skórkę z cytryny. Można dodać malutką szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy tak, by połączyć mąkę z pozostałymi składnikami. Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około(...)minut. Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10 centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady z róży, a następnie "zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten sposób przygotowane pączki smażymy
Gotujemy i jemyCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski(...)wsypujemy mąkę i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy razem drewnianą łyżką, Dodajemy żółtka i cukier i dalej wyrabiamy łyżką lub ręką. Można też zrobić to robotem kuchennym. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty
Gotujemy i jemyProsta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLenyOgórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek
Kuchnia MagdaLenyposypania bułek Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki i pozostawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i olej. Wyrabiamy ciasto rękoma lub wykorzystując mikser z końcówką haka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem(...)pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 15-20 min. Thermomix Do naczynia miksującego dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i wodę. Podgrzewamy przez 2 minuty w 37°C, obr. 1. Dodajemy
KucharzycaJeśli szukacie pomysłu na szybką i słodką przekąskę, to dobrze trafiliście . Mam dla Was przepis na przepyszne i aromatyczne tarty z ciasta francuskiego z morelami. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Do tego ich wykonanie jest bardzo proste, więc zachęcam wszystkich do spróbowania . Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami 275 g ciasta francuskiego(...)opakowanie)) 12 sztuk moreli 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko jajka Morele umyj i pokrój w paski. Następnie włóż je do miski i zasyp cukrem pudrem. Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 12 prostokątów. Boki każdego kawałka złóż do środka (wskazówka: zobacz na zdjęciu). Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy kawałek ciasta
Przepisy na widelcuPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyDomowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków
Kuchnia MagdaLenyCiasto lodowiec to znakomity deser na bazie biszkoptów, kremu budyniowego z mascarpone i galaretki z owocami idealny na każdą okazję. Deser jest pyszny i bardzo prosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)jeden obok drugiego. Na biszkopty przekładamy masę budyniową jasną i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów, na ciastka wykładamy ciemną masę budyniową i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko
Smakowite DaniaScroll down for recipe in English. Składniki: (10 szt.) Ciasto: 500 g. mąki pszennej 30 g. świeżych drożdży 1 szkl. mleka 80 g. masła 100 g. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego Nadzienie "Kawa Inka": 3 łyżki Kawy Inki 1/3 szkl. mleka 60 g. rodzynek 4 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego) 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mąki pszennej Glazura(...)łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: Podgrzej leciutko szklankę mleka, ma być tylko ciepławe. Odlej 1/2 szklanki do miseczki, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mleka podgrzej odrobinę mocniej i dodaj masło aby się rozpuściło. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Jajka rozbełtaj dobrze
Delicious Placeprzyjęciu postanowiłam, że galette na zawsze zagości w naszych domu. Na blogu znajdziesz przepis na rewelacyjną galette z jagodami , którą bardzo polecam! Jednak ja zdecydowanie wolę słoną odsłonę tego ciasta. Ale wróćmy do przepisu na galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi. Uważam(...)doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się błyskawicznie, a nadzienie jeszcze szybciej Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 1 średnia cukinia 100 g sera cheddar kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek) 4 łyżki masła
KukuleczkiTortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki. Smakuje
Kuchnia MagdaLenywindow.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z cukinią i boczkiem składniki 1 duża czerwona cebula 1 średnia cukinia 200 g boczku w plastrach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 580 ml śmietany 30% 4 jajka Ciasto: jajko łyżka mleka 150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Quiche z cukinią i boczkiem wykonanie: Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, przenosimy do miski, solimy(...)około 1 łyżką soli, aby puściła wodę. Pozostawiamy na minimum 3 godziny. W międzyczasie możemy przygotować ciasto. Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować
Delusional Trine