ciasto - 162155 przepisów (strona:2452/10811)

orzeszki z masą z mleka w proszku 83

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto: 450 g mąki 70 g cukru pudru 250 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kuleczki i pieczemy np. w opiekaczu do orzeszków. składniki na masę: 200 g mleka w proszku 125 ml mleka świeżego 2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy mocno pomarańczowy 92

Makowe ciasto mocno nasączone sokiem z pomarańczy przełożone sosem pomarańczowym (orange curd)  i kremem śmietankowym. To połączenie prostych smaków okazało się wyśmienite. Biszkopt 5 jajek 130 gramów cukru 1 op. cukru waniliowego 16g 120 gramów mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gramów maku 2 płaskie łyżki kaszy manny lub zmielonych(...)pieczenia dokładnie wymieszać. Składniki suche dodawać stopniowo do ubitych białek za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto makowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. Krem Śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać po łyżce

Andzia Pichci
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami 72

masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową(...)nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : grzyby

królestwo garów
DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 78

powiecie na to by tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa. Składniki na około 25 pierożków: Ciasto: * 260 g mąki pszennej * 1 jajko * 110 ml ciepłego mleka(...)cukrem i ciepłym mlekiem, wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać do miski pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na godzinę, ciasto musi podwoić swoją objętość.  Farsz: * 400 g kiszonej kapusty * 300 g pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina oleju Dodatkowo 1 całe

Zrób to smacznie
Pierniczki 87

Pierniczki to ciasta, które są bardzo charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia. W sklepach oczywiście kupujemy je całym rokiem, ale sami przygotowujemy przeważnie dopiero w grudniu. Takie domowe oczywiście smakują trochę inaczej niż kupne, ale wcale nie gorzej. Robienie pierniczków zdecydowanie wprowadza magiczną atmosferę i przybliża do Świąt. Pierniczki to świetna okazja do spędzenia czasu w kuchni całą rodziną, a zwłaszcza(...)miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam składniki. Następnie dodałam miód, jedno całe jajko oraz miękkie masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i schowałam na ok. 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie pierwszą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości kilku

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z przepisu babci 63

Szarlotka to bardzo uniwersalne ciasto, które sprawdzi się zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach. Składniki: Na jedną blachę: 500g mąki kostka masła pół paczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru żółtko mała śmietana kwaśna jabłka ( ja daję tak 6/7 średnich) 3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i proszek przesiewam do miski. Dodaje żółtko i cukier. Rozpuszczam masło(...)studzę i dodaje do mąki, następnie dodaję śmietanę. Wyrabiam szybko ciasto. Dzielę na dwie części i odkładam do lodówki na 15 min. Ścieram jabłka na dużych oczkach, odciskam nadmiar soku, dodaje cynamon. Jedną część ciasta wałkuje i przekładam na blachę. Nakładam jabłka i wałkuje drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Wasze Przepisy
Ciasto francuskie z pieczarkami i cebulką 63

Ciasto francuskie z pieczarkami i cebulką to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezach. Składniki: ciasto francuskie pieczarki cebula jajko olej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulkę pokroić, podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami. Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki i nałożyć na nie ostudzony farsz. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni(...)minut. Autor przepisu: Iwona Popielarczyk Artykuł Ciasto francuskie z pieczarkami i cebulką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao 85

wsyp cukier i wymieszaj ze sobą. Dodaj lekko roztrzepane jajka + dodatkowe żółtko, mleko i aktywny rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia. Wlej płynne masło i dłońmi zarób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę na dnie misy, okryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w cieple. Po tym ponownie dłońmi wyrób ciasto. Dzieląc je na mniejsze części uformuj(...)u0142\u0105czenia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pampuchy-kluski-na-parze-nadziane-gorzkim-kakao\/#wpzoom-rcb-direction-step-5fd3708801b79","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wlej p\u0142ynne mas\u0142o i d\u0142o\u0144mi zar\u00f3b jednolite ciasto. Uformuj z niego kul\u0119 na dnie misy, okryj \u015bcierk\u0105 i odstaw na 60 minut do wyro\u015bni\u0119cia w cieple.","text":"Wlej p\u0142ynne mas\u0142o i d\u0142o\u0144mi

ProstePesto.pl
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą 80

lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. Udostępnij Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: • Mięso z kaczki: 4 nogi z kaczki 2 marchewki 1 pietruszka(...)miękka, dosypać cząber, tymianek, majeranek oraz świeżo mielony pieprz, przemieszać i gotować 10 minut. Ugotowaną kiszoną kapustę odstawić do wystygnięcia, przełożyć ją na sitko, po czym odcisnąć nadmiar wody. Ciasto na pierogi: W gorącej wodzie rozpuścić masło oraz sól. Na blat wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wlać w nie część wody, następnie łyżką zgarniać mąkę do środka i mieszać

niecodziennikpary
Naleśniki na krokiety 95

idealnie sprawdzą się także roli samodzielnej przekąski. Warto jednak pamiętać, że farsz dobry farsz to tylko połowa sukcesu. A by był pełny, niezbędne są też dobre naleśniki na krokiety. Ciasto na krokiety bez mleka – jak je zrobić? Jeśli nie tolerujesz laktozy, wcale nie musisz zapominać o smaku naleśników. W takim wypadku mleko można zastąpić wodą i to najlepiej gazowaną(...)dzięki czemu naleśniki na krokiety będą delikatniejsze i lekko puszyste. Czasem w podobnym celu wykorzystuje się piwo, jednak należy pamiętać, że zmienia ono smak masy. Chcąc zrobić ciasto na krokiety bez mleka warto również sięgnąć po mleko roślinne. Wybierz takie, które nie ma zbyt intensywnego aromatu (np. mleko owsiane) dzięki czemu nie zdominuje ono smaku krokietów. Jak duże powinny być

okolicepalnika.pl
Łosoś marynowany w soli i cukrze 71

Łosoś marynowany w soli i cukrze  Przepis na gravlax łososia po norwesku.  Łosoś marynowany w soli i cukrze z dużą ilością koperku czyli gravlax

Cztery Fajery
Piernikowe Ferrero 117

Zbliża się esencja świątecznych smaków. Przed Wami połączenie piernikowego puszystego ciasta, chrupiących pralinek i musu czekoladowo-piernikowego. PIERNIKOWE FERRERO Składniki:  (forma 20x30 cm) ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3/4 szkl mąki mus czekoladowo-piernikowy: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki(...)wierzch: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka syropu glukozowego (opcjonalnie- sprawi, że polewa będzie błyszcząca) dodatkowo: 200 g pralinek Ferrero Rocher 1 wafelek orzechowy Przygotowanie: ciasto: (forma 20x30cm) Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy

Bon appetit mon amie
Keto pierogi (Paleo, LowCarb) 143

Keto pierogi lniane Przedświąteczne pierogowe szaleństwo Ostatnio opętało mnie jakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym . Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu . Są to więc keto pierogi(...)mamą, więc się cieszę. A propos barszczu – to już pora powoli myśleć o postawieniu buraków na zakwas buraczany . Keto pierogi z grzybami Keto pierogi i wariacje na ich temat Ciasto na pierogi jest dość elastyczne i zaskakująco dobrze się z niego lepi. Jednak uszek bym raczej nie ryzykowała z niego robić… Dzisiejsza wersja pierogów jest z grzybami . W tym roku

Modern Cave Girl
Pizzerinki z ciasta francuskiego 72

Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na imprezę. Są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne i i dobrze prezentują się na stole. Składniki: ciasto francuskie boczek czerwona papryka pieczarki cebula pomidory pelati mozzarella jajko Sposób przygotowania: Na patelni podsmażam cebulę, dodaję boczek, następnie po chwili pieczarki i czerwoną paprykę. Smażę razem, przyprawiam i dodaję zblendowane pomidory(...)Dusze razem przez chwile i ściagam z gazu. Jak przestygnie dodaje dwa rodzaje mozzarelli, tą twardą i kulkę. Ciasto francuskie dzielę na 8 części i nakładam farsz, sklejam dwa końce lekko muszą nachodzić na siebie, smaruje za pomocą pędzelka jajkiem i do piekarnika. Autor przepisu: Andzelika Nizioł Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy