ciasto - 162907 przepisów (strona:2489/10861)

Palce lizać 30508

Kolejna świąteczna propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Powiedziała, że piekła je zawsze kiedy byliśmy mali i za każdym razem znikało w mig. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i zrobiłam je u siebie w domu. Jest pyszne i kojarzy się z dzieciństwem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pianę, wstaw do lodówki; 7. Margarynę rozpuść w rondelku, dodaj mleko i wymieszaj, wsyp pokruszoną czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i ponownie wstaw do lodówki min. na 1 godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Paszteciki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i serem 596

paszteciki są przepyszne i świetnie się prezentują. Muszę przyznać, że mój mąż zapytał nawet, czy możemy zjeść paszteciki na obiad ;-) To pewnie dlatego, że w kuchni pachniało nieziemsko. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 4 sztuki kiełbasy(...)cebule 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek 3-4 średnie kiszone ogórki 80 g żółtego sera Dodatkowo: jajko, łyżka mleka i sezam 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Ciasto drożdżowe : Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i ostudzić

Passions hobbies life
Prosta pizza z minimalnej ilości składników 200

zblendować, aby sos był jednolity. Pizza: Drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, rozrobione drożdże i olej. Opcjonalnie do ciasta można dodać szczyptę przyprawy do pizzy (wzbogaci smak). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)czas wyrastania zależy od warunków panujących w domu, u mnie jest ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez). Ciasto dzielimy na 3 części. Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Dłonią ugniatamy ciasto na kształt blaszki. Z podanego przepisu można też przygotować jedną dużą pizzę. Każdy spód lekko

Słodkie okruszki
Ciasteczka korzenne z lukrem 142

mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy(...)Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze mokry wycinamy metalowymi foremkami lub np. kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy

Korniszonki
Pizza Prosciutto z rukolą 108

samo jak kilkanaście lat temu. A w barze sałatkowym dalej jest moja ulubiona sałatka z ziemniaków i czerwonej cebuli. Ale zmieniło się jedno. Nasze gusta. Lubimy cienkie i chrupiące ciasto. Przyzwyczailiśmy się do domowego sosu pomidorowego. Do ulubionych składników. A od kiedy mam kamień do pieczenia pizzy, to przepadliśmy. Sporo osób pytało mnie o ten kamień, a więc kupiłam(...)najniższy stopień, a na ruszt kamień i nagrzewamy ok. 20 minut. Jeśli pieczemy na blaszce, to proponuję również ją wcześniej rozgrzać i na gorącą przełożyć pizzę (najlepiej samo ciasto, a dopiero na blaszce lub na kamieniu, szybko sos i resztę składników).  W tym czasie przygotowujemy ciasto na pizzę.  Składniki na ciasto: na 1 pizzę 15 g świeżych drożdży

bistro mama
Orzechowe babeczki z masłem orzechowym-wilgotne i puszyste muffinki+FILM 145

zapraszam na pyszne, pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki-muffinki z kremem z masłem orzechowym. Osobiście bardzo lubię wypieki z dodatkiem masła orzechowego, jego słony smak super komponuje się z ciastami, ciasteczkami, kremami. Te babeczki zrobicie w kilka chwil i zapewniam, ze wyjdą, i będą każdemu smakowały :) Zapraszam również na film :)  SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzą 24 babeczki standard(...)małych  CIASTO SKŁADNIKI MOKRE -2 jajka -150ml mleka -150ml  wody -150ml  oleju rzepakowego SKŁADNIKI SUCHE  -cukier waniliowy -2 szklanki mąki pszennej  tortowej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru -1 łyżka kakao  -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody -100g drobno zmielonych orzechów włoskich DODATKOWO -500ml śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Propozycje ciast na świąteczny stół 383

pewnością nie pogardzi kawałeczkiem zostawionym przy choince Przepis na piernik przekładany znajdziecie tutaj Na świątecznym stole w moim domu nie może zabraknąć sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, a przepisów na nie jest tysiące. Chcę Wam jednak zaproponować tylko dwa z nich, jednak wyjątkowe w smaku. Sernik z brzoskwiniami, na który przepis znajdziecie tutaj Druga propozycja sernika(...)dodatkiem mleka w proszku i skórki pomarańczowej. Przecież święta muszą być aromatyczne. Po przepis sięgnijcie tutaj Kolejna propozycja to ciasto uwielbiane przez moje dzieciaki. Choć jest trochę pracochłonne jego smak wynagradza wszystko. Sam efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie ale również oko. Świetnie komponuje się na świątecznym stole. Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś wyjątkowym zapraszam po przepis na ciasto

Fascynacje Ani
Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane 124

pachnące, z wierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane Składniki na około 30 sztuk: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 200g płatków owsianych (użyłam górskich) 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Mała Cukierenka
domowy chleb z gara orkiszowo żytni 136

Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą (ok. 125 ml wody). Obie mąki mieszamy z solą. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, kminek, olej oraz pozostałą wodę. Chwilkę wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką) na ok. 60 min. Gar lub naczynie żaroodporne (ok. 14x23cm, miara dna) wraz z pokrywką chwilę nagrzewamy w piekarniku(...)nagrzanego gara lub naczynia (uwaga aby się nie poparzyć) wkładamy ciasto, możemy go ponacinać, przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 200 st. przez 30 min. następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Upieczony wyciągamy z naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Ja piekę przeważnie pod wieczór i na rano jest gotowy. Chleb jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasteczka w białej czekoladzie z migdałem + Gosia i jej sprytne patenty 109

Dodajemy cukier puder oraz mielone orzechy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki masło. Początkowo składniki siekamy nożem, następnie szybko (by nazbyt nie ogrzać ciasta) zagniatamy je rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Wykrawamy okrągłe, małe ciasteczka. Rozkładamy je na wyłożonej(...)mocno wrzeć). Ciasteczka dekorujemy polewą, na środku każdego układamy połówkę migdała. W przygotowaniu ciasteczek bardzo pomocne okazały się produkty marki Gosia . Mam tutaj na myśli folię spożywczą, którą owinęłam ciasto przed wstawieniem go do lodówki, oraz papier do pieczenia, który nie dość, że spełnił swoją podstawową funkcję, to jeszcze ochronił moje tło fotograficzne przed zabrudzeniami (podłożyłam go sobie pod kratkę

Smaki Na Talerzu
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 129

Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 170

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem

Kuchnia MagdaLeny
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 121

podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania i smaku ma z nią niewiele wspólnego. Podpłomyk przygotowywany jest na bazie ciasta chlebowego, zamiast typowego dla pizzy sosu pomidorowego, do przygotowania flammkuchen stosuje się tłustą śmietanę, creme fraiche lub twarożek, a ser i spółka, zastąpione są w klasycznym wydaniu podpłomyka alzackiego cebulą(...)crème fraîche 1 gruszka garść orzechów włoskich świeży rozmaryn miód sól, pieprz Flammkuchen – Przygotowanie Łączymy mąkę ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo dodajemy wodę. Ugniatamy wyrabiając gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 °c. Cebulę i gruszkę obieramy i kroimy

helloforest.pl
Imprezowy chlebek ziołowy 179

sałatek, zup, hummusu, wszelkich past i dipów, ale sam w sobie również może być ciekawą przekąską. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, polecam więc wypiekać tuż przed imprezą. Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody 40 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło: 50 g cebuli(...)łyżeczka soli opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku *można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę

Zawsze głodna!
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25146

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą

Kuchnia MagdaLeny