ciasto - 162155 przepisów (strona:2450/10811)

Naleśniki z pieczarkami 63

świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. [pokaz_ads_1] Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego żółtego sera 1 łyżka(...)masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną

Naleśniki
Naleśniki z malinami 65

szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. [pokaz_ads_1] Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1 szczypta soli Farsz z malinami 2 szklanki malin, najlepiej świeże ewentualnie mrożone około 500g twarogu wiejskiego 1/4 szklanki śmietany(...)cukier puder Naleśniki z malinami Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno  dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki nie będą przywierały podczas smażenia. Farsz z malinami

Naleśniki
Naleśniki gryczane 69

alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem.", "image": "https://www.nalesniki.eu/wp-content/uploads/2016/04/nalesniki_gryczane.jpg", "keywords": "naleśniki, przepis, gryczane, ciasto na nalesniki, mąka gryczana, jajka", "recipeCategory": "Naleśniki", "recipeCuisine": "Kuchnia Polska", "recipeIngredient": [ "1,5 szklanki mąki", "1 szklanka mleka", "1 szklanka wody", "2 jaja", "1 szczypta soli", "1 łyżeczka cukru waniliowego(...)reviewCount": "722" }, "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "160 calories", "fatContent": "9 grams fat" }, "prepTime": "PT10M", "recipeInstructions": "W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione, powinno się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię

Naleśniki
Ciasto krówka 62

Ciasto krówka to idealny deser dla fanów słodkości. Jest bardzo słodka i ma rozkoszną, delikatna strukturę. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto pół kilograma mąki pszennej 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 200 gram cukru 200 gram margaryny 2 łyżki miodu Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Rozłożyć na dwie blaszki i piec ok. 12 minut zależy(...)piekarnika. Krem Pół litra mleka, pół szklanki cukru zagotować. 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z wodą lub mlekiem do gęstości ciasta naleśnikowego. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Jak budyń ostygnie zmiksować z 200 gram margaryny przełożyć placki. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi. Autor przepisu: Marlena Rosiak Artykuł Ciasto krówka pochodzi

Wasze Przepisy
Ciasto „Afrodyta” 55

Afrodyta” to ciasto które nie tylko wspaniale wygląda, ale również świetnie smakuje. Z powodzeniem zaspokoi Twój apetyt na słodkie. Składniki Masa: śmietanka 30% 500 ml dwie cytrynowe galaretki śnieżka 1/2 szklanki cukru (ja daję cukier puder) kostka sera tłustego 250g Przygotowanie Piekę najprostsze ciasto biszkoptowe. Kroję na dwie części, spód/góra. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Odstawiamy(...)stężenia. Śmietankę ubijamy, dodajemy te galaretki, ser utarty z cukrem. Przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym pocieramy zasmażonymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Można podać z kawą. Autor przepisu: Joanna Kałużyńska Artykuł Ciasto „Afrodyta” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Domowe rogaliki twarogowe na tłusty czwartek albo do lunchboxa. Prosty i szybki przepis krok po kroku. 100

utrzyj na jednolitą masę twaróg z masłem.  Do tak powstałej masy dodawaj stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.   Kiedy wszystko dokładnie wymieszasz podziel ciasto na pół, uformuj dwie kule i zawiń je w folię spożywczą.  Włóż do lodówki na co najmniej godzinkę.  Nam się zdarza rano przygotowane ciasto piec dopiero po południu(...)będzie, jeżeli poleży w lodówce dłużej.  Po wyjęciu z lodówki kulę ciasta rozwałkuj na posypanej delikatnie mąką stolnicy tak, aby powstał duży okrąg.  Podziel go nożem do pizzy na równych 12 części i zawijaj z nich rogaliki.  Dodatki: jeżeli chcesz czymś nadziać rogaliki zrób to przed zawinięciem, jeżeli maja być "puste" posyp je cukrem z wanilią

IzaGotuje
Żeberka w miodzie 91

Żeberka w miodzie  przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie.   Żeberka w miodzie to prosty przepis na miękkie i pikantne żeberka, które możesz

Cztery Fajery
Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami 116

Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :). ok 30 pierożków  Składniki: 150 ml mleka  25 g drożdży  640 g mąki 120 g cukru  250 g miękkiego masła 2 jajka 4 żółtka cukier wanilinowy  szczypta soli słoik(...)wanilinowy. Wszystko wymieszaj. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W oddzielnie misce umieść 60 g mąki i 200 g masła, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy wymiary 45cm x 40 cm. Na środku prostokąta umieść zmieszane masło z mąką. Boczne blaty ciasta złóż do środka, brzegi dociśnij. Ciasto obróć

Niezły Młynek
Faszerowane marchewki 78

Faszerowane marchewki to sposób na ciekawe i smaczne podanie naszej ulubionej sałatki. Składniki: Ciasto na ok. 14 sztuk. 250g mąki 15g drożdży 100 ml ciepłej wody 40ml oleju pół łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowanie: Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i wody robimy rozczyn, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy lśniące ciasto. Odstawiamy(...)wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy, i tniemy na paski. Każdy pasek zawijamy z obydwóch stron do środka i lekko dociskamy. Tak przygotowany pasek ciasta, zawijamy na foremkę do rurek (rurek nie trzeba smarować). Tak przygotowane rurki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie, każdą rurkę smarujemy z każdej strony surowym żółtkiem z dodatkiem

Wasze Przepisy
Grzane wino z rumem 74

Grzane wino z rumem przepis na glogg szwedzkie grzane wino.  Grzane wino z rumem czyli glogg to aromatyczna, wzmocniona rumem, brandy, porto lub wódką, wersja

Cztery Fajery
Koktajle wzmacniające odporność - 3 przepisy 108

Zielone koktajle na wzmocnienie odporności, idealne w okresach wzmożonych infekcji. Takie koktajle to prawdziwe bomby witaminowe i bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin, mikroelementów

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z tuńczykiem i ricottą. 94

Tarta z tuńczykiem i ricottą. Ta tarta to idealna równowaga pomiędzy kruchym ciastem , kremową ricottą i cudownym smakiem tuńczyka oraz natki pietruszki . Miło jest mieć przepis na tartę , która jest łatwa do przygotowania i bardzo aromatyczna. Pyszna tarta z kruchym ciastem i kremowym nadzieniem. Ta prosta tarta jest wspaniałym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia. Tuńczyk jest rybą o wysokiej(...)natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 250 g mąki pełnoziarnistej – 100 g masła – 1 jajko – ½ łyżeczki soli – 1 łyżka gęstej śmietany Nadzienie: – 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 1 cebula

Zdrowy Styl Joanny
taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze 83

olej do smażenia cukier puder do posypania    wykonanie: Kefir wymieszałam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą, sodą oczyszczoną, olejem i spirytusem. Dodałam przesianą mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ lekko się klei  (możecie użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny.  Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części(...)każdą z nich rozwałkowałam na kształt prostokąta o grubości około 2 milimetrów. Podsypywałam mąką tylko tyle ile było konieczne, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Pokroiłam ciasto na mniejsze prostokąty, każdy z nich nacięłam na środku i wywinęłam jak faworki.  Na patelni rozgrzałam olej i na średnim ogniu smażyłam taratuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyłam

babka w formie
Ciasto "Delicja" 134

Niektórych ciast po prostu nie trzeba opisywać- nazwa sama doskonale o nich mówi;) Taka właśnie jest „Delicja”: słodziutka, pyszna i mięciutka… Podobieństwo nazwy do popularnych ciastek nieprzypadkowe ( zamiast galaretki w przekładańcu skrył się jednak dżem morelowy), całość doładowana słodyczą masy a’la Milky Way spowita grubą warstwą polewy czekoladowej… Blaszka 22x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction

Domowe ciasta
Poduchy serowo - jabłkowe 95

Dawno nie robiłam ciasteczek więc zdecydowanie muszę to szybko nadrobić <3 Dziś powstały poduchy serowe z dodatkiem jabłek <3 są pyszne...  <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g masła 300g mąki 250g sera białego 4 łyżeczki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 3 jabłka cukier puder WYKONANIE: 1. Ser biały przeciskamy przez praskę(...)dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencje. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość niewiele grubiej niż na pierogi. Z ciasta wycinamy kółka. Na połówkę układamy jabłko pokrojone w półplasterki, nanosimy drugą połówkę ciasta i dociskamy tak aby podczas pieczenia ciasto się nie rozkleiło. 3.Ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Dziś Ja gotuje