ciasto - 162907 przepisów (strona:2441/10861)

Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem 102

Wyjątkowo wilgotna czekoladowa babka z twarogiem i wiśniami. To połączenie słodkiego czekoladowego ciasta doprawionego szklanką świeżo parzonej kawy, wiśni i masy serowej. Czekolada i wiśnie to połączenie, które już dawno podbiło moje podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się(...)myślą o tym chaczpuri . Babka czekoladowa może być przygotowana z różnymi owocami. Ja wybrałam wiśnie, ale maliny, truskawki czy borówki też będą pasować. Jeśli chcesz, zamiast babkę zrób standardowe ciasto w prostokątnej foremce . Musisz tylko pamiętać o tym, że każdą warstwę należy rozkładać delikatnie, aby się nie zatopiła w poprzedniej. Kilka przepisów na czekoladowe ciasta: Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Słodkie Gotowanie
Szarlotka 78

Szarlotka to ponadczasowe ciasto, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszna, niebiańsko delikatna i do tego prosta w przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki pół kostki margaryny Kasi 1/2szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mąkę przesiać przez sito potem posiekać z margaryną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Na szarlotkę robię zawsze dwa ciasta(...)jedno daje na spód podpiekam 10 min wyciągam i nakładam duszone jabłka z cynamonem, a na jabłka drugie ciasto trę na tarce. I piekę aż się zarumieni. Autor przepisu: Anna Głowacka Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa z czerstwego chleba 87

Zupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa

Cztery Fajery
Naleśniki z indykiem i pieczarkami 104

Naleśniki z indykiem i pieczarkami zachwycą każdego “mięsożernego” fana naleśników. Pyszne i sycące. Ciasto na naleśniki wykonujemy z  przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/nalesniki-z-pieczarkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 szklanka mleka,\r","1,5 szklanki wody(...)dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne, obiady","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, jajko, s\u00f3l, cukier i proszek do pieczenia zmiksowa\u0107, \u017ceby ciasto by\u0142o lej\u0105ce i lekkie.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na rozgrzanej patelni.\r","Gdy sp\u00f3d nale\u015bnika si\u0119 przysma\u017cy, obr\u00f3ci\u0107 na drug

Bardzo Gruby Smok
Kostka serowa z persymoną 137

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany(...)oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam! Biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 60 g mąki

Opowieści z piekarnika
Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 135

Lasagne nie było u nas lata. Przypomniałam sobie o  niej, ale zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie(...)jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę ( weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu. Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos. SOS: marchewka cebula 2 ząbki czosnku łodyga

AZgotuj!
Tarta z gruszkami bez pieczenia 144

cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę  (fot.5) . Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty  (fot.6) . Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami pekan i gotowe! :) Przechowywać w lodówce.   drukuj przepis

Świat Ciasta
BUŁECZKI PODWÓJNIE CYNAMONOWE 92

formie zakręconych ślimaczków. Ze słodkim wilgotnym, cynamonowym nadzieniem w środku i chrupiącą kruszonką na zewnątrz. Są lekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki.   Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie (w tym czasie ciasto(...)stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do rozpuszczenia.  Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko oraz roztopione masło. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub energicznie mieszamy łyżką (ciasto jest kleiste, dlatego nie zagniatamy dłońmi), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów

cool and minty
Miodownik 97

Miodownik to bardzo efektowne i smaczne ciasto, które pokocha każdy. Aromatyczne, rozpływa się w ustach. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 cukru pudru 20 dag miodu 3/4 masła 3 jajka 2 łyż. sody 1 łyż. proszku do pieczenia Krem: 3 szkl. mleka 6 łyż.kaszy manny 5 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 15 dag wiórków kokosowych 3/4 masła lub margaryny Masa(...)marmolady 1 galaretka w proszku (ja dodałam swoje powidła śliwkowe) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części. Dać do lodówki na 30 min. Po czym upiec 4 placki 180st. na 15 min. Ugotować mleko 2 szklanki. Z cukrem, kaszą manną i wiórkami kokosowymi, a oddzielnie w 1 szkl. mleka wymieszać z 5 żółtkami oraz budyniem i wlewamy do grysiku

Wasze Przepisy
Rogaliki Weroniki 74

Rogaliki to idealna przekąska do pracy, do szkoły, do porannej kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 3 szkl. mąki 50g drożdży 1 kostka masła 200ml śmietany gęstej 18% 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka i jedno całe jajko Nadzienie: marmolada różana Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru. Mąkę siekamy z masłem(...)piach. Dodajemy drożdże i jeszcze chwilę siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. Piec: 180°/20 minut. Autor przepisu: Weronika Krywult Artykuł

Wasze Przepisy
PLACKI RUSKIE - SODOWE 130

Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.     Ciasto : mąka pszenna 340 g jogurt naturalny ok.200-220 g sól 1/2 łyżeczki soda 1/2 łyżeczki Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g feta 150 g suszone(...)średni pomidor czosnek suszony szczypta bazylia 1 łyżeczka natka pietruszki 1,5 łyżeczki pieprz, ew, sól 1-2 łyżeczki masła    Porcja na 4 spore placki. Ciasto. W misce wymieszać mąkę, sól i sodę. Wlać jogurt i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut. Nadzienie. Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę

Smaczne moje
Dwukolorowy placek z rabarbarem 80

Choć się nie zarzekam. W formie tegoż wypieku rabarbar okazał się przyswajalny przez dzieci. To rzadkość. Zapewne to zasługa czekoladowych fragmentów masy, nie będę się oszukiwać. Ale nie tylko. Ciasto ogółem jest bardzo przyjemne w strukturze, puchate, aromatyczne i można w dodatku konsumować jeszcze ciepłe. Upiekłam je w zasadzie spontanicznie, wpadła do nas przyjaciółka córki, która poważnie oświadczyła, że musi(...)miałam nic,  poza kupionym po pracy rabarbarem. Zapytałam, czy to na nerwy się nada. Nada. W terapii uczestniczyć miała też moja córka antyrabarbarowa, pro - czekoladowa. Upiekłam to ciasto. Zuza w stresie zjadła dwa kawałki. Nie wiem, jak bezpośrednio przełożyło się na stan jej psychiki, ale przepis w archiwum się znalazł z dopiskiem, że rewelacja. Polecam więc, na stresy, problemy

Kronika Piekarnika
Ucierane z rabarbarem i bezą 66

swego pieska w bagażniku usadzonego, też miłego i z impetem wjechał w tył auta mego ). Cud. Ani jednej rysy. Wyciągnęłam mikser, zasypałam rabarbar cukrem i do dzieła. Składniki: ciasto: - 2 grube, piękne gałązki rabarbaru - 4 żółtka - 200 gram miękkiego masła - 150 gram cukru - 320 gram mąki - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 150 ml kefiru lub maślanki(...)pulchna masę. Dodajemy po kolei żółtka, cały czas ucierając. Następnie przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na zmianę z dolewaniem maślanki lub kefiru. Dość gęste ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 20 cm / 30 cm) Na ciasto wykładamy pocięty w krążki, wcześniej zasypany cukrem i odciśnięty rabarbar. Dodałam dziś też pokrojone w kostkę jedno jabłko

Kronika Piekarnika
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 85

już musieli poddać się swym obowiązkom, ja jeszcze jestem od nich oderwana. Nie narzekam, choć dłuższe wykluczenie z obiegu bywa przygnębiające. Miałam czas i ochotę na klasycznie wyrabiane ciasto drożdżowe. Wiec kiedy, jeśli nie w wolny poranek. Miałam również pół kg niezbyt słodkich śliwek. Wystarczyło, by upiec mięciutką, delikatną drożdżową blaszkę, wypełnioną posklejanymi drożdżówkami w formie ślimaczków. Wprawdzie, w minionym(...)stroniłam od wyszukanych form wypieków drożdżowych, załapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni

Kronika Piekarnika
Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 83

urokami tego miasta, więc znów tylko napomknę - warto. Dlaczego o tym pisze? Skusiłam się tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki(...)cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do miski, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka roztrzepane w szklance ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na pół godziny. Masę kajmakową mieszamy z orzechami i szczyptą soli. Pocięte jabłka posypujemy cynamonem. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, mieszamy je również z łyżką cukru

Kronika Piekarnika

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję