ciasto - 162155 przepisów (strona:2498/10811)

Gwiazdki - ciastka budyniowe 124

zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły cukier na cukier puder, no i zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej miękkie niż śnieżynki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Składniki w misce posiekałam nożem, a następnie zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką wycinałam małe ciasteczka w kształcie gwiazdek. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam przy

Waniliowe Improwizacje
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 82

idealnie sprawdza się w wypiekach - temperatura jej karmelizacji jest niższa niż cukru rafinowanego - dzięki temu wypieki ślicznie się rumienią i brązowieją :) Tarta razowa z gruszkami i lawendą Składniki: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 3 łyżki fruktozy 120 g masła (powyżej 82% tłuszczu mlecznego) 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 duże jajko 2 łyżki śmietany 18% masło do posmarowania blachy(...)bułka tarta do wysypania formy Nadzienie: 6-7 dojrzałych gruszek 3 łyżki konfitury lawendowej (opcjonalnie) kwiaty lawendy (świeże lub suszone) Ewentualnie do podania: lody waniliowe Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę, fruktozę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj rozdrobione masło i krój nożem na malutkie kawałki, aż w misce powstanie coś na kształt okruchów

Gary Bez dna
Chleb pszenno-żytni 86

łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. 3. Przykryj ciasto ściereczką i postaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 4. Keksówkę(...)wyłóż papierem do pieczenia. 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrób je jeszcze dodając olej i siemię lniane. 6. Ciasto przełóż do foremki, zwilż wierzch wodą i posyp ziarnem siemienia. 7. Ponownie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.  9. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz

Z notatnika dietetyka
Wytrawna tarta szparagami i jarmużem 114

smakują. Na drugi dzień też dobrze smakują, tylko trzeba je podgrzać. Polecam. Wykonanie tarty – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą noża posiekać masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do woreczka. Wstawić ciasto do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem boki i dno formy do tarty. Ja zrobiłam w dwóch małych, ale idealna też będzie większa(...)średnicy 26 cm. Dno tarty nakłuć widelcem. Dno ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Pieczenie tarty – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10 minut, następnie zdjąć groch i piec jeszcze 5 minut. Wykonanie nadzienia – podczas gdy ciasto kruche na tatrę się piecze należy przygotować nadzienie. Do malaksera wlać śmietanę, mleko, dodać jajka sól

Kuchnia Pokoleń
FILETY Z KURCZAKA A'LA PIZZA 139

Świetny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasteczka z cukrem – pyszne 151

przygotowania suchych składników. Najpierw mąkę, cukier puder i sodę należy przesiać przez sito by ja napowietrzyć. Potem dodajemy masło pokrojone w kostkę, mleko, ekstrakt waniliowy. Następnie zaczynamy zagniatać ciasto (można robotem kuchennym z nakładką – hakiem do wyrabiania ciasta). Kiedy ciasto jest wyrobione – kawałki ciasta wałkujemy niezbyt cienko, wykrajamy ciasteczka. Następnie każde ciasteczko posypujemy cukrem kryształem, który lekko wklepujemy(...)ciasto. Potem ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Finalnie blachę z ciastkami umieszczamy na środkowej półce piekarnika Pieczemy w 180st grzanie dół na delikatnie złoty kolor. Artykuł Kruche ciasteczka z cukrem – pyszne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Miodownik za śmietaną 105

Dużo serduszek dla wszystkich, których kochamy.     Składniki na ciasto: -3,5 szklanki mąki 405 -1/2 szklanki cukru pudru -3 łyżki miodu -3 łyżki kwaśnej śmietany -10 dkg margaryny -5 dkg masła -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia     Składniki masy do przełożenia: -600 ml słodkiej śmietany 30% -2/3 szklanki cukru -łyżeczka cukru wanilinowego(...)pieczenia i mieszamy. Mąkę, cukier puder, miękką margarynę i masło ścieramy palcami. Mieszamy jajka z miodem. Dodajemy śmietanę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się klei dodajemy mąkę. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 6 równych części. Każdą część, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy osobno  i wycinamy kółka

Maminek kulinarny
Marchewkowe drożdżówki z truskawkami. 171

piekę bardzo często. Tym razem padło na takie z domieszką marchewki. Wyszły pyszne, miękkie i żółciutkie. A dodatkowo wyczyściłam zamrażarkę  z mrożonych truskawek. Zatem zapraszam.  Składniki na ciasto; 3 szkl. maki pszennej 100 ml letniego mleka 7 g drożdży instant 4 łyżki cukru trzcinowego   Skworcu szczypta soli 1 szklanka purre z marchewki 100 ml płynnego masła(...)kawałki i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy na puree. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, cukier, odrobinę soli i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy puree  z marchewki zagniatając ciasto. Na samym końcu partiami wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Jeszcze lekko będzie nam się kleić do rąk ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW 99

Podróbka tradycyjnych flaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest

Kuchnia MagdaLeny
Pszenne bułki z otrębami żytnimi 136

Dzień Dobry w poniedziałek :)  Domowe bułki są najlepsze. Bardzo często je piekę. Zajadamy się nimi na śniadanie czy kolację. Nie ukrywam, że zawsze mi się udają. Uwielbiam gdy ciastem drożdżowym pachnie mój dom. Upieczcie koniecznie takie bułki. Proste, bardzo łatwe i udadzą się każdemu. Udanych wypieków Wam życzę i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag drożdży świeżych(...)łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 małe płaskie łyżeczki soli pół szklanki otrębów żytnich 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut

Izabelawkuchni
Tarta malinowa chmurka 132

Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna  szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru  Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)mogą być zamrożone) Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło siekamy nożem aby składniki się połączyły następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty ( średnica 20 cm mierzone

Andzia Pichci
Soczniki - kruche ciastka z twarogiem (krok po kroku) 103

minut drogi:) Mam nawet w starym kucharskim kajecie zapisany przepis na soczniki, który lekko zmodyfikowałam.   Soczniki - kruche ciastka z twarogiem  Składniki (na 16 sztuk): ciasto: 150g miękkiego masła 350g mąki 80g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 350g twarogu 30g mąki 30g manny 1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru waniliowego 1 duże(...)jajko opcjonalnie: rodzynki dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta cukier puder do posypania Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, schłodzić przez ok 40 minut

Obiad gotowy
MESKOUTA – MAROKAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE 147

zaczynamy serię pysznych, marokańskich przepisów. Od czego innego miałabym zacząć, jak nie od słodkości?! Dziś zapraszam Was na przepyszne marokańskie ciasto MESKOUTA . Meskouta jest super szybkim i bardzo łatwym ciastem – do zrobienia dosłownie w kilka minut. Intensywnie pomarańczowe i bardzo pachnące. Słodkie – jak na marokańskie desery przystało! Jest to ciasto idealne dla niespodziewanych gości – gorąco polecam! Spróbujcie

Ostra na Słodko
7 ciekawostek o pizzy, których nie znacie 81

oprócz jadalnych, 24 karatowych listków złota znajdują się na niej ser pleśniowy Stilton, pasztet Foie Gras, trufle, dwa rodzaje kawioru, oraz jadalne płatki kwiatów. Całość wypieczona jest na truflowym cieście. Żeby jej skosztować, trzeba zapowiedzieć się tydzień wcześniej, tyle bowiem czasu potrzeba na sprowadzenie wszystkich składników. Najdłuższa pizza świata Najdłuższą pizzę na świecie przygotowano 10 czerwca 2017 roku w Kalifornii(...)samym pobito dotychczasowy rekord Polaków. Pizza miała długość około 1930 metrów. Stworzyło ją wspólnymi siłami wiele Włoskich firm. Na jej przygotowanie wykorzystano około 8 ton ciasta, 2,5 tony sosu pomidorowego i 1,5 tony mozzarelli. Pizza piekła się około 14 godzin, a przygotowywano ją blisko 40. Na koniec została rozdana lokalnym instytucjom charytatywnym. Najostrzejsza pizza świata Lubicie ostre jedzenie

jakszef.pl
Sękacz pomysł na prezent z Polski 123

Ciasto sękacz poznałam, kiedy pracując dla pewnego wydawnictwa dostawaliśmy z Podlasia właśnie takie prezenty na święta. Sękacz zachwyca swoją formą, wykonaniem i smakiem. Upieczenie takiego ciasta wcale nie jest łatwe. Warstwy ciasta polewa się na rozgrzanym obracającym się drewnianym wałku. W ten sposób tworzą się sople z cieknącego ciasta. Kupuję go na święta ( żadnych diet - bo ciasto to same jaja(...)Instagramie to zdjęcie -  dostałam wiele cennych komentarzy. Najlepsze sękacze można kupić eksplorując Podlasie. szczególnie polecane są małe regionalne cukiernie.Można kupić także urządzenie do domowego wypieku sękacza.  Ciasto kupuje sie w kartonie i bardzo długo zachowuje świeżość

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania