Ciasto kakaowe z ekstraktem z wanilii z dodatkiem powideł śliwkowych, z polewą… bez miksera. Idealne i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Taki murzynek, dodatkowo upieczony w formie do babki, świetnie się prezentuje. Można oblać polewą ciemną lub białą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie gorzka czekolada 100 g roztopiona i połączona z 60 ml ciepłej śmietanki 18% (tłustsze(...)też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym. Ciasto kakaowe z wanilią SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bourbon
Zasmakuj KuchniCiasto Ananasek to pyszny deser o finezyjnym i urzekającym smaku, składający się z biszkoptu, kremu budyniowego z ananasem i kokosowej bezy. Łatwość wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia beza kokosowa(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. beza kokosowa
Smakowite Daniamleka/wody lub napoju roślinnego robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, esencję waniliową, cukier, puree ziemniaczane i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota. Następnie(...)wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia (nie będzie to spektakularny wyrost ciasta) 3. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy (odgazowujemy) i odstawiamy na 1 godz do ponownego wyrośnięcia. 4. Ciasto po ostatnim wyrośnięciu, znów zagniatamy i dzielimy na kulki 100 g. Z każdej kulki formujemy bułeczkę która układamy na papierze do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy
Gotowanie...to proste !całego serducha ten przepis :) Składniki 2 bochenki Zaczyn: 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 50 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży Ciasto: 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli z malutkim czubkiem 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, gęstego (może być grecki) około 6-8 łyżek oleju rzepakowego(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy resztę ciepłej wody i dodajemy jogurt. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem
Gotowanie...to proste !Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukier waniliowy 2 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć
Słodki Zakątekskładniki: 170 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 3 łyżki kakao 50 g cukru pudru wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, Forujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy (możemy troszkę podsypywać ciasto mąką). wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez
Domowy Smak JedzeniaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. 2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów. 4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy(...)wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową. 5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę. 6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa. Uwagi: - Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie. - Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki. - Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się
RITA food channelPyszne, lekkie ciasto z galaretkowym serduszkiem. Prosto z serca:) Idealne na Walentynki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 250 ml śmietanki kremówki galaretka kiwi na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu(...)dokładnie połączyć dużą łyżką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka. Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe(...)jajka, wlać mleko i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować
Moje domowe kucharzenieChrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku(...)tygrysich 1 czerwona cebula 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 150g żółtego sera gouda pokrojonego w słupki 130g mozzarelli 1 łyżeczka ziół prowansalskich sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką
Szalona Kuchnia EwelinyChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej szynki serrano, aromatycznej cebuli i delikatnych pieczarek, które idealnie współgrają z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić
Szalona Kuchnia EwelinyDzień dobry :) Pączki hiszpańskie inaczej wiedeńskie z ciasta parzonego, wszyscy je znamy i lubimy. Proste w przygotowaniu. Nie potrzeba do nich dużo składników. Przepis tradycyjny i dobrze znany. Składniki: 1 szklanka wody 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 4 duże lub 5 małych jajek 1 łyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 90 g masła Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę(...)dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy.Gdy składniki się rozpuszczą wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem. Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem. W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy
Sama słodycz i szczypta chiliProste i pyszne paszteciki z farszem drobiowym. Idealne na wszelkie imprezy. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Polecam :) SKŁADNIKI: CIASTO: 40 dag mąki 3-4 dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju szklanka mleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól(...)pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy mąkę ok. 4-6 łyżek i odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i olej oraz zaczyn i zioła (0,5 łyżeczki). Najpierw
Pani na deserdzieje należy zakwas pozostawić do czasu aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Do zakwasu dolewamy wodę i podgrzewamy czas 3 min/obr2/temp.37 Następnie dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto(...)przekładamy uformowany bochenek. Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy tym potrzebuje więcej czasu do wyrastania. Ciasto może wyrastać nawet 5 godzin. Chleb można piec również w 2 małych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kiedy ciasto nam wyrośnie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Blachę na której
Themo przepisypełni, a u nas chwila wolnego, więc zażyczyła sobie faworki lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa jak tatarskie czak(...)połowy pomarańczy i sól. Rozbełtać jajko. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, masło i spirytus (sok lub ocet). Wymieszać łyżką. Dolać wodę i wyrabiać całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto, wyrabiając je chwilę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (prawie tak cienko
Weekendy w domu i ogrodzie