dorosłych. Świetnie smakują z masłem, białym serkiem albo z dżemem. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Po wystudzeniu spokojnie można je też zamrozić. Składniki: Ciasto: 550g mąki pszennej 250ml letniego mleka 60g miękkiego masła 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 80g miodu 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka *** Przygotowujemy zaczyn(...)ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia *** *** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży *** *** Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około
Blog z Apetytemwodę i mieszamy dokładnie (ja wykorzystuję w tym celu hak miksera), do połączenia składników. Ja swój chleb wyrabiam dosłownie chwilę, orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem(...)wyrastania, na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno zdecydowanie wyrosnąć. Masę zbijamy w misce, zagniatamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zbijamy, przykrywamy i odstawiamy. Po ok. 20-30 minutach ciasto zbijamy i przekładamy na podsypany delikatnie mąką blat. Zagniatamy ciasto kilkukrotnie do środka. Formujemy podłużny bochenek, pozostawiamy na blacie lub przekładamy na blachę
Smaczne Zdroweczęści. Jedną ćwiartkę odłożyć a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po odjętych ziemniakach. Można wbić jajko ( ja po wymierzaniu ziemniaków z mąką odłożyłam trochę ciasta zanim wbiłam jajko. Chciałam zobaczyć jak smakują te z jajkiem i bez. Moim zdaniem te bez jajka były miększe, ale kolor lepszy miały te z jajkiem i lepiej się formowały(...)Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Nadzienie: Zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstawić do wystygnięcia ( nie musi być zimna). Ser, ziemniaki cebulę i przyprawy wymieszać za pomocą widelca. PRZYGOTOWANIE: Z ciasta na kluski odrywać (ja pierwszy raz warzyłam porcję ciasta, wcześniej robiłam "na oko" ale kupiłam sobie wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)- 60 gram ciasta ciasta, forujemy dłonią
AZgotuj!Sałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku
Kuchnia MagdaLenyZupa węgierska przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej PEŁNOZIARNISTEJ 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Kujawskiego czosnkowego 2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich Kamis Z powyższych składników otrzymamy dużą pizzę, na blachę podstawową (tą największą, na której kładziemy blaszki z ciastem). Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella(...)Kamis Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe
Kocham CzekoladęSkładniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki(...)włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe
Kocham CzekoladęPrzepis na to ciasto dostałam od znajomej z grupy kulinarnej. Jest proste i smaczne. Dzięki temu, że jabłka są ułożone w taki własnie sposób, ciasto ma swój urok. Jabłka możecie obrać ze skórki, albo zostawić ze skórką, wtedy wygląda ładniej. To już, jak wolicie. Ja nie obierałam, ale jeśli macie dzieci, lub starsze osoby w domu, to lepiej obrać(...)już w głowie takie ciasto, tylko ze śliwkami. Teraz tylko czekam na sezon :) Tak naprawdę, będą tu pasowały wszystkie owoce. Dlatego to ciacho, jeszcze nie raz u mnie zagości :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 jabłka
Agusiowe smakołykiprzestygnięcia. Resztę mąki przesiałam do dużej miski. Dosypałam sól. Wlałam ciepłe mleko. Wbiłam jajko i dolałam przestudzone masło. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn. Mikserem z hakami wyrabiałam ciasto, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Nie polecam wyrabiania tego ciasta rękami, bo jest zbyt klejące i trzeba będzie dosypywać więcej mąki, przez co bułki mogą wyjść twarde. Wyrobione ciasto pozostawiłam(...)misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Podzieliłam je na 12 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużną bułeczkę o długości ok. kilkunastu centymetrów. Uformowane bułeczki układałam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarowałam
Waniliowe ImprowizacjeCzy można kisić kapustę wiosną. Ależ można, nawet trzeba. Kapustę można kisić cały rok! Nie tylko jesienią. Kiszonkami powinniśmy się zajadać cały, okrągły rak. Doskonale wpływają
moj przepis nawedług przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Węglówki koło Krosna różnią się od innych kruchych ciastek z owocami. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który jest jednym z trzech składników ciasta. Ten dodatek wpływa nie tylko na smak ciasta, ale i na sposób, w jaki się piecze. Ciasto twarogowe niemal nie rośnie, za to równomiernie się rumieni i jest kruche. Jabłka(...)dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier waniliowy Na lukier: 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru Twaróg rozdrabniamy i rozcieramy, dodajemy margarynę startą na tarce i mąkę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Jabłka kroimy w drobną kostkę, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i kroimy
Trzeci talerzmasło roztopić w rondelku i wystudzić. Do miski przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. Wlać gotowy zaczyn z drożdży, mleko i kefir lub maślankę, wbić jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia składników następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne(...)dosypać łyżkę lub dwie mąki. Ciasto przekładamy do miski i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę zagniatamy dzielimy na połowę. Każdą połówkę dzielimy na trzy w miarę równe części. Z każdego kawałka formujemy rulon o długości ok 30 cm. Z trzech takich rulonów zaplatamy warkocz. Zaplecione chałki przekładamy
Andzia Pichci