naszego ostatniego zielonego curry zrobiliśmy chlebki naan na drożdżach . Satysfakcjonujący nas efekt kulinarny otrzymaliśmy za drugim razem, gdyż w pierwszym podejściu ciasto o konsystencji jak na pizzę się nie sprawdziło i chlebki naan były zbyt suche, wiec następnego dnia użyliśmy więcej jogurtu naturalnego. Podczas dwukrotnego wypiekania chlebków naan wypróbowaliśmy nie tylko dwie różne konsystencje drożdżowego ciasta, ale także dwa sposoby(...)mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu. Do miski przełożyć jogurt, wlać oliwę, wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Dodać rozczyn, wyrabiać drożdżowe ciasto przez ok. 10 minut – ciasto będzie dosyć luźne. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte drożdżowe ciasto na chlebki nann podzielić
niecodziennikparyskładniki na kruche babeczki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Foremki smarujemy masłem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy foremkami, które wylepiamy ciastem. składniki na bezę kokosową: 3 białka 190 g cukru pudru 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając
Domowy Smak Jedzeniababeczki są idealne. Doskonale kruche ciasto i aksamitny krem. Świąteczna dekoracja. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Trochę pracy przy nich jest, ale warto je przygotować. Ucieszą i dużych i małych łasuchów. U mnie bardzo szybko znikały jedna po drugiej :)Polecam, zróbcie koniecznie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 szklanki mąki tortowej(...)masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy czekoladowe jajeczka do dekoracji Wykonanie pysznych kruchych babeczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy
IzabelawkuchniMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę masełka
moj przepis napowstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać mleko, sól, cukier, jajko, masło i zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Do garnuszka wlać 200 ml mleka, dodać cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając(...)wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku, wlać mleko z proszkiem budyniowym i czekoladą, po czym mieszając podgrzewać, aż odpowiednio zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe
Passions hobbies lifepłynie czas, a ja ten czas wreszcie mam. Dzisiaj po tak długiej przerwie zapraszam na bułki, w środku mięciutkie, na zewnątrz niesamowicie chrupiące. Nie jadłam dawno tak dobrego pieczywa. Ciasto jest luźne i dość klejące, ale ja w takich wypadkach smaruje przy zagniataniu ręce olejem i to rozwiązuje mi klejenie:) Zapraszam i witam Was ponownie. Składniki: 3 i 1/2 szklanki(...)połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko, sól, ciepłą wodę (można partiami, w trakcie zagniatania) oraz rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowych wypieków. Gdy składniki się połączą dodawać powoli olej. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się elastyczne, śnieżnobiałe, lśniące i przestanie kleić się
dom-agi.plprzyrządzanie bogato nadzianego calzone. W tym przypadku skorzystałam z gotowej mrożonej mieszanki warzyw. Myślę, że w obecnych czasach, każdy ma takie w zapasie. Użyjcie takiej, jaka smakuje Wam najbardziej :) Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii(...)łyżki przecieru pomidorowego z ziołami opakowanie tartej mozzarelli opakowanie mrożonych warzyw 400g (użyłam mieszanki włoskiej z papryką, cukinią, brokułami, kukurydzą,marchewką i cebulą) natka pietruszki Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym przez około 10 minut. Wyrobioną kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Warzywa rozmrażamy
Mienta blogskładników sypkich i mieszamy( ale nie zbyt dokładnie). Formę do babeczek wykładamy papilotkami ( u mnie wykonane z papieru do pieczenia J ) Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy kawałki chałwy. Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki) i posypujemy kawą Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni ( z termoobiegiem
Domowe ciastaobsypania formy Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odcedzić. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wymieszać(...)partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie za pomocą miksera na najniższych obrotach rozprowadzić ją w masie. Pamiętajmy, aby mieszać tylko w jedną stronę. Połowę ciasta przelać to tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną błyskawiczną kaszą manną z kawałkami jabłka. Następnie na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka i sparzone rodzynki
Ciastka - domowe słodkościchętny na pyszną domową rureczkę? Ciasto wyszło mi niezwykle kruche, przyjemnie chrupało podczas jedzenia, a krem niezwykle puszysty. Od razu napiszę, że zamiast śmietanek ,,Śnieżek'' można ubić kremówkę, u mnie musiały być właśnie te śmietanki, ale nie ukrywam, że pysznie wyszło. Takie rurki można upiec na świąteczny stół, lub tak po prostu na podwieczorek, podać z ulubioną kawą. Częstujcie się(...)spokojnej i dobrej niedzieli Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 25 dag masła lub margaryny 50 dag mąki tortowej 1 szklanka śmietany 18 % Na krem: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 zagęstniki śmietan-fix 20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rurek: 1. Ciasto
Izabelawkuchnidomu, więc z nudów zabieramy się za rzeczy, na które wcześniej brakowało nam czasu. I tak fora i grupy zasypywane są pytaniami o to jak zrobić samodzielnie chleb, bułki, ciasta. Ludzie wymieniają się przepisami i poradami. Wniosek z tego taki, że na co dzień kupujemy produkty, które teraz, siedząc w domach, możemy przygotować samemu nie narażając się na niepotrzebne wizyty(...)spóźniliśmy się i drożdży nie kupiliśmy. Nie oznacza to oczywiście, że jesteśmy na straconej pozycji, ponieważ łatwo możemy je zastąpić. Jak? To zależy od potrawy, którą chcemy przygotować. Ciasto drożdżowe Jeśli chcemy zastąpić drożdże, powinniśmy zadbać o podstawową reakcję tj. powstawanie w cieście dwutlenku węgla (to dzięki niemu wypieki są puszyste i mają pęcherzyki powietrza). Drożdże = soda
365 dni dookoła kuchnidodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta(...)miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz może być każda inna o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywieralną powłokę
nietylkopasta.plGuacamole to meksykańska pasta z awokado. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Podstawowymi składnikami pasty są zawsze awokado, sok z limonki oraz sól. Inne wersje mogą
Kuchnia MagdaLeny