wykorzystać resztki z lodówki, a tym samym opóźnią wychodzenia z domu do sklepu i przyczynią się do niemarnowania Pizza chlebowa bardzo pozytywnie zaskoczy Was swoim smakiem Pizza chlebowa Składniki ciasto: 350 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml wody 80 – 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 25 g parmezanu lub innego sera żółtego(...)miski. Możesz zrobić to za pomocą rąk, noża lub miksera. Chleb nie powinien przypominać bułki tartej. Potem do rozdrobnionego chleba wlej odrobinę wody oraz połowę oliwy lub oleju. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Następnie odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos: sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie włóż
365 dni dookoła kuchniTakie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Masa musi być gładka. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty(...)Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie sosu raita, patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż stanie się lekko brązowa wtedy dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać mięso mielone, wymieszać
Kuchnia Pokoleńoczyszczamy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do lekko podsmażonej cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z pieczarkami. Opcjonalnie dodajemy jajko. Doprawiamy do smaku. składniki na ciasto pierogowe: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na przepyszne włoskie babeczki Soffioni abruzzesi. Kruche ciasto i nadzienie z serka ricotta z lekką cytrynową nutą to idealny wypiek na Wielkanoc. Serowe babeczki pięknie wyglądają w koszyczku. Można je podać do świątecznej kawy. A jak znam życie, u nas pojdą już na śniadaniu. Te malutkie serniczki na kruchym cieście tak kuszą, że musiałam je upiec dużo wcześniej
dolcevitainmykitchenNapój na bazie soku z cytryn oraz pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, miodu oraz przypraw: kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego i goździków. To prawdziwa bomba witaminowa, która
Kuchnia MagdaLenyKociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a
Kuchnia MagdaLenyRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie
Kuchnia MagdaLenyTaki eksperyment dzisiaj 🧐 . Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta. Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko i umieszczona w słoiku z woda o T=30-32oC. Czas wypłynięcia kulki określa siłę podnoszenia zakwasu czyli jego aktywność. Im szybciej kulka wypłynie, tym bardziej aktywny zakwas. Metoda określania siły(...)zakwasu i mąki. - dla zakwasu o nawodnieniu 100% - 8 g zakwasu + 3 g mąki. Wymieszaj razem i zagnieć w kulkę (postaraj się wrobić całą mąkę). Włóż kulkę ciasta do słoika lub szklanki z wodą o temperaturze 30-32°C (Dodatkowo słoik lub szklankę można włożyć do łaźni wodnej (miska z ciepłą wodą), aby zapobiec ochłodzeniu). Zanotuj
Przepisy na domowy ser i chlebHummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję
Kuchnia MagdaLenyCiasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)formy i pieczemy 30 minut w 180 °C. 5. W tym czasie, co piecze się nam biszkopt robimy poncz: wszystkie składniki łączymy ze sobą i po upieczeniu ciasta, skrapiamy. 6. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i studzimy. 7. Jogurty miksujemy ze śnieżkami i ostudzoną galaretką. 8. Połowę masy wylewamy na biszkopt i układamy
Kulinarna ChwilaPieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab
Kuchnia MagdaLenyPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w
Kuchnia MagdaLenymojej kuchni często gości ciasto francuskie. Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich ciasteczek, szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako spód do tarty. Moja dzisiejsza propozycja to serowe paluchy z dodatkiem ziół i czosnku. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu. Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego, 120 g twardego żółtego sera (ja użyłam parmezanu), 1 jajko(...)łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich. Ser zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać widelcem w miseczce. 1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy/blacie, posmarować jajkiem, posypać czosnkiem i ziołami oraz serem. Przykryć drugim arkuszem ciasto, lekko dociskając. Przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek skręcić „w sprężynkę”. Układać na blaszce wyłożonej
Moja kraina smakówprzez praskę, muszą być dokładnie rozgniecione, ponieważ później w gotowych kopytkach powstają nieestetyczne i niesmaczne kawałki gotowanych ziemniaków. Do gładkiej masy z ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajko i sól. Ciasto wyrób na gładką i jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt miękka dodaj więcej mąki, jednak nie można dodać jej zbyt dużo, gdyż kopytka wyjdą zbyt twarde. Masa na kopytka powinna(...)być bardzo plastyczna, ale nie przyklejać się do rąk. Na stolnicę wysyp niewielką ilość mąki, mąką również obsyp wałek do rozwałkowania ciasta. Ciasto podziel na 4 równe części. Na stolicę umieść część ciasta rozwałku na grubość około 2 cm. Podziel ciasto na paski szerokości około 2 cm oraz rozwałkuj dłońmi na okrągłe paski w kształcie sznurka. Z tak stworzonego
To Musisz WiedziećQuesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków
Kuchnia MagdaLeny