Rogaliki z ciasta serowego, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wszystkie składniki wkłada się do miski, miesza i zagniata. Następnie powstałe ciasto dzieli się na porcje, wałkuje, wykraja i formuje rogaliki. Nie będą one niczym nadziewane (ciasto i tak jest odpowiednio słodkie, plus jeszcze lukier), więc przy zawijaniu nawet nie trzeba specjalnie się starać. Łatwość przygotowania i ciasto, które
Arabeska waniliowaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto francuskie to nasz ulubiony sposób na szybkie przekąski. Można z niego stworzyć naprawdę pyszne przystawki, które posmakują wszystkim. SKŁADNIKI: - opakowanie ciasta francuskiego - 100 g sera żółtego (w plasterkach) - 70 g suszonych pomidorów - 400 g filetu z kurczaka - ketchup - saszetka ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać(...)kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek) Filet myjemy i kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przyprawy. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Na cieście francuskim układamy ser i smarujemy ketchupem. Suszone pomidory kroimy na drobno i posypujemy nimi ciasto francuskie na całej jego powierzchni. Kurczaka układamy w jednej linii, wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Całość
Związek na patelni250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem(...)miski, przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut, a nawet do 60 minut, do odpoczynku. Po tym czasie brać kawałek ciasta ,rozwałkować i wykrawać krążki. Każdy krążek wypełnić nadzieniem. Po skończeniu lepienia ,gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem do wypłynięcia pierożków.:)) Składniki 800 gram jagód,lub innych owoców cukier do smaku Wykonanie Umyte ,osuszone jagody wymieszać z cukrem
mojej kuchniSkładniki forma o średnicy 30 cm: u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek - ulubione(...)posiekany czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia. .W tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta
mojej kuchniDawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła
Domowe ciastabazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy
Domowe ciastawiedziałam, że niebawem zjawi się ktoś ważny i przydałoby się jakieś ciacho do kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko
Domowe ciastaKolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja
Domowe ciastafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru
Domowe ciastatheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata! A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie
Domowe ciastaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki- odstawiamy na 5 minut w ciepło.. Resztę składników mieszamy. Dodajemy rozczyn. Ciasto ma mieć konsystencje ciasta racuchowego( jak gęsta śmietana) Racuchy smażymy na niewielkiej ilości oleju. Możemy podawać z sosem. Smacznego
Domowe ciastawodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie dżem wiśniowy krem orzechowy biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku posypujemy orzechami Ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smacznego
Domowe ciastachociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków(...)obiad to będzie dobry dzień! Smacznego! Ciasto na pierogi nr 1 : tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu pierogów
Na moim talerzuTakie inne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu(...)jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część smarujemy dżemem. Budynie
Na moim talerzuUdało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika
Na moim talerzu