ciasto - 162322 przepisów (strona:3682/10822)

Sernik Jasia i Małgosi 340

Małgosi. Składniki spodu: 2 paczki herbatników , 1/4 kostki masła . Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie. Składniki masy serowej: 0,4 kg twarogu półtłustego , 5 jajek , 1/4 kostki masła , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka mąki pszennej(...)Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć. Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut.  Polewa: 2 czubate łyżki brązowego cukru , 3-4 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze - lubelski przysmak 230

wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :) Składniki ciasta: 30 dkg mąki pszennej , pół szklanki ciepłego mleka , 2,5 dkg świeżych drożdży , 1 jajko , 1/4 kostki masła , 1 łyżeczka cukru , 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem(...)żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól.  Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę. Nadzienie: 1 większa cebula

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy chlebek pita 240

bardzo pracochłonne, więc polecam Wam taki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM<   Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży(...)oliwek , 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka cukru . Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę, przesianą mąkę i sól. Zagnieść. Na końcu dodać oliwę i wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Ciasto przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało. Podzielić je na 6-8 części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 267

przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :) Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml mleka , 30 g drożdży , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka soli , 50 g miękkiego masła . Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe(...)drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Można rozetrzeć w dłoniach lub potraktować blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec japoński 363

Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut(...)suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta

Emcia Pichci
Puchaty sernik Helenki 526

moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.                             Wierzcie, sernik był wyśmienity ! Składniki  na ciasto : 2 żółtka  3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 masło roślinne  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Składniki na masę serową(...)śmietankowy lub waniliowego 1/2 szklanki oleju 2 żółtka + 3 całe jajka 2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej 1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciasta Przygotowanie : Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikserem Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C Dużą foremkę

Proste Potrawy
Biszkopt idealny 16717

osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych  —  zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze mnie przepis. Na pewno stanie się on waszym ulubionym(...)części. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część mąki i mieszamy, zaczynając od środka i powoli podnosząc ciasto, rozprowadzamy ją na boki. Należy pamiętać, by ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną, delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie aż cała

Food Square
Tort porzeczkowy 158

składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :).   Skorzystałem z przepisu(...)mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180 ° C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Składniki na krem maślany: 200 g niesolonego masła 600 g kremowego serka typu

Food Square
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 168

karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn z letniego(...)mleka, drożdży i cukru. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać i połączyć z solą. Masło rozpuścić. Do mąki wlać zaczyn i masło, wrzucić żółtka i wyrobić porządnie ciasto aż stanie się elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Składniki na glazurę karmelowo-fistaszkową: 60 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania formy) 1/2 szklanki brązowego cukru

Food Square
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 162

wykorzystania go w jaglanym wypieku. To mój pierwszy eksperyment z wykorzystaniem kaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to i owo poprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila , tarta gotowa :). Składniki(...)awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec

Food Square
Jagodzianki 109

mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Z podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce.  Składniki na ciasto: 750 g mąki 2 jajka 100 ml ciepłego mleka 140 g roztopionego masła 80 g cukru szczypta soli Do mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz(...)zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 500 g jagód 2 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników

Food Square
Szarlotka 148

pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto(...)białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z mąki razowej z malinami 160

Lato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne.  Składniki suche(...)oleju rzepakowego Przygotowanie: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 253

grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła(...)może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z kremem chałwowym 198

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć(...)wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania