ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?" Składniki : 2 jajka 150 g cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego czubata łyżeczka proszku(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły
Słodkie Przyjemnościdrogą uważam za bardzo dobrze wykonane. Dzięki tak wielu okazjom, miałam możliwość przygotowania kilku potraw w nowym piekarniku. Były mini pizzerinki , parówkowe mumie, lasagna , pieczywo czosnkowe i kilka pysznych ciast. Między innymi dzisiejsze Chocolate Cake z niesamowitą kakaową polewą. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na odrobinę słodkiej przyjemności to polecam Wam to ciasto. Jeden kawałek zadowoli Was na cały(...)przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przygotowujemy polewę kakaową - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kakao i mieszamy ciągle gotując, pod koniec dodając mleko. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto - pozostawiając je do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto można podgrzać na około 20 s w mikrofali. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukier, 100 g mąki, pokrojone na kawałki masło i jajka. Całość ugniatamy, bądź miksujemy za pomocą malaksera lub innego robota kuchennego, pod koniec dosypując resztę mąki (150 g). Gotowe ciasto rozkładamy na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je. Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów(...)przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko
Słodkie Przyjemnościłączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto a co z tym idzie krótszy czas pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 20-30 minut. Czas jest uzależniony od mocy piekarnika - pamiętajcie aby po około 20 minutach(...)sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.) Ciasto studzimy w formie. Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmacie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe(...)pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu). Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez dodatków. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :) Składniki : 150 g cukru 6 małych jaj (m) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa. Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier i mąkę tworząc małe okruszki
Słodkie Przyjemnościtruskawkowych - choć bardziej popularne są chyba soki malinowe, przygotowywane na przełomie lipca/sierpnia. Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie(...)uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'. Ciasto pozostawiamy
Słodkie Przyjemnościkrótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym ciastem miałam do czynienia od najmłodszych lat i choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi(...)szklanka truskawek Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościwielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie? Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 żółtka 100 g cukru 100 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6 dużych białek 250 g cukru 300 g truskawek 100 ml sok truskawkowy(...)mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic. Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowując bezę
Słodkie Przyjemnościprostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :) Składniki : Przepis na 12 szt. 30 g orzechów laskowych 20 g orzechów włoskich(...)śmietanki 30% 100 g białej czekolady 50 g cukru Kruche ciasto: 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka 20 g orzechów laskowych – do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto
Słodkie Przyjemnościmięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu! Przepis na 12 szt. Składniki : 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru pół(...)porcji sosu żurawinowego Kruche ciasto 100 g masła 80 g cukru 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko
Słodkie Przyjemnościletnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec(...)200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzostawić na całą noc w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min. Wyjąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić(...)wystudzenia, następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie części Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki. Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi
Mix smakuskładniki ciasto 10 dag miękkiej margaryny 12,5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 15 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa 1/2 kg malin 4 jajka 15 dag miękkiej margaryny 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy) 2 kisiele ananasowe(...)inne) Sposób wykonania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 180 stopni Maliny umyć, osuszyć. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami
Mix smaku