ciasto - 162907 przepisów (strona:2525/10861)

Jabłecznik 144

Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. Następnie ¾ ciasta(...)rozkładamy na blaszce o wymiarach 25x35cm wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu). Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następie odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy

CityTaste - Przepisy
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 126

nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. 7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało

Okiem Blondynki by McBlondi
Chleb pytlowy 159

jaki żwawy!" Za chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga. Był to rok 2011. Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki(...)fazy 0, resztę do lodówki, 140g mąki pytlowej, 300g wody. Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe, zarabianie ciasta. 525g rozczynu, 300g maślanki z solą, 450g mąki pytlowej. Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minut. Pozostawiamy na 2,5 godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 170g mąki

Leśny Zakątek
Przepis #187 Ucierane ciasto z owocami - bezglutenowe 199

Witajcie, na pożółkłych kartkach starego zeszytu mojej babci znalazłam przepis na tradycyjne ucierane ciasto z  owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła kilka składników by powstała nowa wersja takiego ciasta... Dzięki zmianie mąki ciasto jest bezglutenowe, tradycyjny cukier zmieniłam na miód a masło na olej kokosowy, śmietanę na jogurt. Ciekawego smaku nadają owoce (mogą być mrożone), które najlepiej jeśli(...)nieco kwaskowate. Proste i szybkie ciasto - idealne na wypadek niespodziewanych gości czy po prostu jako przekąska na deser lub drugie śniadanie.  Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal; B: 6 g; W: 34 g; T: 17.  Składniki - 60 g mąki ryżowej - 60 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 50 ml oleju kokosowego - 2 łyżki jogurtu greckiego - 10 dag miodu

Health-Fit-Life
tort czekoladowy z wiśniami 181

składniki na jedno ciasto: (jeden blat, potrzebujemy trzy) 55 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 20 g kakao 60 g cukru 30 g masła, roztopionego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach(...)przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej

Domowy Smak Jedzenia
Jabłka w cieście naleśnikowym 112

Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście , z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku. Polecam spróbować. 1 kg jabłek, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne(...)grubości około 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem. Zjadać

królestwo garów
Rogaliki dla alergików i nie tylko 173

owoce od Stovit) Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto(...)jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut (im dłużej będziemy zagniatać ciasto tym będzie smaczniejsze).  Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

Cynamonowe szczęście
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 114

Sprawdzone nie raz, nie dwa, moje ulubione dyniowe ciasto drożdżowe na chałkę , wykorzystałam do upieczenia wieńca pachnącego cynamonem. Wygląda efektownie, więc z powodzeniem, można go upiec, gdy spodziewamy się gości. Jest też mało słodki, jak większość moich drożdżówek, więc sama podałam go na śniadanie. Po dwóch dniach, gdy ciasto było już przesuszone, zrobiłam z niego pyszne tosty francuskie. Nic się(...)zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki pszennej 20 g drożdży 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni łyżka cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego kopiasta łyżeczka cynamonu łyżka konfitury dyniowo-pomarańczowej (lub łyżka cukru trzcinowego i skórka

Mienta blog
Bagietki na "starym cieście" 169

mnie najlepsze, najsmaczniejsze, takie najbardziej bagietkowe. Delikatne i aromatyczne z cienką chrupiącą skórką. Przepis dostałem od zawodowego piekarza, który piekł je nawet w restauracjach z gwiazdkami Michelina ;) Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce): 112 g - mąka pszenna typ 650 lub 750 76 g - woda; 3,3 g. - drożdże świeże prasowane(...)sól Ciasto na bagietki: 320 g mąka T650 192 g stare ciasto 192 g woda +40 lód pokruszony 8 g sól 3,2 g drożdże całe ciasto ok 750 g w tym mąka 432 g ok. 72% hydro Autoliza 320 g mąka + 192 g woda 30 minut. Wyrabianie 10-15 minut. Stare ciasto i drożdże daje się po środku mieszania

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy z orzechami 140

wody, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy miód, sól, wodę, olej, orzechy i drożdże. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki pszennej lub dodajemy jeszcze wody. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego(...)bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło

PatiGotuje
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 145

mdła i zbyt słodka. No i spód sernika. Dla mnie spód w jakiejkolwiek postaci jest integralną częścią serników. Takie golaski sernikowe jakoś mi nie leżą. A tak mamy warstwę ciasta, warstwę sera i tym samym cały komplet. Lubię te spody z ciastek, bo nie ma z nimi tyle babrania jak z wyrabianiem ciasta kruchego. Możemy dodać orzechów zmielonych, żeby podkręcić(...)cały sernik, jednak jak dla mnie byłoby zbyt słodko, dlatego zrobiłam na wierzchu sernika jedynie paski. Można jeszcze podobne paski zrobić z polewy czekoladowej, żeby nadać bardziej świąteczny charakter ciastu. Modyfikacja objęła również spód i samą masę serową, z której wyrzuciłam serek mascarpone z powodu jego braku ;). Jak zwykle, polecam mój ukochany ser z Wielunia, który jest tak pyszny

Mieszam w Garnku
puszyste i chrupiące ciasto na pizze 134

znam osoby która nie lubi pizzy, super pomysł na mało wymagający, tani i prosty obiad lub kolacje. Do tego super czyści lodówkę ze zbędnych produktów :). Składniki na ciasto: 25 gram świeżych drożdży w temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju Przygotowanie rozczynu: drożdże(...)minut do wyrośnięcia (rozczyn z drożdży powinien zwiększyć swoją objętość o ok. 2,5-3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu musimy powtórzyć od nowa). Przygotowanie ciasta: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy rozczyn. Zagarniamy łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszamy składniki, następnie wyrabiamy ręką kilka

Studencka Micha
Parówki w cieście francuskim 142

Zapraszam na szybkie w przygotowaniu parówki na ciepło w cieście francuskim. Mogą one być fajną przekąską lub obiadem, gdy podamy je z zupą kremem. Świetnie smakują posypane sezamem Helio. Polecam Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 10 parówek (ja miałam o zawartości mięsa 93%) 1 jajko sól sezam Helio Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Następnie kroimy je nożem(...)paski. Parówki zawijamy w paski ciasta francuskiego (paski ciasta powinny trochę zachodzić na siebie). Układamy parówki w cieście na blaszce. Smarujemy jajkiem oraz posypujemy solą i sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik na piernikowym cieście. 234

Bożego Narodzenia. To był eksperyment, który okazał się bardzo udany :) Do masy serowej dodałam otartą skórkę pomarańczową, ponieważ święta już od dzieciństwa kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Do ciasta natomiast dosypałam przyprawę do piernika, żeby było jeszcze bardziej świątecznie :) Miałam się wstrzymać z publikacją tego przepisu co najmniej do początku grudnia, ale nie wytrzymałam i robię to już teraz(...)Ciekawa jestem czy przepis Wam się spodoba, a może jest szansa, że pojawi się na Waszym świątecznym stole? Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/2 kostki margaryny 2 żółtka (białka zostawiamy do sera) 3 łyżki śmietany Masa serowa

Agusiowe smakołyki
Ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami 172

Dzielę się kolejnym udanym eksperymentem – ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami. Nie za słodkie, ale całkiem smaczne, w sam raz do porannej kawki Składniki: – 200g pieczonej dyni – 150g cukru – 3 jajka – 110g mąki pszennej – 50g mąki krupczatki – 80g roztopionego masła – 40g kakao – 60g posiekanych orzechów włoskich – 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Dynie ubić razem z jajkami, cukrem i roztopionym masłem, dodać obie mąki przesiane razem z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej formy (18cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem, można też przekroić

Smaki Armine