ciasto - 162322 przepisów (strona:3664/10822)

Babka kawowo- orzechowa 139

ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni(...)Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort śmietanowo - truskawkowy 150

dodawać po jednym żółtka, w dalszym ciągu ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Do tortownicy wyłożyć ciasto. Tortownicę z ciastem upuścić dwukrotnie z wysokości ok. 30 cm na blat, żeby pozbyć się powietrza. Piec w temperaturze 160-170 º C przez około 35 minut (do suchego patyczka(...)Piekarnik uchylić, zostawić ciasto do ostygnięcia. Jak całkowicie wystygnie delikatnie oddzielić od formy, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Syrop do nasączenia ciasta 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany

Pełny talerz
Ślimaki z ciasta francuskiego 290

zimno. Są świetne jako przekąska, ale mogą też zagrać rolę przystawki. Są idealnym towarzystwem do piwa. Potrafią również uratować żołądki niespodziewanych gości. Składniki (10-15 ślimaków) 375g ciasta francuskiego 150g żóltego sera 130g salami w plasterkach 5 połówek suszonych pomidorów 1 roztrzepane jajo 2 łyżki sezamu Żółty ser zetrzeć na tarce. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ciasto(...)rozwinąć. Rozsypać na nim równomiernie ser. Na serze ułożyć salami, a na salami rozrzucić pokrojone pomidory. Ciasto ciasno zwinąć w roladę,zawinąć w papier dopieczenia. Wsadzić do zamrażarki na 10 minut. Schłodzone ciasto pokroić w plastry ok. 2cm. Posmarować roztrzepanym jajem, zanurzyć w sezamie. Ułożyć w odstępach na blasze (nie powinna być nagrzana) wyłożonej pergaminem. Piec

Pełny talerz
Staropolski piernik świąteczny część 1. 140

zamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (polecam wszystkim miłośnikom polskiej kuchni). Po przygotowaniu surowego ciasta piernik musi dojrzeć powoli w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Jednak podobno najlepszy jest, gdy leżakuje przez 4-6 tygodni. Po upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy(...)piernika ) opcjonalnie garść posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Miód, cukier i tłuszcz podgrzewać stopniowo prawie doprowadzając do wrzenia. Następnie ostudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać (jednocześnie wyrabiając ciasto) mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Opcjonalnie można też dodać bakalie. Ciasto bardzo starannie wyrobić, a następnie przełożyć* do kamionkowego lub emaliowanego garnka (może też być szklana

Pełny talerz
Staropolski piernik świąteczny cz.2 171

Warto było czekać te kilka tygodni, żeby piernik dojrzał. Jest doskonały i rozpływający się w ustach. Polecam i to bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w lodówce minimum 2 tygodnie powidła śliwkowelub masa do przełożenia czekolada lub lukier do polania ciasta 2-4 dni przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części(...)polać czekoladą lub polukrować, ale dobrze smakuje i bez tego. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość przechowywany w chłodnym miejscu. *Jeżeli po dopasowaniu 3 blatów do formy zostanie Wam trochę ciasta, to polecam przeznaczyć je na pierniczki. Są pyszne. Smacznego

Pełny talerz
Keks wytrawny 173

Keks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę(...)pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki) i porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez ok 40-50 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto może (a nawet powinien być lekko wilgotny), ale nie oblepiony. Po upieczeniu zostawić

Pełny talerz
Ciasto na maślance 192

Puszyste ciasto, na maślance z malinami pod kruszonką, powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną(...)proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do masy jajecznej i mikserem na najmniejszych obrotach wymieszać.  Blaszkę (robiłam w formie o wymiarach 25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Poukładać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. (lub piec do suchego patyczka) Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miski. Na małym

pink envelope
Eklerki z bitą śmietaną wg przepisu Ewy Wachowicz 493

pora przetestować kolejny, co pozwoli mi z czasem wybrać ten najlepszy :-) Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą ładne, złociste eklerki i co najważniejsze, nie przypalają się. Minusem jest gęste ciasto, w które ciężko się wprowadza każde kolejne jajko. Na tym etapie trochę się namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI Na ciasto 250 ml wody 100 g masła szczypta soli(...)zagotować, dodać masło z szczyptą soli, poczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z palnika i mieszając wsypać mąkę. Mieszać ponownie nad palnikiem do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Jak masa nie będzie już zbyt gorąca, dodawać po jednym jajku wmieszując je w masę. Gotową masę wyciskać przez

Passions hobbies life
Banoffe pie 299

ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem. Goście zadowoleni, wszystkim smakowało. Jedną z wad był fakt, że za szybko się skończyło ;).  W tym cieście/deserze zawitała nowość SM Mlekovita świetna śmietanka 36%. I nie ma już mowy, żeby się nie udało(...)wcześniej wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany  i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy

Malinowe Pocałunki
Francuskie serduszka z nutellą i malinami 150

Francuskie serduszka z nutellą i malinami to idealna przekąska na słodko dla dwojga. Pyszne ciasto francuskie, krem czekoladowy i kwaśne owoce - perfekcyjne połączenie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g malin nutella (1/2 małego opakowania) cukier puder do posypania 1 żółtko 1. Z ciasta francuskiego wyciąć serduszka. 2. Każdy kawałek ciasto rozsmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie rozsmarować

Ugotować
Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem 2361

Galaretkowiec to ciasto na zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta .  Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach(...)wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa stężeje.  *do przygotowania galaretkowca użyłam 2 małych blach - tortownicy 18 cm i małej keksówki (wcześniej wyłożyłam ją folią przezroczystą, aby ciasto w łatwy sposób wyjąć z formy

Ugotować
Babka piaskowa 318

zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Drugą część ciasta połączyć z kakao, wyłożyć na jasne ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Obsypać cukrem

Praktyczna pl
Babka cytrynowa z lukrem 172

Delikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu.    Składniki      ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 150 g cukru 4 jajka 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel olejku cytrynowego forma do babki z kominem o średnicy(...)wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa)       lukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać

Kuchcik gotuje
Babka piaskowa, dwukolorowa 487

Babka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości. Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe(...)się to śmieszne a nawet głupie, takie wciskanie dziecku nieprawdziwej wersji, ale wtedy wierzyłam w nią przez długi czas i bardzo mi się podobało, że jemy takie niezwykle ciasto. Stryjenki Krystyny dawno już nie ma na tym świecie, ale babkę piaskową mogę upiec sama i powspominać... Wy też upieczcie sobie taką babeczkę bo jest naprawdę dokonała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Serniczek z Brzoskwiniami 293

Składniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1 kg mielonego twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy(...)cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy ser oraz budynie białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej piekarnik ustawiamy na 180*C brzoskwinie kroimy na mniejsze

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania