wypróbowania mojego przepisu na bułeczki drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki na bułeczki drożdżowe(...)Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy
Dorota SmakujeKuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne
Kuchnia MagdaLenykarmelowym budyniem Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową. ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 70 g masła lub oleju 2 łyżki kakao garść liści świeżej bazylii 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym(...)mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu. Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut. Kroimy, gdy całkowicie ostygnie. Dzieląc ciasto na 12 części, jedna
KucharzycaKremowy sernik z borówkami (bez pieczenia). Dziś zapraszam Was na pyszny kremowy sernik z borówkami. Latem najczęściej stawiam na ciasta bez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka(...)sernik z borówkami to nasz numer jeden tego lata. Ten przygotowałam wraz córeczką. Dlatego wierzę, że nikt z Was nie będzie miał z nim problemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku
Słodkie okruszkiPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLenyZrobiłam ciasto idealne. W końcu! Jest lekko kwaśne, trochę słodkie, ładne, no i de al ne. Niestety to nie mój przepis, ale pewnie nikogo to nie dziwi. Jestem totalnym beztalenciem, jeżeli chodzi o wypieki. A ono jest takie (tiutiu) no cudowne. Przepis pochodzi z bloga milionsmakow . Michał, chwała Ci za niego. Składniki: 250 g czerwonych porzeczek 250 g mąki(...)Porzeczki oddzielamy od łodyg, myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto i wkładamy na paręnaście minut do lodówki (ciasto może się trochę kruszyć, takie też jest ok). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę
KardamonovyPrzepyszne, proste , pełnoziarniste ciasto kruche z masą serową, owocami i kruszonką. Cała duża blaszka zniknęła w dosłownie jeden dzień, a nawet pół :) A poza tym wszystkim prezentuje się pięknie, prawda? Składniki : Kruche ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 60 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Z podanych składników zagniatamy(...)ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut. Masa serowa: 250 g zmielonego twarogu/mascarpone 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru
Czarnawisienkanich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. 7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało
Okiem Blondynki by McBlondiciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie. Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto odkładamy na około(...)minut do podrośnięcia. Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt. Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia i pieczemy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRurki z kremem to świetny pomysł na przygotowanie słodkości, których wykonanie nie zajmie dużo czasu. Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z kremem mascarpone tworzą duet nierozłączny . Przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem malin, które przełamują słodycz kremu i ciasta. Maliny w przepisie można pominąć albo zamienić na inne owoce, jednakże polecam wypróbować rurki z ich dodatkiem, bo smakują genialnie ! Rurki(...)kremem 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 200 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% lub 36% 50 g świeżych malin 4 łyżki cukru pudru Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w plastry około 4-5 cm szerokości. Każdy pasek ciasta nakładaj na metalową rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło). Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej
Przepisy na widelcuDomowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenySernik z porzeczkami i korzenną kruszonką to jedno, z tych ciast obok, których nie da się przejść obojętnie. Choć byśmy na niego nie patrzyli to i tak kusi swym zapachem Być może dlatego, że jest to postać wyjątkowa, wykonana z prawdziwego, wiejskiego twarogu, prawdziwych wiejskich jaj od szczęśliwych kurek oraz świeżo zebranych porzeczek z domowego ogrodu. Nic dziwnego(...)prawdziwego” twarogu i wiejskich jaj. Oczywiście możecie przygotować ten sernik również z twarogu z wiadereczka, ale jeśli uda Wam się kupić lub zrobić swój twaróg, to na pewno ciasto odwdzięczy Wam się niezapomnianym smakiem Dodatkowo, zapomniałam dodać: dzięki porzeczkom ciasto nie jest bardzo słodkie. Porzeczki delikatnie przełamują słodycz sera To co, kto zabiera się za pieczenie:)? Sernik z porzeczkami
365 dni dookoła kuchniTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa
Kuchnia MagdaLeny