najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się w dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek(...)który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj na suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej
Leśny Zakątekmnie mozzarella] boczek cienkie paski Drożdże , wodę , cukier i 1-2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.Następnie wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej , zagnieść ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Następnie z ciasta odrywać małe kawałki ciasta[ około 20-25 g] .Kawałeczki ciasta lekko rozwałkować, na środek wyłożyć ser i zwinąć ciasto. Na środku zawiniętego ciasta
Moje domowe kucharzeniesoku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych(...)żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 mango 12 sztuk truskawek 5 kiwi Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak, do drugiej sok z buraka
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany wykonanie: Do mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie
Domowy Smak JedzeniaBardzo stary przepis, ale bardzo dobry przepis :) Wilgotny mięciutki murzynek. Na bazie tego przepisu robiłam ciasto z coca-colą. Ten przepis też nie znacznie różni się od oryginału :) W tej wersji jest bardziej wilgotny i miękki. Pozostaje też dłużej świeży. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek mleka 5 jajek(...)powidła. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Przemieszać dodatkowo łyżką, żeby ciasto z dna miski ładnie się połączyło. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Czekoladę pokruszyć
Agusiowe smakołykiprodukty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne. Ciasto na ravioli: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy nadzienie z twarogiem: 230 g twarogu półtłustego klinek bez laktozy Mlekovita 2 łyżki(...)przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć
https:KKuchniaMniampodanej proporcji uzyskałam około 10 bułek. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 450 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 450 g mąki pszennej typ 650 120 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży instant cały zaczyn Wskazówki wykonania Zaczyn. Drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać(...)momentu uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie z zaczynem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w miejsce, gdzie panuje temperatura około 21 ºC. Mieszanie. W misie miksera umieścić mąkę, wodę, oliwę oraz dojrzały zaczyn (w tym momencie nie dodawać soli ani drożdży). Wymieszać składniki jedynie do momentu ich połączenia w postrzępioną masę. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić
Chlebki.plSezon rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :) Przepyszne, puszyste ciasto z rabarbarem, pomarańczą i nieprzyzwoitą ilością kruszonki to mój sposób na przywoływanie wiosny, która w tym roku tu w Irlandii strasznie się ociąga :) Po raz pierwszy piekłam to ciasto dwa lata temu. Smakowało nam tak bardzo, że robiłam je 5 razy pod rząd :)… Czytaj dalej Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem
brunetkawkuchniNiedawny zakup mąki dyniowej daje mi nowe możliwości i sprawia, że używam jej na różne sposoby. Tym razem stała się dodatkiem do chleba na zakwasie. Ciasto podczas wyrabiania jest mniej kleiste niż normalne ciasto pszenne. Ma też niesamowity zielony kolor, który z lekka zanika podczas pieczenia. Składniki (na keksówkę): 120 g aktywnego zakwasu np. pszennego 80 g mąki dyniowej(...)wody garść pestek dyni Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, sól i mąkę dyniową. Wymieszać. Do zakwasu wlać ok. 50 g wody. Wymieszać i dodać do suchych składników. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę, ok. kilku minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, która daje się wyrabiać łyżką. Odstawić ciasto na kilka godzin do wyrośnięcia. Przykryć wilgotną ściereczką. Odłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieRyba w cieście naleśnikowym, robiłam taką już kilka razy, ale tym razem skorzystałam z przepisu Łukasza. 2 filety z ryby 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) 4 kopiaste łyżki mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek mleka 2 łyżeczki oleju Mąkę wymieszać z solą i proszkiem(...)pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym .Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez
Moje domowe kucharzenieWitam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące
moj przepis natrochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody 20 świeżych drożdży Dodatki: 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano 100 g fileta z kurczaka(...)puszki 50 g sera feta Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy
VioletoweKucharzenietego przepisu. Zatem do dzieła... Składniki na bochenek: zaczyn (leaven): łyżka aktywnego zakwasu 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej ciasto właściwe: 100 g zaczynu 375 g letniej wody 450 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej 10 g soli Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę ściereczką lub folią(...)pływa po powierzchni to znaczy, że jest już aktywny i gotowy. Odmierzyć 100 g zaczynu i wymieszać go z 350 g wody. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść lepkie ciasto, aż nie będzie widać suchej mąki. Miskę przykryć i odstawić na 25 - 40 minut. Po tym czasie dodać resztę wody i sól. Ponownie wyrobić, przykryć i odstawić na około
wyzwania kuchennePolecam sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 100g masła szczypta soli Kruszonka: 20g masła(...)szklanki mąki 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 500g rabarbaru 3 łyżki wody 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 1 jajko oliwa do smarowania blachy do pieczenia Wykonanie: 1. Ciasto: Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami
Szalona Kuchnia Eweliny