mojprzepisna.pl | Wegański deser a’la Monte Deser ten zrobiłam już jakiś czas temu, dokładnie 24 maja tego roku, w dniu moich imienin, jego zdjęcia zawieruszyły
moj przepis namojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba, która
moj przepis naOooooo, lubię takie smarowidła. Najczęściej smaruje nią gofry czy wafle ryżowe. Jest sycąca, mało słodka, baaardzo, bardzo zdrowa i pyszna. Lubią ją dorośli i dzieci! Zrobiłam
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naSkładniki: (porcja na 8 sztuk) Rozczyn: Woda letnia 50 ml Mąka pszenna pełnoziarnista łyżeczka Cukier łyżeczka Drożdże 30 g Ciasto: Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 500 g Woda letnia 100 ml Mleko letnie 150 ml Masło 40 g Sól 2 łyżeczki Jajka 2 Słonecznik łuskany 2 łyżki Siemię lniane łyżka Jajko do posmarowania Nasiona lub pestki do posypania bułek przed(...)minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto
Kulinarne przygodyTrochę miałam przebojów z przygotowaniem tej chałki. Najpierw zapomniałam dodać jajko. Dodałam go, gdy ciasto było już pięknie wyrobione. Potem, gdy wstawiłam ją do piekarnika, przypomniałam sobie, że miałam ją posmarować żółtkiem. Zrobiłam to po 10 minutach w piekarniku, gdzie ciasto zaczęło już rosnąć. Potem, przy wyjmowaniu jej z piekarnika, o mało co nie zrzuciłam jej na podłogę. Wszystko wskazywało(...)palnika. Rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, sól, cynamon, bakalie oraz jajko. Mieszając łyżką, stopniowo wlewamy mleko z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5-2 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Z każdej
Smaki Na TalerzuDanie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na pyszne bułeczki śniadaniowe. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli dobrze i odpowiednio długo wyrobisz ciasto, nie mogą się nie udać. Przełóż je swoimi ulubionymi dodatkami i będą idealne na śniadanie, lub zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 150 ML LETNIEGO MLEKA 100 ML LETNIEJ WODY(...)MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. W MIĘDZYCZASIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, ZROBIĆ W NIEJ DOŁEK I DODAĆ ROZTRZEPANE JAJKO ORAZ SOL. LEKKO WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ A NASTĘPNIE CIĄGLE MIESZAJĄC DODAWAĆ MLEKO. KIEDY CIASTA NIE DA SIĘ JUŻ MIESZAĆ ŁYŻKA, ZACZĄĆ WYRABIAĆ JE RĘCZNIE. KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI JUŻ SIĘ POŁĄCZA, DODAĆ OLEJ I DALEJ CIASTO WYRABIAĆ. NASTĘPNIE CIASTO WYŁOŻYĆ NA STOLNICE LUB BLAT
Pani M - kuchnia smakowitaulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek Zaczyn: 15 g drożdży 150 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: 500 g maki pszennej 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek) około 30 g roztopionego masła 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka i wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, jogurt, jajko wbijamy do miseczki i większą część dodajemy do ciasta a odrobinę ujmujemy do posmarowania bułeczek. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło
Gotowanie...to proste !FAZA 2: Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY” 3 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach). 4 Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. II „NAMACZANKA” 5 Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści. Odstaw. FAZA 3: „GAROWANIE” 6 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych(...)ściereczką i odstaw na 2-3h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 8 (opcjonalnie) Posyp wierzch chleba ulubionymi dodatkami (ja posypałam prażonymi nasionami słonecznika). FAZA 4: PIECZENIE 9 Jak ciasto wyrośnie (najlepiej jakby było poniżej brzegów formy o ok. 1,5 cm), wstaw chleb do nagrzanego do 220*C piekarnika. 10 Piecz w: - 220*C przez
A to pestkajuż na pewno nie gardzą nim moje chłopaki, od najstarszego zaczynając, a na najmłodszym kończąc. Zresztą ja sama też bardzo lubię! Dawniej moja pizza wyglądała tak, że było grubo ciasta i jeszcze więcej składników. Jak się popatrzyło z boku, to pizza mogła mieć minimum z 3cm grubości. I też mi smakowała. żeby nie było, ale jednak minimalizm wziął górę(...)dobrych kilku lat jeśli robię pizzę, to tylko na cienkim cieście. Czemu więc ten gruby rant? Bo chłopcy zdecydowanie wolą miękki, grubszy niż taki spieczony. Dogadzam jak mogę ;) Ciasto na 2 pizze: 400g mąki 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki otartego tymianku Sos do pizzy: 2 łyżki oleju 2 małe ząbki
Kuchnia w czekoladzieRurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Ciastka krucho-drożdżowe to, obok amoniaczków, najpopularniejszy rodzaj ciastek pieczonych od pokoleń w podkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis, który dzisiaj prezentuję(...)małe ciasteczka z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest tu wyjątkowo delikatne, a jednocześnie pozostaje plastyczne i łatwo je cienko rozwałkować. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Urzejowic pod Przeworskiem. Został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Rurki z marmoladą - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła
Trzeci talerzletniej wodzie rozmieszać drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić pozostałe składniki i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić, ugniatając na gładkie sprężyste ciasto. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. Zostawić tak długo aż ciasto mocno wyrośnie. Wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Ugnieść jeszcze raz delikatnie. Uformować ciasto w kulę(...)dwie i zrobiłam większe bułki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na stolnicy. Z każdego kawałka uformować wałek o grubości 1 cm. Starając się wcisnąć ser w ciasto. Każdy wałeczek zwijać jak ślimaka, dosypując ser podczas zawijania. Blaszkę wyłożyć papierem i położyć bułeczki w odstępach. Przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Można obsypać dodatkowo ziołami. Pieczenie
Kuchnia Pokoleń