ciasto - 162155 przepisów (strona:2459/10811)

Pizza z patelni z warzywami i serem 131

Pizza z patelni to doskonałe rozwiązanie na szybki obiad czy kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Wystarczy zmiksować składniki na ciasto. Wrzucić dowolne dodatki i usmażyć na patelni przez 10 minut. Ciasto jest takie delikatne. Polecam.   Potrzebujemy: Na ciasto: 1 jajko 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki śmietany 18 % sól do smaku zioła prowansalskie według uznania   Dodatkowo: 1 średnia(...)pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Miękkie odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Studzimy. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. 2. Składniki na ciasto miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, dodajemy sól i zioła prowansalskie i ponownie miksujemy.  3. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzewamy kilka kropli oliwy, wlewamy ciasto, nakładamy

Izabelawkuchni
Grecka sałatka wiejska 103

Grecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje

Cztery Fajery
Pierogi z Kapustą i Grzybami 571

GRZYBAMI Składniki na farsz 1 słoik suszonych grzybów (litrowy) 1 marchewka 1 pietruszka 1 kg kiszonej kapusty 2 łyżki oleju 3 cebule średniej wielkości sól, pieprz Składniki na ciasto 4 szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 płaskie łyżeczki soli 2 szklanki ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Farsz Grzyby wypłukać i zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnie(...)oczkach. Cebulę podsmażyć na odrobinie masła i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli lubicie pikantny farsz, możecie dodać szczyptę chili. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać olej oraz sól. Dodając stopniowo ciepłą wodę zgarniać mąkę do środka. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Przykryć

Przepiski.pl
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 124

Chleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie! Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego(...)skorzystamy. Od upieczenia tradycyjnego chleba jeszcze większą trudność przysparza wypiek chleba bezglutenowego. Mąki pozbawione glutenu, który odpowiada za elastyczność w cieście są dosyć suche i uzyskanie wilgotnego miąższu wymaga użycia pewnych „nawilżających” dodatków, z których ja preferuję ziemniaki. Mój przepis na taki chleb bezglutenowy z dodatkiem ziemniaków znajdziecie tutaj. Jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to sytuacja wygląda zupełnie

Wiszniówka
Wafelki serowe toffi 95

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki „grzebyki” z jabłkami 85

jakie te drożdżówki są pyszne! Wyszło mi ich 10 sztuk, ale tak na prawdę ich ilość będzie zależała od tego jak duże drożdżówki przygotujemy, lub jak cienko rozwałkujemy ciasto. U mnie ciasto było dosyć grube. Moje dziecko bardzo je chwaliło mówiąc, że są pyszniaste i chciałby takie jeszcze w innych wersjach smakowych. Nie będzie żadną tajemnicą jeśli napiszę(...)ponownie:) Część zjedliśmy wieczorem ze smakiem, a część rozłożyłam dla naszej trójki do szkoły/pracy. Na drugi dzień były smaczne, choć jednak najbardziej smakowały mi na świeżo. Zdecydowanie polecam! Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 70 g cukru 80 g masła 30 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko Masło

Smaki Na Talerzu
Proste bułeczki pszenne 74

ustach! U nas zazwyczaj większa część bułeczek znika posmarowana samym masłem. Naprawdę każdy może je przygotować i zawsze wyjdą.  I nie ważne, czy użyjecie mąki tortowej, czy do ciast drożdżowych (typ 550). Polecam!    Proste bułeczki pszenne - składniki:   (10-12 sztuk) 520g mąki pszennej 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 1 łyżka cukru (płaska) 250 ml letniej(...)letniej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. (W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.) Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, roztopione, ale przestudzone masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem

Di gotuje
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto 144

przeciśnij przez praskę. Ułóż je w garnku i uklep powierzchnię. 1/4 części ziemniaków wykrój nożem i wyjmij. Puste miejsce zastąp mąką ziemniaczaną. Wbij 1 całe jajko i zagnieć ciasto na kluseczki, stopniowo dodając wyjętą porcję ugotowanych ziemniaków. Z ciasto uformuj długie ruloniki, pokrój je nożem. Z pokrojonych krążków uformuj spłaszczone kuleczki, we wnętrzu których palcem zrób zagłębienie. Kluski śląskie ugotuj(...)u0119\u015bci ziemniak\u00f3w wykr\u00f3j no\u017cem i wyjmij. Puste miejsce zast\u0105p m\u0105k\u0105 ziemniaczan\u0105. Wbij 1 ca\u0142e jajko i zagnie\u0107 ciasto na kluseczki, stopniowo dodaj\u0105c wyj\u0119t\u0105 porcj\u0119 ugotowanych ziemniak\u00f3w.","text":"1\/4 cz\u0119\u015bci ziemniak\u00f3w wykr\u00f3j no\u017cem i wyjmij. Puste miejsce zast\u0105p

ProstePesto.pl
Bułeczki z oliwkami i czarnuszką 55

owsianą i orkiszową jasną), 7g suchych drożdży, około 100g czarnych oliwek bez pestek, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka nasion czarnuszki, 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (4 do ciasta, 1 do wysmarowania bułeczek), płaska łyżeczka soli i cukru. Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – sposób przygotowania Najpierw oliwki przepłukuję i osuszam. Następnie każdą z nich kroję na trzy części(...)dodaję cztery łyżki oliwy z oliwek. Następnie wsypuję także suche drożdże, cukier, sól i czarnuszkę. Dodaję także ciepłą wodę i pokrojone oliwki. Wszystko mieszam łyżką, a później wyrabiam ciasto rękoma. Gotową kulę ciasta pozostawiam w misce i nakrywam ręcznikiem. Odstawiam na dobrą godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swą objętość. Tak wygląda ciasto po wyrośnięciu

Natka Pietruszki
Ciasto na naleśniki z ubitymi białkami 103

pieczenia, naleśniki są delikatne i lekkie. Można je jeść na słodko i na słono, z różnym rodzajem nadzienia lub całkowicie bez niczego. Takie naleśniki nigdy się nie znudzą. Udostępnij Ciasto na naleśniki z ubitymi białkami – składniki 1 / 2 kg mąki pszennej 1 1 / 4 l mleka 2 jajka czubek łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cukru(...)płaskiej łyżeczki soli szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Jeżeli ciasto będzie ze słodkimi dodatkami, w następnym kroku należy dodać 2 płaskie łyżki cukru. Jeżeli na słono – 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, sól lub cukier i szczyptę soli

niecodziennikpary
Szarlotka jaglana (bezglutenowa) / Millet Flour Apple Shortcake 103

osób na diecie bez glutenu i dla wszystkich lubiących zdrowe wypieki. Dzisiejsza szarlotka z mąki jaglanej jest inna niż tradycyjna, upieczona z użyciem białej mąki pszennej. Bezglutenowe, kruche ciasto jaglane jest zdecydowanie inne w strukturze, o wiele delikatniejsze, wręcz piaskowe. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do typowego, pszennego ciasta kruchego, to jaglane może być dla Was pewnym zaskoczeniem:) Nam takie ciasto bardzo(...)niego) Szarlotka jaglana (bezglutenowa), przygotowanie: Mąkę, skrobię i cukier puder wyrobić palcami z masłem. Gdy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać jajko, szybko zagnieść całość w gładką kulę. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wyłożyć spód tortownicy. Na spód nałożyć mus jabłkowy wymieszany z cynamonem. Pokruszyć na wierzch drugą część ciasta. Piec w 180 C przez 40 minut. Oryginalny przepis

Lekcje w kuchni
Szarlotka z kremem waniliowym 126

Kolejna wariacja na temat klasycznej szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciastoCiasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru  250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy(...)ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka żelatyny

Cynamonowe szczęście
Paluchy drobiowe z pieczarkami 151

Kotleciki mielone w kształcie paluchów, wykonane z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Pyszne, delikatne w smaku mięsko w środku i

Kuchnia MagdaLeny
Najpyszniejsze rogaliki drożdżowe z białym serem +FILM 178

resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże się napuszą dodajemy jajka z cukrem, cukier waniliowy oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste. Po wyrobieniu odkładamy(...)ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do wyrośnięcia. Teraz zrobimy nadzienie serowe Do miski dajemy ser, ważne by nie był zbyt mokry, polecam chudy lub półtłusty. Dodajemy 1 żółtko, cukier waniliowy i cukier-wszystko mieszamy do połączenia. Podrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na duży prostokąt lub koło, kroimy na trójkąty. Na  najkrótszy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta jabłkowo-pomarańczowa 180

Prawdziwie jesienna tarta z nadzieniem z winnych jabłek i soczystej pomarańczy, na kruchym cieście z bezową pianką. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość tworzy pyszną kompozycję którą zachwycą się zarówno dorośli jak i dzieci. Z filiżanką gorącej aromatycznej herbaty smakuje wybornie. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Gorąco zachęcam do pieczenia!   Okrągła forma do tarty(...)Składniki : Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 15 dag mąki krupczatki 15 dag masła 8 dag cukru 4 żółtka 1 płaska   łyżeczka cukru ze skórką  pomarańczową  Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Nadzienie: 1 kg jabłek-szara reneta 1 pomarańcza 5 dag cukru 1 łyżeczka   cukru z pomarańczą  ½ łyżeczki cynamonu Dr.Oetker Szczypta mielonej

Wanilia i Kardamon