Zrobiłam ciasto idealne. W końcu! Jest lekko kwaśne, trochę słodkie, ładne, no i de al ne. Niestety to nie mój przepis, ale pewnie nikogo to nie dziwi. Jestem totalnym beztalenciem, jeżeli chodzi o wypieki. A ono jest takie (tiutiu) no cudowne. Przepis pochodzi z bloga milionsmakow . Michał, chwała Ci za niego. Składniki: 250 g czerwonych porzeczek 250 g mąki(...)Porzeczki oddzielamy od łodyg, myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto i wkładamy na paręnaście minut do lodówki (ciasto może się trochę kruszyć, takie też jest ok). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę
KardamonovyPrzepyszne, proste , pełnoziarniste ciasto kruche z masą serową, owocami i kruszonką. Cała duża blaszka zniknęła w dosłownie jeden dzień, a nawet pół :) A poza tym wszystkim prezentuje się pięknie, prawda? Składniki : Kruche ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 60 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Z podanych składników zagniatamy(...)ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut. Masa serowa: 250 g zmielonego twarogu/mascarpone 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru
Czarnawisienkanich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. 7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało
Okiem Blondynki by McBlondiciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie. Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto odkładamy na około(...)minut do podrośnięcia. Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt. Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia i pieczemy na złoty kolor
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRurki z kremem to świetny pomysł na przygotowanie słodkości, których wykonanie nie zajmie dużo czasu. Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z kremem mascarpone tworzą duet nierozłączny . Przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem malin, które przełamują słodycz kremu i ciasta. Maliny w przepisie można pominąć albo zamienić na inne owoce, jednakże polecam wypróbować rurki z ich dodatkiem, bo smakują genialnie ! Rurki(...)kremem 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 200 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% lub 36% 50 g świeżych malin 4 łyżki cukru pudru Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w plastry około 4-5 cm szerokości. Każdy pasek ciasta nakładaj na metalową rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło). Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej
Przepisy na widelcuDomowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe w
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenySernik z porzeczkami i korzenną kruszonką to jedno, z tych ciast obok, których nie da się przejść obojętnie. Choć byśmy na niego nie patrzyli to i tak kusi swym zapachem Być może dlatego, że jest to postać wyjątkowa, wykonana z prawdziwego, wiejskiego twarogu, prawdziwych wiejskich jaj od szczęśliwych kurek oraz świeżo zebranych porzeczek z domowego ogrodu. Nic dziwnego(...)prawdziwego” twarogu i wiejskich jaj. Oczywiście możecie przygotować ten sernik również z twarogu z wiadereczka, ale jeśli uda Wam się kupić lub zrobić swój twaróg, to na pewno ciasto odwdzięczy Wam się niezapomnianym smakiem Dodatkowo, zapomniałam dodać: dzięki porzeczkom ciasto nie jest bardzo słodkie. Porzeczki delikatnie przełamują słodycz sera To co, kto zabiera się za pieczenie:)? Sernik z porzeczkami
365 dni dookoła kuchniTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa
Kuchnia MagdaLenymięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Masło czosnkowe: 20g masła 3-4 ząbki czosnku(...)miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy *** *** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 6, 9 lub 12 części
Blog z Apetytemniektóre słodycze ze sklepu są zbyt słodkie i przestały mi już smakować. Ciekawa jestem, czy również macie podobne spostrzeżenia? Ilość porcji: 60 - 70 sztuk Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie ciasta Składniki na ciasteczka z sezamem: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimne) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru 1 białko ziarno sezamu (szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z sezamem? Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Masło najlepiej najpierw posiekać nożem razem z mąką, wtedy szybciej zagnieciemy ciasto i zbyt mocno nie ocieplimy ciasta. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, zawinąć w folię i włożyć na godzinę
Gotuj w domuSezon jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki(...)mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozczyn. Dodaję jajko, żółtko, sól oraz rozpuszczone masło. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki
Tradycyjna kuchnia KasiPomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z
Kuchnia MagdaLenyNigdy do kopytek nie dodawałam kaszy manny i pierwszy raz ciasto przygotowywałam w thermomiksie.Super sprawa takie urządzenie, nie trzeba gotowanych ziemniaków przeciskać przez praskę , wystarczy kilka sekund i ciasto jest gotowe.Po wyjęciu ciasta na blat dosypałam ciut mąki, ilość mąki w sumie zależy od rodzaju ziemniaków. 500 g ziemniaków ugotowanych 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 180 g mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli Przygotować garnek z osoloną wodą, doprowadzić wodę do wrzenia.Do dzbanka thermomiksa wsypać mąkę, ziemniaki , kaszę manną rozdrobnić 10 s/obr.4 Dodać jajko, sól,wyrobić ciasto 30 s/interwał. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką ,uformować z ciasta wąskie i długie wałki ,pokroić na ukośne kawałki( ok. 2 cm) ,wrzucić na wrzącą wodę i gotować
Moje domowe kucharzenie