rozgniecione banany oraz roztopione masło i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, cukier i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok.10×30 cm), natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy przeciętego na wzdłuż banana. Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak JedzeniaBuraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy startego buraka oraz jajko i mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz stopniowo mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje z których formujemy wałeczki i tniemy na mniejsze kluseczki. Wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy ok. 1 -2 min. od wypłynięcia
Domowy Smak JedzeniaCzasami można pójść na łatwiznę i ułatwić sobie życie :) Na przykład, kiedy zachce się ciasteczek, można użyć gotowej mieszanki do ciasta kruchego. Ja tym razem tak zrobiłam. Użyłam mieszanki Polskie Młyny. Już od dawna, używam produktów tej marki i nigdy się nie zawiodłam. Wczoraj naszła mnie ochota na kruche ciasteczka. Do gotowej mieszanki, dodałam masło(...)jajko, zagniotłam i ciasto gotowe :) Składniki: Gotowa mieszanka do ciasta kruchego Polskie Młyny 100 g. masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek cukier perlisty do posypania ciastek Wykonanie: Do mieszanki na ciasto kruche, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
Agusiowe smakołykimiksera wbij jajko, wlej mleko i wsyp przesian\u0105 przez sito mieszanin\u0119 m\u0105ki i proszku do pieczenia. Dodaj s\u00f3l morsk\u0105 i zmiksuj na g\u0142adko. Ciasto na gofry wymieszaj szpatu\u0142k\u0105 z pozosta\u0142ymi przygotowanymi sk\u0142adnikami i odstaw na bok na 15 minut.","text":"Do misy miksera wbij jajko, wlej mleko i wsyp przesian(...)u0105 przez sito mieszanin\u0119 m\u0105ki i proszku do pieczenia. Dodaj s\u00f3l morsk\u0105 i zmiksuj na g\u0142adko. Ciasto na gofry wymieszaj szpatu\u0142k\u0105 z pozosta\u0142ymi przygotowanymi sk\u0142adnikami i odstaw na bok na 15 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/wytrawne-gofry-z-szynka-papryka-i-kukurydza\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f509f5baeef6","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wylewaj porcje ciasta na rozgrzan\u0105
ProstePesto.plprzepis na domowy rwany chlebek czosnkowy z ziołami , który będzie idealną przekąską na różnego rodzaju imprezy, grille, a nawet na święta. PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK CZOSNKOWY Z ZIOŁAMI Składniki: Ciasto: 1100 g mąki pszennej 3 szklanki ciepłej wody 90 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 7 łyżeczek oliwy Nadzienie czosnkowo – ziołowe: 120 ml oliwy pęczek posiekanej(...)miseczki, dodajemy cukier, wodę i 4 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Mieszamy oliwę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy
Przepiski.plDomowa vegeta mieszanka suszonych warzyw Domowa vegeta czyli suszona włoszczyzna doda smaku niemal każdej potrawie i jest super prosta do przygotowania. Dzięki temu przepisowi możesz zrobić
Cztery Fajeryjakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę, że będę piec ją częściej, bo jest bardziej pożywna. Lekkości tej pizzy nadaje dodatek pomidorków koktajlowych. Nie żałujcie ich sobie 😉😋 Składniki : Ciasto 15 g drożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml ciepłej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano(...)łyżeczki mąki. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z solą i suszonym oregano. Do suchych składników dodać namnożone drożdże i łyżkę oliwy. Wymieszać. Stopniowo dolewając resztę wody, wyrobić ciasto na gładko. Na koniec dodać drugą łyżkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub z blachą nagrzać
Weekendy w domu i ogrodzieswoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy początek roku szkolnego. Do tego jeszcze lekki lukier lawendowy, który świetnie(...)pozostawiających fioletowe strużki na języku, kremowych drobinek białej czekolady i lawendowego aromatu, to czysta rozkosz końca lata w każdym kęsie! Smakują przepysznie lekko ciepłe i na zimno. Dzięki maślance ciasto jest ciężkie i wilgotne, co pozwala na zachowanie świeżości bułeczek nawet do 3 dni. Pyszne, pełne rustykalnego wdzięku i smaku i bardzo proste w przygotowaniu jeżynowe bułeczki scones na początek
Kuchnia w Słońcu Skąpanacały czas leje deszcz. Strasznie ponuro. Robimy dziś z mężem, przecier pomidorowy na zimę. Żeby się nie przepracować, dziś 15 kg. W międzyczasie, napisałam przepis na ciasto, które robiłam w weekend. Zwykłe, ucierane, babkowe z polewą czekoladową. Nic specjalnego, ale bardzo smaczne :) Polewa podkręca smak. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru(...)łyżka mleka Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, dalej uzbierać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie utrzeć do połączenia składników. Połowę ciasta wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta, dodać kakao i mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Wyrównać powierzchnię łyżką
Agusiowe smakołykiTartaletki to świetna przekąska na każdą okazję. Wystarczy przygotować korpusy z kruchego ciasta, wypełnić je dowolnym farszem, chwilę zapiec, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. U nas to także doskonała okazja do zabawy z dziećmi. Mój synek bardzo chętnie "pomaga" mi w kuchni i chce uczestniczyć w każdym etapie przygotowywania potrawy (której zresztą potem i tak nie zje). Wylepianie(...)foremek do tartaletek ciastem i nakłuwanie ich widelcem to dla niego świetna zabawa. Wprawdzie, co do zasady przygotowanie takich przekąsek nie trwa długo, to jednak w przypadku wspólnego gotowania ten czas może ulec pewnemu wydłużeniu... Nic to, i tak warto, bo radość z sypania mąką jest bezcenna :D Te tartaletki powstały tak na szybko, z tego co akurat było
Na kulinarnym poligoniezawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki(...)pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku, ale także jako samodzielną przekąskę. Drożdżowe pierożki z kapustą Składniki: Ciasto: 1) 3 szklanki mąki pszennej 2) 3/4 dużej śmietany 12% 3) 5 dkg drożdży
Na kulinarnym poligoniewykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;) Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1) 20 g świeżych drożdży 2) 400 g mąki pszennej 3) 220 ml ciepłej wody(...)ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek mąki i odstawiamy na około 10 minut. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Na kulinarnym poligoniewędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :) Pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Ciasto: 1) 400 g mąki pszennej 2) 220 ml gorącej wody 3) 80 g masła(...)olej do smażenia 6) sól, pieprz czarny 7) suszony majeranek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło, sól i gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką
Na kulinarnym poligoniedrożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https(...)u017cd\u017cowe","recipeCategory":"chleby, inne","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H40M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 na 9 cz\u0119\u015bci i uformowa\u0107 bu\u0142eczki.\r","Uformowane bu\u0142eczki u\u0142o\u017cy\u0107 na blasze z papierem do pieczenia. Przykry\u0107 r\u0119cznikami
Bardzo Gruby Smok