ciasto - 162322 przepisów (strona:3670/10822)

Pierniczki alpejskie 175

już ostatnio wspominałam, nie lubię czekać kilka dni, a tym bardziej kilka tygodni na ciasto/ ciasteczka. Jak wiadomo większość pierników musi swoje odleżeć i odczekać, dlatego chyba nigdy nie próbowałam samodzielnie piec pierników, a je uwielbiam. Pamiętam wycieczki do Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo(...)czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało takich jakie są po upieczeniu. Znikają w mgnieniu oka, wszystkim smakują, co mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki

dom-agi.pl
Ptysie „serduszka” 224

idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto

Oryginalny smak
Pączki 199

Dzisiaj tłusty czwartek, więc pączki musiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki(...)cukier i odstawić na 10 minut (w tym czasie można sobie przygotować pozostałe składniki). Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać roztopione masło, wódkę i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagnieść, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Blat oprószyć mąką, przełożyć na niego ciasto i rozwałkować

Passions hobbies life
czekoladowy deser 176

Czekoladowy obłęd. przepis na cztery - pięć porcji NA KULE Z KRUCHEGO CIASTA  3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 żółtko - które zostanie z bezy 2 łyżeczki  jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła  , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy(...)żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .  NA KULE  LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao

na gazie
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 201

pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało(...)Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło. 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął

Szefowa kuchni
Pączki bez mleka 218

łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości(...)ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.   Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią

prawdziwe jedzenie
Smażone precle 257

jest świetną mamą i tak naprawdę pociąg do deserów mam po niej hihi. Jak byłam mała to każdy wieczór spędzałyśmy w kuchni i razem piekłyśmy różne ciasta i ciasteczka. Uczyłam się używać różnych sprzętów - urządzenie do wyrobu ciastek było niesamowite, nigdzie indziej takiego nie widziałam, a co najważniejsze do dziś działa. I tu mi się przypomniało o fajnym(...)minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, mleko, roztapiamy smalec i dodajemy, jajko, skórkę z cytryny, szczyptę soli i imbiru. Wszystko zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto dzielimy na równe kulki ok 50 g, następnie kulki formujemy w wałek ok 40 cm i zawijamy precle. Na czystej ściereczce zostawiamy do wyrośnięcia.  Olej nagrzewamy

Niezły Młynek
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 185

ciastem filo zetknęłam się pierwszy raz kilka lat temu. Pokusiłam się nawet o samodzielne jego zrobienie. Potem jakoś zapomniałam o nim, do czasu, kiedy to Ewa z bloga Jedz z apetytem namówiła mnie do zrobienia tureckiej potrawy o sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik<   Z ciasta(...)pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno będę wracać do tego przepisu.  Składniki: 3-4 arkusze gotowego ciasta filo , około 10 dkg żółtego sera , farsz szpinakowy: opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w formie tzw. brykietów), 2 ząbki czosnku , sól , pieprz - do smaku, gałka muszkatołowa , 2-3 łyżki masła ; Szpinak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5119

Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy(...)proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 15mm. Większą szklanką wycinamy koła. Na każde koło kładziemy czubatą łyżeczkę budyniu i sklejamy dokładnie brzegi. Pączki formujemy w kule i układamy na blasze

e-PrzepisyKulinarne
SERNIK WANILIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 614

szklanka ksylitolu (lub cukru) - 1 proszek budyniowy waniliowy (lub śmietankowy) - 16g ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego + dodatkowo polewa czekoladowa do polania schłodzonego ciasta W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem) i ksylitolem z wanilią, dodać partiami twaróg i po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Dokładnie(...)przygotowany wcześniej spód. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec ok.1h w tej temperaturze, na programie góra-dół. Następnie piekarnik wyłączyć, drzwi uchylić i pozostawić ciasto do wystudzenia. Mnie wydawał się ten czas zbyt krótki, dlatego dopiekałam ciasto jeszcze 30 minut w temp.150*C. Ale niepotrzebnie... Gdy wyłączałam piekarnik ciasto było ok. po 30 minutach miałam

Smaczne Zdrowe
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 302

takiego obrotu spraw jest zadowolony mój mąż, a i dzieci nie narzekają kiedy mama szczęśliwa i zorganizowana. W ten oto sposób, mojego w pełni zorganizowania powstają te oto ciasta. I choć jedne są mniej absorbujące inne bardziej tak wszystkie swoje ostatnie wypieki zaliczam do tych ‚top’owych’, smacznych i co najważniejsze powstających w przeciągu ‚chwili’, pod wpływem impulsu(...)bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki

Made By Mom And Son
Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami 342

Składniki: ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto(...)będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać serek mascarpone i chwilę ubijać. Ułożyć

O kuchni z uczuciem
Tarta czekoladowa malina 142

tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;) Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka 220 gram maki tortowej pszennej 100 gram cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gram masła łyżka oliwy 3 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie(...)ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 171

dzień czy gorszą chwilę najlepszym polem walki jest kuchnia. Tam moi wrogie nie mają szans. Bo czy można się złościć wybierając z kobiałki najdorodniejsze truskawki? Zagniatając cudownie maślane kruche ciasto? Ubijając słodką śmietanę? Układając na kremie truskawkowe pole?  Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak!  Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek(...)będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo!  A Wy jak sobie z nimi dajecie radę? Jakie macie sposoby?  TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem   250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek

KUCHARNIA
Zamiast gimnastyki. Dla zmęczonych i zapracowanych smakoszy. Cebula. 167

mając nadzieję, że zapracowanie, zmęczenie i niejednokrotnie stres uda się pokonać np. uwielbianą przeze mnie czerwoną cebulą.   Posuwając się dalej w moim lenistwie, połączę ją z gotowym ciastem francuskim, bo i w tej kwestii nadal nie mogę się zmusić do własnoręcznego wykonania. Jedynym wysiłkiem będzie krojenie cebuli, ale zasłużenie przecież zapłaczę przy niej nad moim nie wygimnastykowanym ciałem(...)prostu naprawdę nie lubię gimnastyki!   MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi ser pleśniowy garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania