Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis naMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę oleju
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik kokosowy bez pieczenia Serniczek pochodzi z blogu Kwestia smaku . Robi się go bardzo szybko i jest smaczny. Jednak warto użyć tutaj aromatycznego mleczka kokosowego
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis nacukru 1 łyżeczka soli 300 ml jogurtu naturalnego plus troche do posmarowania chleba Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: W dużej misce połączyć wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, można podsypać je odrobiną mąki. Wrobione ciasto ułożyć w misce, podsypanej odrobiną mąki, z wierzchu ciasto również posypać mąka. Miskę przykryć i odstawić(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, kilka razy je zagnieść i ułożyć w bochenek, który następnie ułożyć w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb można, ale nie trzeba posmarować jogurtem. Piec w 220 st. C przez około 30 minut. Upieczony chleb, jeszcze gorący można ponownie posmarować jogurtem
Pani M - kuchnia smakowitaZamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl
moj przepis naRośliny przede wszystkim 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Rośliny przede wszystkim to kolejna nowość na rynku wydawniczym. Książka z pewnością ucieszy każdego, kto chciałby ograniczyć spożycie mięsa
Cztery FajeryNic tak nie zbliża jak wspólny posiłek przy rodzinnym stole. Wspólne jedzenie, a także przygotowywanie potraw to budowanie tradycji rodzinnych. Dlatego najlepsze wspomnienia powstają w domu
Kuchnia MagdaLenysię w mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao(...)ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka lub wody (lub pół na pół) 6g drożdży świeżych (lub 2g instant) ciasto: 250g mąki 30g cukru 5g soli 1 duże jajko 60g masła do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania) Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut. Jajko roztrzepać
Obiad gotowykandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko oraz letnie mleko i wymieszać do połączenia, następnie(...)wyrabiać przez kilka minut. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1,5 godziny ). Nadzienie makowe: Mak umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą. Wymieszać i odstawić do całkowitego
Opowieści z piekarnikaawokado . Sam fakt, że zawierają superfood w postaci awokado właściwie już stawia je w lepszym świetle. Drugi superfood , użyty do ich produkcji to kakao . W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw . A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania. Keto babeczki z kremem z awokado Keto babeczki z kremem(...)awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym , dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu
Modern Cave Girldokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, do cebuli dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga(...)przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, cebulą (dodajemy 100 g prażonej cebulki), kminkiem, płatkami owsianymi i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej lub oliwę (można dodać troszkę
Lekcje w kuchninich drożdże i cukier. Dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut na bok. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać do nich rozpuszczone masło. Następnie przesiać mąkę i dodać sol. Ciasto dobrze wyrobić, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Ciasto jeśli jest zbyt klejące można podsypać odrobiną mąki. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Czysta miskę posmarować odrobina oleju i ułożyć(...)niej wyrobione ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąc je z miski na stolnice i zagniesc pare razy. Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem. Bułki przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
Pani M - kuchnia smakowitaBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami
Kuchnia MagdaLeny