ciasto - 162907 przepisów (strona:2533/10861)

Wigilia Świętego Mikołaja 137

Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz

Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 143

wodę. Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Jak przygotować muffinki z czekoladą w Kohersen Mycook Nagrzewam(...)wykładam papilotkami. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 10 sekund, obroty 5 Dodaję pozostałe składniki i miksuję 15 sekund,  obroty 5 Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Muffinki z czekoladą

Cztery Fajery
Dyniowy placek z jabłkami 168

Dyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody(...)tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach

Passions hobbies life
RAJSKIE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 157

Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od  Polskie młyny CIASTO :   300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.  KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta warzywna z kolorowych pasków 125

się sprawdzić też łopatka do krojenia sera (przynajmniej w przypadku cukinii) albo standardowo ostry nóż. Tarta warzywna w paski też ma swój urok. Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli i wody (jak prawdziwa włoska mama, hehe). Wyszło nie takie delikatne jak kruche ciasto z poprzedniej tarty , ale była bardzo smaczna(...)także zjedliśmy ze smakiem. Co do składników, to użyłam akurat tego co miałam w kuchni i żadne to wyszukane produkty, a efekt całkiem spoko. A do ciasta, osobiście preferuję jednak dodać masło. Składniki na 4 porcje : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 4-5 łyżek zimnej wody Farsz: 1 cienka

Dietolog
ZIOŁOWE BUŁECZKI DROŻDZOWE 145

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę do szkoły, czy pracy.  Składniki: Rozczyn: 400 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek mąki pszennej Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 100 g masła Nadzienie: 1 pęczek świeżego koperku 1 pęczek świeżej natki 100 g żółtego sera np. gouda sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko Przygotowanie: Rozczyn(...)oczkach. Natkę i koper drobno posiekać i wymieszać żółtym serem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.  Masło rozpuścić na wolnym ogniu i odstawić do przestudzenia.  Ciasto - mąkę przesiać wraz z solą do miski. Następnie do mąki wlać masło i dołożyć wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką

Ciastka - domowe słodkości
Bagietki czosnkowe 200

Bagietki czosnkowe Pyszne… chrupiące i mięciutkie bułeczki maślane, czosnkowo-ziołowe. Idealne na śniadanko, kolację albo piknik. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej – typ 650 2 łyżeczki soli 10g cukru 4 gramy suchych drożdży – 1 łyżeczka 200ml letniego mleka 30g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego masła 4 ząbki czosnku pół pęczka drobno(...)posiekanej pietruszki 1 jajko- do posmarowania bułek     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 równych części z których formujemy podłużne, krótkie bagietki *** *** Bagietki delikatnie

Blog z Apetytem
Szybkie ciasteczka ze śliwkami 161

Ciasto francuskie to dla mnie największe wybawienie kiedy potrzebuje przygotować coś naprawdę “na szybko”. Wystarczy dorzucić jakieś owoce lub krem i deser gotowy. Próbowałam zliczyć ile tych ciasteczek mi wyszło, bo co chwila jakies znikało (zanim jeszcze goście przyszli) i chyba mi sie udało Wyszło 26 sztuk, chociaż ciacha były różnej wielkości. Na początku robiłam je większe(...)który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie ze śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek – żółtko Śliwki

Relaxtime
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 164

Ostatnio dawno nie było ciasta, nie to że jakaś dieta :). Bardziej przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki(...)cukru Przygotowanie:  W misce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.  Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, dodajemy jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy

Niezły Młynek
Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend 247

wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki to symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki(...)łyżeczką cukru, dodajemy wodę oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę przesianą przez sitko, cukier, jajko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż przestanie nam się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie ciasto

KulinarneImpresje.pl
knedle serowe ze śliwkami 152

orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej

Domowy Smak Jedzenia
PIECZONA ROLADA Z CUKINII Z BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 179

innych przypraw. Mas jajeczną dodać do cukinii. Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać. W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto. Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm. Piec przez 30 minut(...)temperaturze 200 ° C (termoobieg). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić a następnie ostrożnie odkleić papier do pieczenia. W zależności od tego czy ciasto zawiera w składzie ser, ciasto będzie mniej lub bardziej delikatne. To bez sera jest delikatniejsze. Na gotowe ciasto wyłożyć przygotowany farsz. U mnie są to plastry boczku wędzonego i pokrojona w kostkę papryka. w wersji

Ola la LCHF
Jabłecznik ucierany 151

tego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Oprószamy je cynamonem, mieszamy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta, lekko

Smaki Na Talerzu
CIASTO Z PIANKĄ I MALINAMI NA BISZKOPTACH – BEZ PIECZENIA! 412

Wiem, że uwielbiacie takie szybkie ciasta bez pieczenia, dlatego goszczą one tutaj tak często. Robi się je błyskawicznie, są lekkie, smaczne, no i tanie. Dziś, korzystając z pełni sezonu na maliny zapraszam na przepyszne, orzeźwiające ciasto z malinami i galaretką. Jest na biszkoptach, więc nie wymaga pieczenia. Znika tak samo szybko, jak szybko się je robi ;) Sprawdzone kilka razy! Polecam(...)słodką herbatą. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku ( 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę, wylewamy na biszkopty, wkładamy do lodówki. Na schłodzonym cieście układamy maliny. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 130

ziemniaków 500 g pszennej mąki 225 g mąki grahamki 1 łyżka soli Rozpuść drożdże i miód w mleko. Dodaj oliwę, obie mąki, sól i ziemniaczane puree. Zarób gładkie ciasto. Ciasto powinno być dosyć miękkie, ponieważ podczas wyrastania grahamka pochłania dobrze wodę i ciasto będzie wtedy bardziej elastyczne. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie(...)wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy aby uszło z niego powietrze. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 10 kawałków, około 145 g każdy. Uformuj płaskie placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 250ºC

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania