ciasto - 162155 przepisów (strona:2504/10811)

SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 149

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem

Kuchnia MagdaLeny
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 102

podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania i smaku ma z nią niewiele wspólnego. Podpłomyk przygotowywany jest na bazie ciasta chlebowego, zamiast typowego dla pizzy sosu pomidorowego, do przygotowania flammkuchen stosuje się tłustą śmietanę, creme fraiche lub twarożek, a ser i spółka, zastąpione są w klasycznym wydaniu podpłomyka alzackiego cebulą(...)crème fraîche 1 gruszka garść orzechów włoskich świeży rozmaryn miód sól, pieprz Flammkuchen – Przygotowanie Łączymy mąkę ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo dodajemy wodę. Ugniatamy wyrabiając gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 °c. Cebulę i gruszkę obieramy i kroimy

helloforest.pl
Imprezowy chlebek ziołowy 164

sałatek, zup, hummusu, wszelkich past i dipów, ale sam w sobie również może być ciekawą przekąską. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, polecam więc wypiekać tuż przed imprezą. Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody 40 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło: 50 g cebuli(...)łyżeczka soli opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku *można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę

Zawsze głodna!
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25089

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą

Kuchnia MagdaLeny
TAGLIATELLE Z SZYNKĄ I POMIDORAMI 104

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników

Kuchnia MagdaLeny
OMLET CHŁOPSKI 383

Omlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi

Kuchnia MagdaLeny
Rogale Marcińskie. 127

wyrośnięciu i upieczeniu okazało się, że przybrały właściwy kształt, a po lukrowaniu wręcz zachwycały wszystkich. Dodam jeszcze, że smakowały wybornie! Polecam!!! Składniki na Rogale Marcińskie: na 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka (białka do nadzienia(...)mące i tak zostawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodajemy resztę mleka, cukier, cukier z wanilią, żółtka, jajko, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodajemy ciepłe masło (50 g) i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe bułeczki do odrywania z kremem orzechowo-czekoladowym i cynamonem 115

Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na około 10 minut, do zwiększenia objętości. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy resztę cukru, mleka, sól oraz wodę i przygotowany rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Po około 10-15 minutach, gdy ciasto stanie się elastyczne, dodajemy roztopione, przestudzone masło, wyrabiamy jeszcze chwilę. Gotowe ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem do zwiększenia objętości (na około(...)godziny). Wyrośnięte ciasto przenosimy na podsypany lekko mąką blat. Wałkujemy na prostokąt. Rozprowadzamy na nim orzechowo-czekoladowy krem i zwijamy w roladę. Kroimy mniej więcej równe porcje (10-12 sztuk). Przygotowane kawałki rozkładamy w wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 24/26cm, zachowując pewne odstępy. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. Odstawiamy ciasto do ponownego

Smaki Na Talerzu
SAŁATKA Z TORTELLINI I POMIDORÓW 169

Prosta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film 144

Pyszne, proste w wykonaniu ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to znakomita propozycja na deser, świetny pomysł na świąteczny stół a także inne okazje. Takie ciasto to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnych pralinek, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g kakaowych herbatników 3 serki homogenizowane waniliowe ( typu Danio(...)śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę masy kajmakowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.   Artykuł Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
CZEKOLADOWE CIASTO MAJONEZOWE Z GRUSZKAMI 134

mojego brata. Smak gruszek z tego drzewa pamiętam do dziś! I sok cieknący po rękach! Dziś, zainspirowana kolejną współpracą z marką KIELECKI przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto czekoladowe z gruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto

Ostra na Słodko
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 120

Bagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się  pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i

Kuchnia MagdaLeny
Szalona szarlotka 100

Gotowe w : 3 h   Połowa listopada to czas, w którym ja i moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego. Składniki na biszkopt 5 jajek 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę(...)posypkę na ręcznik papierowy. 2 Biszkopt nasączamy i wykładamy tężejące owoce. Następnie układamy warstwę herbatników. Czekamy do momentu aż całość będzie zimna. Wykładamy przygotowaną bitą śmietanę i posypujemy kokosem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. 3 Nadmiar posypki przechowuję w szczelnie zamknięty słoiku i wykorzystuję do innych ciast. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
BEZGLUTENOWE BOUNTY Z CZEKOLADĄ 117

Dział bezglutenowych przepisów na blogu niesamowicie się rozrasta! I dziś kolejny, słodki przepis tam dołączył. Razem z moją ulubioną marką Schär przygotowałam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe ciasto o smaku bounty – czyli połączenie kokosu i czekolady. Brzmi smakowicie, prawda? Do jego przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär – jest to bezglutenowy mix do uniwersalnego użytku w kuchni(...)Świetnie spisałby się tu również znany już Wam Mix C. Ciasto jest puszyste i delikatne! Nie zawiera glutenu, przez co jest bardziej kruszące się niż klasyczne, ucierane ciasta glutenowe – co jednak absolutnie nie odejmuje mu uroku. Czekoladę możecie dodać również do środka jeśli macie ochotę – pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z ilością, bo będzie opadać na dno ciasta

Ostra na Słodko
KRUCHE MAŚLANE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 148

dałam 50g pudru i 30g zwykłego trzcinowego), może być ksylitol - 1 jajko - kilka kropli dobrego olejku śmietankowego (nie trzeba) Dodatkowo: - 1/2 białka - 1 łyżeczka pudru - ziarna słonecznika Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. U mnie schładzały się(...)krótko, ale ciasto było dość zimne i zwarte. Schładzałam je też jeszcze chwilę przed wstawieniem do piekarnika. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na stolnicy  lub na blacie delikatnie podsypanym mąką, choć ja nie podsypywałam, nie było takiej potrzeby. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka przy pomocy foremek. U mnie padło tym razem na serca (taka forma była pod ręką...) Ale kształt jest

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania