Przepis na ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką. Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku. Do popołudniowej kawki a w sam raz. Jak zrobić takie ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię(...)nowe przepisy. CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (3/4 szkl.) mąka pszenna (1 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki) Bita śmietana: śmietanka kremówka 30 % (600 ml.) cukier puder (4 łyżki) żelatyna sypka (3 łyżeczki = 9 g) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: woda (0,5 szkl.) cukier
RITA food channelKiedy przymierzamy się do kupienia blachy do ciasta bardzo często nie wiemy, która sprawdzi się najlepiej. Obecnie na rynku dostępny jest tak duży wybór różnego rodzaju produktów do wypieków ciasta, że czasami naprawdę ciężko się zdecydować. Czym zatem powinniśmy się kierować, aby nasz zakup okazał się trafiony? Rodzaje form do pieczenia ciasta Na rynku dostępne są różnorodne rodzaje formy(...)pieczenia ciasta. Spośród nich możemy wyróżnić między innymi foremki i formy blaszane, żaroodporne, ceramiczne, z powłoką nieprzywierającą oraz silikonowe. W przypadku tych ostatnich zyskują one coraz większą popularność. Dzieje się tak dlatego, że foremki silikonowe są niezwykle praktyczne, ciasto do nich nie przywiera, dzięki czemu z łatwością można je wyjąć. Idealnie nadają się do pieczenia muffinek, mini serniczków i innych
Trochę smakuGulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że
Kuchnia MagdaLenySwego czasu to ciasto gościło na każdej imprezie rodzinnej, ale to było w czasach z przed internetu i moich nieustannych eksperymentów kulinarnych. Nie zmieniło się jedno ciasto nadal jest pyszne i robię je gdy nie mam pomysłu, a zjadłabym coś ekstra. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) Białka
Cynamonowe szczęściejabłecznika - jak kto woli) najczęściej gościła w moim rodzinnym domu. Zamiast kisielu możecie dodać budyń lub jeśli i tego nie macie - po prostu mąkę ziemniaczaną :) Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 5 jabłek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu(...)cytryny 1 łyżka bułki tartej Różowa pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część odłożyć na godzinę do lodówki a drugą schować do zamrażalki. Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć
My simple kitchenSernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami
Kuchnia MagdaLenyDziś kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, bez wysiłku, pyszne i aromatyczne. Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie(...)termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki
Zasmakuj Kuchninawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne, za to wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością(...)cytryny - 2,5 kg jabłek - 2 łyżeczki cynamonu - 2 garści płatków migdałów - dodatkowo cukier puder do posypania Z przesianej z proszkiem mąki, masła, soli i żółtek zagniatam szybko ciasto. Najpierw siekając nożem, później rękom, aby jak najmniej je ogrzać. Z gotowego toczę gruby wałek i oddzielam 1/4. Tę część wkładam do zamrażarki. Resztę podsypując mąką rozwałkowuję do wielkości blaszki, używam
I tu będę miała takie teodstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie miską do utworzenia ciągnącego, jednolitego ciasta. Oczyszczamy łyżkę z ciasta, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę. W trakcie czekania możemy przygotować sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy(...)patelnię. Dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy. Odstawiamy. Po upływie godziny do ciasta dodajemy starte na dużych oczkach jabłko. Dokładnie mieszamy. Na małej patelni wlewamy olej do około 0,5cm wysokości – polecam małą patelnię, wtedy niewiele oleju trzeba, a też łatwiej jest pilnować małej ilości racuchów na patelni. Nagrzewamy olej, gdy jest gorący moczymy w nim łyżkę do nabierania
Smaczna StronaWegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą
Kuchnia MagdaLenyCzasami mam ochotę na coś szybkiego i nieskomplikowanego i bardzo domowego. Ten przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje i jest naprawdę pycha. Ciasto w smaku przypomina trochę ciasto drożdżowe, czyli oddaje idealnie smak babcinych wypieków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 małe łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki mleka 250 - 300 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe ciasto z truskawkami wykonanie: Jajka ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy cienkim strumieniem olej i mleko i ucieramy na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenie i partiami dodajemy do ciasta, delikatnie i powoli wszystko mieszając. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w mniejsze cząstki
Delusional Trinedzięki dodatkowi kaszy manny nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na jabłka: 4 duże jabłka(...)cukier waniliowy cukier do smaku niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków z jabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut
IzabelawkuchniDzień Chłopaka, Dzień Ojca, Dzień Dziadka, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników. PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE WĄSY Składniki na ciastka francuskie wąsy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciastka francuskie wąsy: Ciasto francuskie rozwijamy, Olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy mieszaniną(...)cynamonem. Ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce ż papierem do pieczenia formując wąsy. Pieczemy 10 min. Artykuł Ciastka francuskie Wąsy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujejednak ze względu na czas studzenia elementów nieco przeciąga się – dlatego warto zabrać się za przygotowanie tych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy(...)szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Dodatkowo: Po 1/2 kostki gorzkiej czekolady na jedną babeczkę 1 łyżeczka masła orzechowego, niesolonego Maliny Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremek dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy placuszki pasujące wielkością do używanych
Kate's Kitchen