ciasto - 162258 przepisów (strona:2532/10818)

pączki koreańskie 116

dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do mąki wymieszanej z solą, dodajemy spirytus i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60-90 min.) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
pączki a la tiramisu 126

szczypta soli 2 łyżki amaretto wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę, amaretto i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką

Domowy Smak Jedzenia
pączki z lemon curd 108

łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę

Domowy Smak Jedzenia
Faworki wybijane 101

Witajcie :) Faworki zwane również chrustem, to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. ;) Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. To jednak wymaga siły, żeby ciasto było odpowiednio napowietrzone. Przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne, ale trochę praco- i czasochłonne. Jednak warto zrobić(...)miski, dodać żółtka, śmietanę, alkohol i sól. Dobrze wyrobić (można mikserem z hakiem). Przełożyć na oprószony mąką blat i "męczyć" - wybijać wałkiem, energicznie ugniatać przez ok. 30 minut. Ciasto włożyć do woreczka, odłożyć na bok na 15 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować porcję ciasta, jeżeli trzeba delikatnie podsypując mąką. Pociąć na paski

Pełny talerz
Pełnoziarnista tarta z indykiem 165

Pełnoziarnista tarta z indykiem     Ciasto: 20 dkg mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,   zioła prowansalskie (opcjonalnie)  1 jajko  Farsz:   10 dkg sera żółtego,  3 pomidorki koktajlowe,  mała cebula,  20 dkg piersi z indyka,  50 dkg sera feta,  sól, świeżo mielony pieprz(...)pieprz chili cayenne,  oregano,  olej,  1 łyżka jogurtu naturalnego,  2 jajka.  Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy. Ugniatamy aż do uzyskania zbitej kulki. Wałkujemy ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy, a następnie przekładamy do posmarowanej  masłem formy (u mnie średnica 25 cm). Nakłuwamy spód ciasta widelcem, a następnie wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego

Kuchnia moimi oczami
Tarta z MuSem Z BaTaTÓw 152

owsianych 0,5 kubka orzechów pekan 0,5 kubka orzechów laskowych 50 g masła łyżeczka cynamonu łyżka mąki kokosowej łyżka wiórków kokosowych laska wanilii  Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywac ciasto obieramy i gotujemy bataty. Będzie o wiele szybciej jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki. Bataty wrzucamy do gotującej się wody, nie musimy jej solić. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy(...)ostygnięcia. Składniki na ciasto zagniatamy, wstawiamy do lodówki.  W międzyczasie z ugotowanych i ostudzonych batatów robimy puree. Najpierw zgniatamy je klasycznie tłuczkiem, a po dodaniu przyprawy i odrobiny miodu blendujemy, wbijając kolejno jajka oraz smietanę. Powstanie fajny aksamitny mus, do którego wyciskamy sok oraz ścieramy skórkę limonki Piekarnik ustawiamy na 180°C w opcji góra i dół lub termoobieg

Luźna Kuchnia
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 140

Ostatnio widząc jaką popularność na blogu zyskało ciasto inspirowane batonikiem Kineder Bueno , postanowiłam, że zrobię kolejną wariację. Dzisiaj sernik... Puszysty, niezwykle kremowy z obłędnym wierzchem. A wszystko to wynika z marudzenia mojego męża. I znając jego gust i miłość do orzeszków i słonego karmelu postanowiłam zaszaleć i przygotować ciasto na miarę tych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt(...)smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki  w solonym karmelu. Zatem do dzieła...  Składniki :  Na kruchy spód (Pate Sucree) :  210 g mąki tortowej typ 450  150 g masła

vaniliowoczekoladowa
Przekąski imprezowe – top 10 najlepszych przepisów na spotkania ze znajomymi 219

sosie. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Odwrócić na 2 stronę i piec jeszcze 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliły. Przechowywać w szczelnie zakręcanym pojemniku. Ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami Moje ulubione orzechy to laskowe. Prawdopodobnie dlatego, że mam na działce duże drzewo włoskich, więc tamtych nie uważam za jakiś szczególny łakoć. Ostatnio dowiedziałam się(...)można kupić już uprażone orzechy laskowe, także w wersji pokruszonej, która doskonale pasuje do ciast a nawet zmielonę na mąkę, która można zagęszczać koktajle i dodawać do pieczenia. Produkuje je firma Treenuts , której linia produkcyjna jest wolna od orzechów ziemnych, soi i glutenu. Jest to szczególnie ważna dla osób uczulonych na fistaszki. Składniki: 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotowane pozamiatane
Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem 193

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłkowo - cynamonowe róże 138

Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem w kształcie róży wyglądają niezwykle efektownie, a do tego świetnie smakują i idealnie sprawdzą się w roli małego deseru. Składniki: Ciasto: 280g mąki pszennej 150g masła extra 60g cukru 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 jabłka sok z 1/4 cytryny 1 jajko (roztrzepane(...)posmarowania ciasta) masło do wysmarowania foremek Cukier cynamonowy: 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Jabłka umyć, przekroić na pół wzdłuż gniazda nasiennego, usunąć gniazda nasienne

Szalona Kuchnia Eweliny
TOP 3 pieczonych ciast - Instagram cz. V 115

mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę sodu z octem. 4. Masę dodać do suchych składników i wymieszać (najlepiej ręką w rękawiczce jednorazowej lub mikserem na małych obrotach). 5. Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny(...)Ciasto morelowe proteinowe Składniki: - 60g płatków owsianych - 40g mąki kokosowej - 60g białka roślinnego u nas smak karmelowy - 40g oleju kokosowego - 110g suszonych moreli - 240g zblendowanych gruszek - 150g napoju roślinnego - pół tabliczki gorzkiej czekolady - pół łyżeczki sody 1. Płatki owsiane zblendować na drobno. 2. Dodać mąkę kokosową, sodę białko i wymieszać. 3. Morele zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut

Candy Pandas
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 150

chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego(...)szklanki letniej wody 1 łyżka i 5/8 łyżeczki zakwasu żytniego Składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 14-16h. ciasto chlebowe Do misy miksera przekładamy przygotowany 14-16h wcześniej zakwas (bez 2 łyżeczek zakwasu, po prostu je odkładamy z całości zakwasu i wyrzucamy), levain bez 1 łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie

Raj dla Podniebienia
Bułeczki jogurtowe 104

Bułeczki jogurtowe Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam!       Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek(...)sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.       *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie

Blog z Apetytem
Bułeczki mleczne 145

Połączone z domową, kwaskowatą konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych. Bardzo długo byłam fanką bułeczek(...)absolutnie maślane. Trzeba trochę poczekać, ale są do zrobienia szybciej niż bułki na zaczynach, na które czeka się 12 h. Z podanego przepisu wychodzi 10 bułek. Możecie podzielić ciasto na mniejsze kawałki i zrobić mini bułeczki. Potrzebujemy: 500 g mąki typ 00 lub 550 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczkę soli 2 jajka (temperatura pokojowa) 90 g miękkiego masła

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania