ciasto - 162322 przepisów (strona:2452/10822)

Zupa węgierska 138

Zupa węgierska przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana

Kuchnia MagdaLeny
Pizza na cieście pełnoziarnistym z sosem pomidorowym 82

Składniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej PEŁNOZIARNISTEJ 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Kujawskiego czosnkowego 2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich Kamis Z powyższych składników otrzymamy dużą pizzę, na blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella(...)Kamis Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe

Kocham Czekoladę
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 121

Składniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki(...)włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe

Kocham Czekoladę
Ciasto z jabłkami. 127

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej z grupy kulinarnej. Jest proste i smaczne. Dzięki temu, że jabłka są ułożone w taki własnie sposób, ciasto ma swój urok. Jabłka możecie obrać ze skórki, albo zostawić ze skórką, wtedy wygląda ładniej.  To już, jak wolicie. Ja nie obierałam, ale jeśli macie dzieci, lub starsze osoby w domu, to lepiej obrać(...)już w głowie takie ciasto, tylko ze śliwkami.  Teraz tylko czekam na sezon :) Tak naprawdę, będą tu pasowały wszystkie owoce.  Dlatego to ciacho, jeszcze nie raz u mnie zagości :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 jabłka

Agusiowe smakołyki
Bułki do hot dogów 133

przestygnięcia. Resztę mąki przesiałam do dużej miski. Dosypałam sól. Wlałam ciepłe mleko. Wbiłam jajko i dolałam przestudzone masło. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami wyrabiałam ciasto, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Nie polecam wyrabiania tego ciasta rękami, bo jest zbyt klejące i trzeba będzie dosypywać więcej mąki, przez co bułki mogą wyjść twarde. Wyrobione ciasto pozostawiłam(...)misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Podzieliłam je na 12 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużną bułeczkę o długości ok. kilkunastu centymetrów. Uformowane bułeczki układałam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarowałam

Waniliowe Improwizacje
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 175

Czy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają

moj przepis na
Sakiewki z jabłkami - kuchnia podkarpacka 2548

według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Węglówki koło Krosna różnią się od innych kruchych ciastek z owocami. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który jest jednym z trzech składników ciasta. Ten dodatek wpływa nie tylko na smak ciasta, ale i na sposób, w jaki się piecze. Ciasto twarogowe niemal nie rośnie, za to równomiernie się rumieni i jest kruche. Jabłka(...)dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier waniliowy Na lukier: 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru Twaróg rozdrabniamy i rozcieramy, dodajemy margarynę startą na tarce i mąkę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Jabłka kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i kroimy

Trzeci talerz
Chałka drożdżowa 132

masło roztopić w rondelku i wystudzić. Do miski przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. Wlać gotowy zaczyn z drożdży, mleko i kefir lub maślankę, wbić jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia składników  następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne(...)dosypać łyżkę lub dwie mąki. Ciasto przekładamy do miski i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę zagniatamy dzielimy na połowę. Każdą połówkę dzielimy na trzy w miarę równe części. Z każdego kawałka formujemy rulon o długości ok 30 cm. Z trzech takich rulonów zaplatamy warkocz. Zaplecione chałki przekładamy

Andzia Pichci
Ciastka Leniwca 110

Ciasteczka leniwca zrobimy dosłownie w kilka minut :). Pomysł ten narodził się w momencie kiedy podczas przeglądu lodówki odkryłam ciasto francuskie parę dni po terminie, chcąc je jak najszybciej zużyć wpadłam na pomysł aby zrobić na szybko ciasteczka. Wyszły pyszne, talerz w mig opustoszał :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego 1 czubata łyżka masła 1 jajko ulubiony dżem(...)marmolada opcjonalnie trochę cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: masło rozpuszczamy i smarujemy nim pędzelkiem rozwinięty płat ciasta francuskiego, następnie smarujemy ulubionym dżemem lub marmoladą, jeśli jest mało słodka możemy jeszcze ciasto oprószyć cukrem, ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, i kroimy na ok 2 cm paski, ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka po wierzchu

Blog kulinarny S9.PL
Włoskie rogaliki Cornetti 98

cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie.  I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można  również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików: 300 g włoskiej mąki typu 0 150 g mleka(...)masła szczypta soli dodatkowo: 30 g masła żółtko + łyżka mleka Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajko i mleko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, dodając pod koniec wyrabiania kawałki miękkiego masła. Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na całą noc lub odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość

wyzwania kuchenne
Drożdżowe bułeczki z budyniem 102

śledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt(...)Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki  z budyniem Czas przygotowania:   około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa

Kulinarne przygody Gatity
Domowy likier pomarańczowy 139

likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu(...)smaku. Jego recepturę opracował w 1880 roku  Alexandre Marnier-Lapostolle. Grand Marnier jest często składnikiem sosów do drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie likier lub Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy).  Domowy likier pomarańczowy

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania