Delikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać(...)sól, oliwę i 300 g mąki. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy, na koniec mieszamy z rukolą. Całość przekładamy do dużej miski, dokładamy cukinię, łączymy ją z ciastem dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy niewielkie chlebki, delikatnie obtaczamy w mące i przekładamy do małych foremek (jeśli ich nie macie, można ułożyć
Moniki Smakołykiteż mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski. Nie tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta jak i farszu oraz polania pierogów wykorzystałam bardzo dobrą i zdrową oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Cllasico Pierogi dzięki oliwie zyskały jeszcze bardziej na smaku. ciasto(...)sera feta 4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Cllasico do polania: oliwa z oliwek Gallo 2 łyżki soku z natki pietruszki 2 łyżki bobu obranego ugotowanego Ciasto: Mąkę dziele na dwie części, do każdej dodaję sól. Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję 75 ml wody gorącej i miksuję blenderem. Przecieram przez sito żeby uzyskać
wesoła kuchniaBrzoskwinie w cieście to super pomysł na deser lub podwieczorek, świetnie sprawdzą się też na śniadanie czy kolacje. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują na gorąco oprószone cukrem puderm. składniki na 3 porcje brzoskwinie w puszce ( 820 g) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka olej(...)smażenia cukier puder przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oddzielone od białek żółtka, cukier waniliowy, olej oraz mleko, wszystko miksujemy aż otrzymamy gęste ciasto. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na szytwną pianę. Ubitą pianę z białek łączymy z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając łyżką. Dobrze odsączone z syropu połówki brzoskwiń zanurzamy w gęstym cieście i od razu smażymy
Smakowite Daniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki cynamonowe to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20 g roztopionego masła Nadzienie: 4-5 łyżek cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka Sposób przygotowania(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1 h. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Na cieście rozsmarować roztrzepane jajka. Następnie posypać cukrem rozmieszanym
Przepiski.plmleka i mieszamy. Jak drożdże się nam rozpuszczą dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. 2. Do misy robota przesiewamy mąkę (jeśli ciasto będziemy wyrabiać ręcznie, to na stolnicę), dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, nasz rozczyn i mleko i albo zagniatamy ręcznie, albo wyrabiamy mikserem. Jak składniki nam się połączą dodajemy roztopione(...)wystudzone masło. Ja robotem wyrabiałam 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 3. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto, delikatnie wyrabiamy kilka minut. Odkładamy żeby dać mu "Odpocząć" 4. W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie: do miseczki przekładamy miękkie masło (najlepiej wyjąć je wcześniej, ja wyjęłam jak ciasto zaczęło wyrastać), dodajemy cukier
kruche babeczkiParzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności
Kuchnia MagdaLenyJabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 4 ½ szklanki maki pszennej · 2 łyżki proszku do pieczenia · 1 szklanka cukru(...)cukier, kakao 2. Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mieszając łyżką wlewamy stopniowo mleko oraz olej 3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem 4. Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm 5. Na koniec robimy kleksy z serka mascaropne 6. Ciasto pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwilabyło ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm(...)posmarować masłem. Ciasto złożyć na 3 (jak kartkę papieru), pokroić na 8 pasków. Każdy pasek ciasta zwinąć i zlepić końce, formując obwarzanek. Ułożyć na blasze, pozostawić do napuszenia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180stC, na dnie ustawić nieduże naczynie z gorącą wodą. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp
Obiad gotowywysmarowania bułek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem, a nawet kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn – w tym celu do miseczki kruszę(...)łyżki cukru, mąkę oraz 50 ml letniego mleka. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do sporej miski wsypuję 500 g mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam
Zasmakuj Kuchniturecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Chlebki z patelni II Chlebki manakeesh z zaatarem Chlebki naan z czosnkiem Chlebki naan z czosnkiem Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka ma poj. 250 ml 700 g mąki pszennej typ 650 3/4 szklanki letniego mleka 15 g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 3/4 szklanki wody(...)olej lub masło do posmarowania chlebków Wykonanie Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno ono być lekko klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego jabłka i wałkujemy na cienkie
Kulinarne przygody GatityPyszny przepis na domowe drożdżówki z serem i marmoladą. Najlepiej smakują, jeszcze cieple! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant szklanka mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka łyżka masła Nadzienie: 500 g twarogu 80 g cukru 2 żółtka dżem truskawkowy Sposób przygotowania: Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczka i pozostawić na 1 – 1,5 h. Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość
Przepiski.plproszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się mąki z masą. Dodajemy jogurt oraz pozostałą mąkę i również miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno, smarujemy tłuszczem boki). Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, przecięciem do góry. Pieczemy
Domowy Smak Jedzenia