ciasto - 162155 przepisów (strona:2456/10811)

Placek poduszkowiec z owocami 63

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie owoców, poprzez owiniecie ich w mięciutkie bardzo delikatne ciasto serowe, wyłożenie w blaszce i upieczenie w formie placka. A potem możemy ominąć brutalne traktowanie wypieku nożem, bo poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy procedurze(...)serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem pudrem i cukrem waniliowym, owoce te są mało

Kronika Piekarnika
Tort miodowy 69

Mój ulubiony, wyjątkowy przepis na ciasto miodowe. Pieczone w formie trzech lub czterech placków, w tortownicy, przekładanych powidłami lub masą kajmakową. Smak ciasta jest wyśmienity, można po prostu je upiec w blaszce i nie udoskonalać niczym, ewentualnie wyłożyć na wierzch orzechy. Zdjęcia które dołączam, pochodzą ze starej kroniki, sprzed siedmiu lat. Nowszych nie posiadam niestety. Jak tylko wrócę do tego(...)wypieku, uaktualnię fotodokumentację. Ciasto wyrabia się bezproblemowo i bez użycia miksera. Jest bardzo elastyczne, łatwo wylepia się nim formę. Czas pieczenia jest błyskawiczny, wystarczy 10 min na każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment na zamieszczenie

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 60

Już po corocznym, przedświątecznym jarmarku szkolnym. Dzieci z kalkulatorami w rękach, znów sprzedawały efekty swej radosnej twórczości. Cel szczytny, inicjatywa cenna, pomoc rodzicielska nieunikniona. O tym, że ciasto jest obiecanym towarem na stragan mojej córki, poinformowano mnie dzień wcześniej, wieczorem. Więc improwizacja. Założenie początkowe: szybko, pewnie i czekoladowo ( czekolada sprawdza się tam, gdzie krążą dzieci ). Weryfikacja planów : nerwowo, pracochłonnie, niepewnie(...)smaku ciasteczek korzennych. Zakamuflowany w szufladzie, by czasem zanurzać w nim łyżeczkę. I podkradziona mężowi czekolada, dla fanatyków gorzkich tabliczek, o zawartości kakao 80 %. Szklanka zaparzonej herbaty na poncz. Ciasto zostało sprzedane w 80 %. Trzy trójkąty nie znalazły kupców.  Znalazły się na moim talerzu. Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy

Kronika Piekarnika
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 75

czas. Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka. Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem. Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek, niż lepiąc się do drożdżowego ciasta, to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka". Na śniadanie usmażcie zrolowanego omleta. Ale - kiedyś, dajcie polecanemu dziś przeze mnie wypiekowi szansę. Ciasto jest miękkie, jeśli przetrwa dwa, trzy(...)międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wlewamy wcześniej rozbełtane w szklance jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Teraz z odrobiną wysiłku, cierpliwie zagniatamy ciasto, wlewając roztopione masło. Wyrabiamy do momentu, w którym przestanie kleić się do dłoni, stanie się gładkie i miękkie. Wystarczy około 10 minut. Wyrobioną kulę razem z miską, którą przykrywamy ściereczką, wkładamy

Kronika Piekarnika
Tort mascaropne z kajmakiem i biszkoptami w kawie 62

słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku z galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy w misce mikserem, z całą puszką kajmaku. Ścinamy wierzch biszkopta  ( cieniutką(...)warstwę, by później zetrzeć ją na wierzch ciasta ). Ciasto nasączamy obficie zaparzoną kawą. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się do właściwej konsystencji dopiero po schłodzeniu w lodówce. W czasie wykładania na biszkopcie konieczna jest obręcz, ograniczającą ich zapędy wypłynięcia ;) Nakładamy pierwsza warstwę - kajmak zmiksowany z masłem. Na kajmak wykładamy jeden przy drugim,  nasączone w pozostałej

Kronika Piekarnika
Szarlotka bardzo chrupiąca 65

prostej kuchni naszego dzieciństwa, lub widok szarlotek w ulubionej piekarni, cukierni. W każdej takowa gdzieś pomiędzy wz - ki i napoleonki jest wetknięta. Lubię szarlotki składające się z dobrze wypieczonego ciasta kruchego i pysznie przygotowanych jabłek. Takie, które chrupią i w których wyczuwa się nutę maślaną. Jabłka natomiast pachną cynamonem lub po prostu jabłkami. W tym przepisie to znajdziecie. Jabłka, ciasto(...)śmietanę,  wbijamy do niej jajko i żółtko i roztrzepujemy widelcem. ( rezygnuję ze stosowania określenia "rozkłócamy", bo okazało się niedawno, że to nie oczywiste, czym jest rozkłócanie :) Wlewamy do ciasta, mieszamy i zagniatamy. Ciasto powinno być zwarte, miękkie i idealne do wałkowania. Dzielimy je na pół. Jedną część wałkujemy na blacie posypanym mąką, wykładamy na blaszkę o rozmierze

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów kawowych 64

filiżanki małej czarnej. Czekoladowy spód dla czekoladoholików. Kwaskowata żelka z powideł dla doceniających akcenty owocowe. Nuta smakowa cukierków kukułek, dla uzależnionych od .. no właśnie. Jak więc powstrzymać zapędy stworzenia ciasta, będącego jedną wielką używką? Humanitarnie, by ulgę przynieść tym, którym nic co ludzkie obce nie jest, dzielę się przepisem. Wypiek mało skomplikowany w wykonaniu, o kompozycji smaków, z których trudno(...)wyszczególnić najlepszy. Dopełniają się wzajemnie i tworzą spójną całość. Konsystencja mas rozpływających się w ustach jest kolejnym atutem. Dolna warstwa bardziej zwarta i spójna, górna puszysta, jak kremowy mus. Ciasto zacnie prezentuje się,  pokrojone na zgrabne trójkąty. Krojenie również nie wymaga zdolności manualnych - wystarczy zamoczony we wrzątku spory nóż. Każdy z kawałków na pozór delikatny i lekki, zawiera jednak

Kronika Piekarnika
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 62

wyniku czego powstają chałki miękkie, puszyste, wysokie, płaskie, plecione i zwijane. Suche o strukturze chlebka, z domieszką mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej. Przekładane, z owocami, dżemami, posypkami. Struktura i jakość ciasta drożdżowego zależy od wielu czynników. Rodzaju tłuszczu i jego ilości, zawartości jaj, lub samych żółtek. Długości i sposobu wyrabiania ciasta. I jego wyrastania. O atmosferze nie wspomnę - nerwy schowajcie wiecie(...)sporej ilości tłuszczu. Jest miękka, o zwartej strukturze. Smakuje solo i z dodatkami. Banalnie prosta do zagniecenia. Wymaga wykorzystania tylko jednej miski -  niej rośnie zaczyn, w niej ciasto się zagniata i wyrasta. Dla mnie, to jeden z tych wypieków przypisanych niedzielnym porankom. Od poniedziałku do piątku - jeśli przetrwa, odkrajam plasterek po plastrze. Do szybkiego przegryzienia przy wypijanej przed wyjściem

Kronika Piekarnika
Babka piaskowa z jabłkami i wkładką serową 73

zgrzewki po sześć sztuk. Przede mną,  jak założyłam - wielbiciel frytek, również w odległości bezpiecznej, dwumetrowej. Składniki: forma na babę z kominem o średnicy 24 cm ( silikon - u mnie ) Ciasto: 160 gram mąki pszennej 60 gram mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml oleju sok i skórka z dużej cytryny 4 pełne łyżki cukru(...)całej cytryny i dodajemy startą skórkę. Cały czas miksując, powoli wlewamy olej. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem i krótko miksujemy na zmniejszonych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste. Wsypujemy jabłka - jeśli puściły trochę soku, odciśnijcie je. Mieszamy łyżką i połowę masy wykładamy do formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Używam silikonowej, której nie muszę

Kronika Piekarnika
Biszkopt subtelny z rabarbarem w śmietanie 67

galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość i pastelowy przekrój są bardzo wdzięczną, wiosenną kompozycją i propozycją. Skorzystajcie z niej, zachęcam! Składniki biszkopta: 4 jajka L 2/3 szklanki drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu spirytusowego 5 łyżek oleju rzepakowego skórka starta z połowy cytryny do ponczowania ciasta:  1/2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana zrobi się gęsta i szklista, powoli zaczynamy dosypywać cukier, cały czas miksując. Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym

Kronika Piekarnika
Babeczki plenerowe cytrynowe 63

uwagi na zamknięcie granic bolesne. Pieczenie muffin, to zadanie taktyczne, techniczne, automatyczne, odtwórcze. Odczucia me oczywiście subiektywne i wielbicieli tych wypieków nie mam zamiaru szykanować. Muffiny o strukturze dobrego ciasta ucieranego, z aromatem waniliowym, twardą skórką wypieczoną na rumiano - to dla mnie opcja do przyjęcia. Ale to wówczas babeczki, nie muffiny. No, to dziś przepis na babeczki. Idealne do zabrania(...)wyciśnięty z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 6 łyżek gęstego kefiru 2 jajka L 60 gram miękkiego masła 1/2 szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej

Kronika Piekarnika
Śmietankowe, ucierane z kakaowym wzorkiem 65

Miękkie, ucierane ciasto do kawki. Żadnych polew, mas wewnątrz, na wierzchu. Śmietankowe wnętrze z delikatnym akcentem kakaowym. Przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie(...)cukierniczego ( ja używam woreczka ), odcinamy dolny róg, by wycisnąć przez niego spiralkowy wzór. Jasną masę wykładamy równo do tortownicy, o średnicy 23 cm, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Na cieście, zaczynając od środka wyciskamy z woreczka kakaowe ciasto -  malując ślimaczka. Później, od środka ślimaka do krawędzi formy, przeciągamy trzonkiem łyżki lub patyczkiem, tworząc promienie, by wzór przypominał rozetkę, pajęczynkę

Kronika Piekarnika
Tort "Agrest w kubku kawy" 79

idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady, ciasto nie jest niepokojąco ciężkawe. Skąd pomysł na taką kompozycję? Dwa impulsy: agrest zerwany nieplanowo z działkowego krzaka, oraz planem wcześniejszym skonkretyzowany, zamiar pieczenia babki kawowej. Dwie pieczenie, jeden kompromisowy ogień(...)Tyle pokrętnych tłumaczeń. Dzielę się przepisem z pełnym przekonaniem, że również w Wasze gusta się wpisze. Składniki ciasta kawowego: 2 jajka rozmiar L 1 cukier waniliowy 100 gram miękkiego masła 80 gram cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wrzątku 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 batonika chałwy waniliowej lub kakaowej Składniki masy śmietanowej

Kronika Piekarnika
Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto 76

niedzielne śniadanie. Z masłem i z kubkiem mocnej herbaty. Takie oto niedzielne śniadanie dziś polecam. Szczególnie tym, którzy nocy część niemałą przeznaczyli na atrakcje niepozwalające obudzić się wypoczętymi. Składniki: Ciasto: 300 gram mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 200 ml mleka 2 łyżki oleju 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Nadzienie pietruszkowe: 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki słonecznika(...)łyżki oleju lub oliwy szczypta soli opcjonalnie - kilka orzechów włoskich Wykonanie: Nadzienie: Listki pietruszki i pozostałe składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładkie pesto. Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, sól, cukier, mieszamy. Wlewamy letnie mleko, olej i wyrabiamy dłonią ciasto. Już po krótkiej chwili zagniatania, powinno odchodzić od dłoni. Wówczas odstawiamy je w ciepłe miejsce

Kronika Piekarnika
Palestyna książka kucharska 90

Palestyna książka kucharska  autorzy: Sami Tamimi i Tara Wigley. Palestyna książka kucharska autorstwa Samiego Tamimi i Tary Wigley jest kolejną, w naszej kolekcji, pozycją poświęconą

Cztery Fajery