ciasto - 163312 przepisów (strona:3689/10888)

Najlepsze ciasto na pierogi 247

Najlepsze ciasto na pierogi istnieje! Zazwyczaj każdy ma swoje ulubione. Moja mama oraz babcia zawsze robiły je "na oko" i przyznam się szczerze, że ja również zostałam tak nauczona. Często dostawałam pytanie jak robię ciasto na pierogi? Ciężko było mi wtedy odpowiedzieć, bo najzwyczajniej zawsze je robiłam intuicyjnie. Zresztą z naleśnikami też tak mam i za każdym razem(...)wychodzą rewelacyjne! Wracając do ciasta na pierogi... Chciałabym Wam przedstawić sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy. Z tym ciastem "pracuje się" naprawdę z przyjemnością. Jest miękkie i elastyczne, a ugotowane pierogi smakują przepysznie. Zresztą moja rodzina i znajomi mogą ten fakt potwierdzić. Spróbujcie sami! Czytaj więcej

Di gotuje
Świąteczny miodownik z orzechami i jabłkiem 38

foremki,  która kupiłam, bo była cudna. I trafiłam. Możecie oczywiście wykorzystać tortownice, kwadratowe formy, keksówki. Gwiazdka natomiast jest tak efektowna, że niczym dodatkowo jej nie ozdabiałam. Polecam wielbicielom ciast z miodem, orzechami i jabłkami. Receptura prosta, wymaga jedynie kilku składników,  które przed świętami i tak wypełniają nasze szafki. Polecam! Składniki: (na małą formę, u mnie w kształcie gwiazdy(...)rodzaje mąki, lub wyłącznie mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche,  delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Na koniec dodajemy posiekane jabłko i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej wybranej formy  i pieczemy w 175 stopniach (góra - dół) około 35 - 40 minut, do suchego patyczka

Kronika Piekarnika
Ciasto Snikers wg Siostry Anastazji 81

Zapraszam wszystkich łasuchów na moje najnowsze wypieki - przepis na biszkoptowe ciasto Snikers z krówką! 🎂🍫 To połączenie słodkiego biszkoptu, kremowego karmelu i chrupiących orzechów sprawi, że rozpłyniesz się w ustach. Idealne ciasto na każdą okazję! Chcesz poczuć się jak prawdziwy cukiernik? To jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznym i efektownym deserem. Gotowy? Pieczemy! 🍰💫 #ciasto #snikers(...)przepis #wypieki #desertsafari Ciasto tradycyjnie pomniejszyłam o ilość cukru, robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm Czytaj więcej

Pychotkaaa
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARMOLADA I MARCEPANEM 82

być ociupinkę wyższa? Ale to wszystko zależy od foremki jakiej użyjecie. Kostka jest bardzo prosta do zrobienia, i chyba najwięcej czasu ... zajęło mi oblewanie kostek polewą czekoladową 😉 Składniki na ciasto: (foremka 20 cm x 20 cm na 24 szt) 160 g mąki pszennej 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki miodu 40 g masła 1 żółtko 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)mnie golden marcepan) Wykonanie: Masło, miód, cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. Makę mieszamy z solą i przyprawą do piernika. Dodajemy żółtko i wystudzoną zawartość garnuszka. Mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na długość i szerokość naszej foremki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Ciasto makowe 114

Ciasto makowe gotowe w 30 minut! Szybkie, łatwe w przygotowaniu, z dużą ilością masy makowej. Składniki: 2 op. ciasta francuskiego, masa makowa w puszce 850g, jajko, Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masą makową do 3/4 wysokości. Zwijamy według długiej krawędzi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy

Lena Gotuje
Kruche cynamonowe ciasteczka z matchą i lukrem 50

miski przesiewamy mąkę, sól, cynamon, dodajemy pokojone w kostkę zimne masło, jajko oraz cukier – wyrabiamy wszystko w rękach lub w robocie planetarnym na gładkie, jednolite, zwarte ciasto. Okręcamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.   W międzyczasie dwie blachy piekarnikowe wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 190°.   Wyciągamy schłodzone ciasto na podsypaną mąką stolnice(...)rozwałkowujemy na duży placek, grubości około 4-5mm. Foremką do ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce. Skrawki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy. Robimy tak prawie do ostatniego skrawka ciasta.   Blachy z ciasteczkami wkładamy na 10 minut do piekarnika. Mają być złociste. Następnie wyciągamy i ściągamy z blachy do ostudzenia.   Robimy lukier królewski – do wysokiego naczynia

Smaczna Strona
Top 10 najlepszych przepisów na ryby! 45

uniwersalna, że możemy ją przygotować zarówno na co dzień jak i od święta.   Ryba po bałkańsku Przepis tutaj (KLIK) Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania!   Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis tutaj (KLIK) Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany(...)smaku miodu w marynacie ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, to zestawienie idealnie współgra ze smakiem łososia. Palce lizać Ryba po japońsku Przepis tutaj (KLIK) Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!   Ryba w cieście piwnym Przepis tutaj

Blog z Apetytem
MIĘCIUTKIE PIERNICZKI CZEKOLADOWE 43

sztuki, smarując powidłami, albo zostawić bez przełożenia. Możecie wierzch ozdobić dowolnie, albo zostawić bez polewy czy lukru. One są pyszne same w sobie 😍 Ja nie wałkowałam ciasta bardzo cienko, bo lubię grubsze pierniki.   Składniki: (na 42-45 szt podwójnych pierniczków lub ok 90 szt pojedyńczych) 500 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru pudru 80 g miodu(...)miodem, cukrem pudrem i gorzką czekoladą. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sól, przyprawę do pierników, jajka i kakao. Dodajemy zawartość rondelka, mieszamy, i wyrabiamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowyjemy. Po wyjęciu z lodówki

Walijskie Pichcenie
Sakiewki naleśnikowe z ricottą i szpinakiem 69

Ciasto – 1-2 jajka – 200 ml mleka bez laktozy – 250 g mąki pszennej lub orkiszowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 400 g szpinaku – 2 duże jajka – 300 g ricotty – 150 g parmezanu – 1 ząbek czosnku – sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła lub oleju Beszamel(...)łyżki masła – 1,5 łyżki mąki – 250 ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Czosnek przeciskamy

I LOVE LIFE
Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie 48

Ciebie. Pewnie znacie przepis na rybę po japońsku, tym razem jednak rybę zamieniłam na piersi z kurczaka, co również świetnie się sprawdziło. Połączenie soczystego kurczaka panierowanego w delikatnym cieście i aromatycznej słodko-kwaśnej zalewy z warzywami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków.   Składniki na kurczak po japońsku: 2 duże piersi z kurczaka (około(...)Kurczaka umyj, osusz i pokrój wszerz w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Do miski przełóż mąkę, mleko i jajka. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe odstaw na 15 minut. Kawałki kurczaka maczaj w cieście i układaj na patelni z rozgrzaną około centymetrową warstwą oleju. Smaż na złoty kolor najpierw z jednej, potem z drugiej

e-PrzepisyKulinarne
Pełnoziarnista tarta z czerwoną cebulą 46

przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 400g serka wiejskiego lekkiego, 50g parmezanu, jajko, 2 czerwone cebule, 2 łyżki syropu klonowego, 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta przełóż do misy malaksera i blenduj, aż powstanie kula ciasta. 2. Wylep ciastem formę i wstaw do lodówki na godzinę. 3. Po wyjęciu z lodówki włóż ciasto do piekarnika nagrzanego

Z notatnika dietetyka
deska imieninowa 41

składniki – dowolna ilość: świeży ogórek pomidor ser żółty w plasterkach szynka w plasterkach ser typu camembert ser typu mozzarella winogron jasny i ciemny liście selera

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie dania na Wigilię, które warto znać 88

się kaszą (pęczakiem, białą kaszą gryczaną). Makowiec – niezastąpiony smak tradycji Makowiec to kolejny słodki przysmak, który od lat cieszy się popularnością na wigilijnych stołach w całej Polsce. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z maku, cukru, miodu i bakalii, które zachwyca intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Makowiec symbolizuje pomyślność i dobrobyt, dlatego nie może go zabraknąć podczas świątecznej kolacji. Przygotowanie(...)tego ciasta własnoręcznie pozwala cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Jeśli pragniesz spróbować czegoś nowego, połącz makowiec z innym ciastem, tworząc niebanalną kombinację. Najbardziej znany jest seromakowiec. Inny pomysł to biszkopt z masą makową, bitą śmietaną i czekoladową polewą. Piernik – korzenny przysmak na świąteczny stół Korzenne aromaty piernika tworzą nieodłączny element bożonarodzeniowych tradycji. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ najlepszy

Ania gotuje
Piernik staropolski (ciasto) 66

pewnego muzykologa, prawdziwe nazwisko którego to Tadeusz Żakiej. Tak czy siak przepis jest sprawdzony, znany i lubiany, a piernik wart każdej chwili oczekiwania. To już najwyższa pora żeby nastawić ciasto na piernik, ponieważ musi ono leżakować od 4 do 6 tygodni.    Polecam również inne przepisy na pierniki: Miękkie pierniczki z nadzieniem  Piernik na kwasie chlebowym Pierniczki(...)Mąkę przesiać z solą i przyprawą do piernika. Gorącą miksturę miodowo-maślaną wlać do mąki, wymieszać.  Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do maki, wbić jajka, wymieszać na jednolite ciasto.   Ciasto od razu jest dość rzadkie, ale podczas leżakowania zgęstnieje. Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.  Ciąg dalszy nastąpi

Obiad gotowy