drożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie dodajemy mąkę, sok z ogórków, małymi porcjami wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (w zależności od wilgotności mąki raz zużyjemy całą wodę, innym razem może nam trochę zostać). Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy, aż będzie(...)odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej elastyczne i puszyste po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszne, orzeźwiające ciasto o nazwie Shrek na biszkopcie z zielonym budyniem ugotowanym na soku. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 5 jajek 1 szkl. maki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łopatką. Wylać(...)galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje. 3 warstwa: 2 zielone galaretki 800 ml wody 2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce. Autor przepisu: Paulina Czarnecka Artykuł Ciasto Shrek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyłyżeczki proszku do pieczenia ok. 50 g cukru wykonanie: Ser rozcieramy z masłem i solą przy pomocy np. łyżki. Następnie dodajemy Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice, chwilkę zagniatamy a następnie wałkujemy na ok. 2-3 mm, starając się tworzyć okrągły placek. Wierzch równomiernie posypujemy cukrem (trochę cukru zostawiamy aby posypać(...)wierzch rogalików) i wałkujemy aby cukier przykleił się do ciasta. Następnie kroimy na trójkąty (ok. 24 szt.) i zwijamy rogaliki. Wierzch każdego obtaczamy w pozostałym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane przez ok. 20-25 min. Zapraszam do pooglądania filmu jak wykonać rogaliki serowe zamieszczonego poniżej
Domowy Smak JedzeniaMiodownik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych. Składniki oraz sposób przygotowania CIASTO: 3 szklanki mąki 5 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 jaja 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki miodu Masło, miód, cukier rozpuścić i wystudzić, zagnieść z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Piec(...)utrzeć na jednolitą masę. Pierwszy placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posmarować go kremem, przykryć trzecim plackiem i polać polewa czekoladową. Autor przepisu: Iwona Kruszyńska-Misiewicz Artykuł Ciasto miodownik pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKonfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć
Cztery Fajeryszpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie słodkich i słonych smaków. Taka tarta zachwyca nie tylko połączeniem smaków, ale również swoim wyglądem – połączenie zielonego, białego i czerwonego. Samo ciasto również będzie bardzo nietypowe bo z dodatkiem rozmaitych ziół. Pyszne i smaczne! Przepis na Tartę z kozim serem Składniki na ciasto 200g mąki 50g masła 50g smalcu 2 łyżki wody(...)szpinaku 100g fety 10 suszonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 jajka 100 ml gęstej śmietany Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Zaczynamy od przygotowania ciasta, do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, smalec, wodę, jajko i oregano. Zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na ok. 45 minut do lodówki. Dodatek smalcu sprawi, że tarta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła roztopionego i ostudzonego lub 60 ml oleju 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji migdałowej lub cytrynowej dodatkowo: 80 g czekolady deserowej 40 ml mleka Ciasto 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukry i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Keksówkę(...)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w 180 sto przez około 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy. Polewa 4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią
Gotowanie...to proste !Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą
Kuchnia MagdaLenyKurczak w cieście francuskim z pieczarkami, serem feta i pomidorem. Idealny pomysł na pyszny obiad. Składniki filet z kurczaka ciasto francuskie pieczarki cebula ser feta pomidor jajko Przygotowanie Fileta przekroić, przyprawić. Z ciasta wykroić prostokąt i dłuższe boki ponacinać ale nie do końca. Na środek dać pierś, na nią pieczarki usmażone z cebulką, na to pomidor i ser feta. Zawijać(...)przekładając, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 40 min w 180′. Autor przepisu: Ewa Kondratowicz Artykuł Kurczak w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyodpowiedzialności za żaden chleb pieczony z mojego przepisu. Mimo mojej niechęci dodawania drożdży do chleba na zakwasie, proponuję jednak tym, którzy mają młody zakwas aby dodali odrobinę drożdży do ciasta właściwego, Wiele osób zniechęcają pierwsze nieudane chleby. W miarę dokarmiania zakwasu, staje się on bardziej stabilny i na tyle dobry, że stopniowo drożdże można pomijać. Szybki chleb żytni(...)godzin w temperaturze pokojowej. U mnie po 10 godzinach zaczyn omal nie wyskoczył z miski. Pachniał cudnie jabłkiem, nie mogłam zwlekać, zakasałam rękawy i wzięłam się za: Ciasto właściwe: · 895g zaczynu, · 2 kopiaste łyżki mleka w proszku / tzw. niebieskie
Leśny ZakątekPrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie
Cztery FajeryLubię ciasto francuskie, ale niekoniecznie przepadam za tymi wszystkimi długimi przygotowaniami domowej wersji. Jakiś czas temu odkryłam w sklepie maślanego gotowca z super składem, więc bardzo ułatwiło to sprawę. Natomiast nie polecam “ciast francuskich” w rolce, które znajdziecie w sklepowych lodówkach. Nie mają w składzie masła i ich okropny smak popsuje Wam wszystkie wrażenia. opakowanie ciasta francuskiego(...)Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Lekko rozmrożone ciasto francuskie kroimy na trójkąty (u mnie było 6 prostokątów, więc wyszło mi 12 rogalików). Smarujemy je łyżką kremu cytrynowego i posypujemy jagodami. Zwijamy zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy
Mienta blogBardzo smaczny i aromatyczny chleb, tradycyjny polski smak. Lekki i puszysty z chrupiącą skórką. Przepis nie jest skomplikowany, warto spróbować. Składniki na ciasto: 333 g mąki pszennej typ 650 166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia) 183-190 g wody 4 g świeżych drożdży 9 g soli Waga ciasta ok. 690 g Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem(...)dojrzałego zakwasu żytniego razowego (100% nawodnienia) z lodówki + 25 g ciepłej wody + 80 g mąki żytniej jasnej typ 720, zagniotłem z tego ciasto i zostawiłem do fermentacji na 3,5 h w cieple, ok 28°C. Ciasto: Składniki (poza solą) wymieszaj w mikserze na wolnym biegu przez 10 minut. Następnie dodaj sól i wyrób ciasto na szybszym
Przepisy na domowy ser i chlebmrożone a także rodzynki, żurawinę czy też kokos. Kombinujcie i przygotujcie taką, która zadowoli Waszą rodzinę. SKŁADNIKI : Rozczyn : 50g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 3/4 szkl mleka CIASTO 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szczypta soli Owoce (u mnie 1 jabłko i garść malin) KRUSZONKA 100g masła lub palmy pół szklanki cukru(...)delikatną piankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do miski wrzucamy jajka z cukrem, ucieramy a następnie dodajemy mąkę przesiewając ją przez sito. Cały czas mieszając, ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, wlewamy olej i na sam koniec rozczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 30/20cm, wyściełanej papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Składniki
Do Garów!pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili, w zastępstwie ciasta adwokatowego. Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier, natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje wszystkim. Wszystkim :) Składniki : na tortownicę o średnicy(...)niej nutellę i rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Do pozostałej jasnej masy dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około
Kronika Piekarnika