ciasto - 163312 przepisów (strona:2542/10888)

Krokiety z kapustą i grzybami 189

spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów(...)mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem do panierowania Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste dolać potem jeszcz trochę wody. Grzyby wrzucić na rozgrzaną

Monia miesza i gotuje
Rolada orzechowa 185

Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:) Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje. Moje dziecko zjadło chyba z połowę tej rolady:) Ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 270 g mąki pszennej + do podsypania Nadzienie(...)ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk. Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach

Smaki Na Talerzu
krem paryski vel ganache 153

ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia, aż lekko stężeje. Gotowym jeszcze płynnym kremem możemy polewać ciasta, torty. Aby uzyskać krem czekoladowy do przełożenia ciasta lub tortu schłodzony krem ubijamy na puszystą masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
półkruche księżyce 135

puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, jajko, kwaśne mleko oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasno na ok. 3 mm grubości. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Pieczemy w 170 st. C do lekkiego zrumienienia. Zaraz po upieczeniu oprószamy ciasta cukrem pudrem. Studzimy na kratce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
racuchy drożdżowe 2403

chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale polecam spróbować :-) Przepis jest prosty, a wykonanie mało wymagające. Nie trzeba martwić się o kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej chrupiąca część racucha. Z podanej porcji wychodzi 30 - 35 racuchów, więc warto zaprosić(...)garnku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajko, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn i spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce

babka w formie
Chleb owsiany 192

suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąki, drożdże, miód i wymieszać. Można zmiksować mikserem. Wyrabiać /miksować około 7 minut. Odstawić aby ciasto odpoczęło na około 10 minut.  Następnie dodać uprażone płatki i sól. Wyrobić dokładnie około 10 minut. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić do wyrastania na około 2 godziny(...)chłodniejsze dni nieco dłużej).  Po upływie 1 godziny ciasto złożyć (odgazować).  Ciasto nie urośnie za dużo. Po upływie drugiej godziny ciasto powinno już wyraźnie urosnąć- podwoić objętość.  Złożyć ponownie. Jeśli pieczecie dwa bochenki podzielić ciasto na dwie porcje. Uformować bochenki i przełożyć do oprószonych mąką koszyków, lub wysmarowanych i oprószonych mąką foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Bochenki powinny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Kukułka 686

Ciasto kukułka które do złudzenia przypomina smakiem kultowe cukierki kukułki z dzieciństwa, które były zakazane ponieważ posiadały alkohol, tak jak to ciasto. Pyszne i mięciutkie. W sam raz dla fanów Tiramisu. Polecam. Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku" Składniki (20 x 30 cm) Biszkopt: 6 jajek 60 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru(...)się składników.  Gotową masę przelewamy do blaszki o zbliżonych wymiarach 22 cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 w temp. 180*C Ciasto studzimy i przecinamy poziomo na dwie części. Kawę wraz z alkoholem i dwiema rodzajami czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Ważne

W Moim Magicznym Domu
Pączki z maślanką 319

urośnie. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę cukru, żółtka oraz ostudzone roztopione masło. Gotowy rozczyn na przemian z maślanką i spirytusem dodawać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie bardzo się kleiło można dodać maksymalnie 2 łyżki mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu potrojenia objętości. Po wyrośnięciu odgazować ciasto(...)czyli krótko zagnieść. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wycinać krążki. Na połowie krążków nałożyć nadzienie i przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi i odłożyć do wyrośnięcia. Można również formować pączki biorąc kawałek ciasta trochę rozciągnąć palcami, nałożyć nadzienie skleić brzegi i uformować pączka (ja osobiście wolę taką metodę). Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty

talerz przyjemności
Pączki wiedeńskie 146

Pączki wiedeńskie czy inaczej  gniazdka,  polane lukrem to w tłusty czwartek  konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.  Ciasto przełożyć

Wanilia i Kardamon
Faworki Z Piwem 108

szkl. piwa Wykonanie: Żółtka ucieraj z cukrem aż do chwili gdy cukier całkiem się rozpuści. Do drugiej miski wsyp mąkę dodaj zmiksowane żółtka oraz piwo wyrób do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto nie grubiej niż 1.5mm , wytnij kwadrat, który później dzielisz na prostokąty około 3/10cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap(...)jeden koniec i wywiń przez środek. Tak przygotowane ciasto wrzucaj na rozgrzany olej, po kilka sztuk, należy pamiętać aby ciasto się nie stykało. Gdy ciasto się zrumieni z jednej strony obróć na drugą stronę. Upieczone wyciągnij cedzakiem poczekaj aż ostygną i posyp cukrem pudrem :) Smacznego

Dziś Ja gotuje
Chleb drożdżowy z farszem 171

cierpię marnotrawstwa, to też wpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe.  Receptura na ciasto też nie jest jakoś super skomplikowana. Zatem do dzieła.  Składniki na 1 bochenek :  500 g mąki pszennej chlebowej 8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych(...)suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn).  2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. 3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto

vaniliowoczekoladowa
Pizza z suszonymi grzybami i "Pudełko z marzeniami" 211

cukier i dokładnie wymieszać. Oprószyć szczyptą mąki i odstawić do namnożenia. W misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i cząbrem. Do mąki dodać namnożone drożdże. Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto uformować w kulę i polać łyżką oleju. Wyrobić ponownie (krótko). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Krótko wyrobić(...)uformować w dysk. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 40 cm, formując wokół wyższy rant. Ciasto przełożyć na blachę. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z szynką i rukolą 203

Pizza zrobiona przez mojego męża. Pyszna, aromatyczna w wersji niskokalorycznej. Widać różnorodność składników, ale bez ich przesytu ilościowego. Średniej wielkości pizza na cienkim cieście wystarczyła dla dwóch osób. Następnym razem chciałabym zrobić pizzę neapolitańską, ale to jeszcze trochę będziemy musieli poczekać, bo w dalszym ciągu trzymamy się planu jedzeniowego. Pizza z szynką i rukolą (dla dwóch osób): Składniki na ciasto(...)najbardziej można użyć więcej) Mąki przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w  odrobinie letniej wody i dodać do mąki. Dodać także oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wyrabiając ciasto stopniowo dodawać wody. Ciasto ma być gładkie, odchodzące od ręki. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać trochę mąki. Przykryte ściereczką odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie  podsmażyć czosnek

Karola gotuje
Quiche lotaryński 161

nazwie Lotaryngia. Jest to klasyczna wersja dania, która stanowi podstawę innych bardziej urozmaiconych quiche. Szybkie, smaczne i proste w wykonaniu takie właśnie jest quiche lotaryński. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 250 g boczku – 250 g gęstej śmietany 18% – 120 g parmezanu lub sera żółtego ementaler(...)duże jajka – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na patelni. Przełożyć do miski. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko wymieszaj razem

I LOVE LIFE
Pączki z kremem waniliowym 684

pozwolić na małe co nieco. Dziś polecam przepis na pyszne puszyste pączki przełożone kremowym nadzieniem. Pączki są lekkie i puszyste. Nie może ich zabraknąć na żadnej imprezie karnawałowej. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 40g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru kryształu, 50g margaryny, 60 dag mąki, Dodatkowo: nadzienie kremowe(...)cukier puder do posypania, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1 Mleko podgrzewam. Dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, sól i cukry. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Margarynę rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta wrzucam

Tradycyjna kuchnia Kasi