wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam SKŁADNIKI ROZCZYN -7 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -0,75 szklanki cukru -1 łyżeczka soli -4 jajka DODATKOWO -1 jajko do smarowania bułeczek -gęste powidła(...)rozczyn podrósł. Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące. I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde. Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając. Następnie odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale to ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański(...)pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu W miseczce mieszamy
Cooking Monstermąki i dwóch łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, gdy rozczyn podrośnie dodajemy mąkę, cukier, sól ciepłe mleko z masłem (ale nie gorące), zagniatamy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem lub powidłami, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, kroimy na plastry
KUCHNIA POLSKAMini pizzerinki z tego przepisu to świetna alternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda), 2 kule mozarelli, 1 koncentrat pomidorowy, ok. 20 czarnych oliwek drylowanych, salami pepperoni, szynka dojrzewająca(...)zioła prowansalskie, przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią", 12 pomidorków papryczkowych, rukola do dekoracji Do koncentratu pomidorowego dodaję ok. szklankę wody, sól, pieprz, zioła oraz czosnek Wszystko mieszam. Ciasto kroję na równej wielkości kwadraty. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty
Przepis na Dzień DobrySzybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści(...)nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać). Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto
Moniki Smakołykifredde, meglio se accompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)cannella per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem
La grande e la piccola cuocajajek. Delikatnie, ale dokładnie mieszać - najlepiej przy pomocy szpatułki lub rózgi. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boki pozostawić suche. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć tortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć(...)pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Do ubitej z serkiem śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką kremu i dodać do pozostałego kremu
WSZYSTKO SMACZNEBabeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się
Blog z Apetytemjest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień. SKŁADNIKI SPÓD 220 g /1i1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła 1 jajko KREM CZEKOLADOWY(...)napęcznienia. SPÓD : Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy
cool and mintymojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba, która
moj przepis naświeżych drożdży 7 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 - 2 łyżki kakao pół łyżeczki soli W naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto wymieszać mąkę, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz sól. Zrobić wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i połowę przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostały płyn i jajka(...)Oddzielić skorupką część jednego jajka do posmarowania ciasta. Wyrabiać przez chwilę, do połączenia składników. Dodać około 2/3 rozpuszczonego masła i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na dwie równe części, rozwałkować koła o średnicy
Praktyczna plmasy żółtkowej dodajemy 1/3 porcji białek, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy kolejną porcję białek – ponownie mieszamy rózgą. Do pozostałej porcji białek przekładamy masę żółtkową. Delikatnie mieszamy rózgą, następnie szpatułką zgarniamy ciasto od spodu, aż obie masy dokładnie się połączą i nie będzie widocznych żółtych smug. Ciasto przelewamy powoli do przygotowanej formy. Formę wstawiamy do szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek(...)wysokości tortownicy. Wstawiamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika (grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu) i pieczemy 75 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozostawiamy w formie wyjętej z wody. Ostrożnie oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy. Dosuszamy przez 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku. Z wyglądu biszkoptu tym razem nie byłam zadowolona, bo opadł trochę więcej niż planowałam
mojewypiekiinietylkoKolejna propozycja na obiad lub na spotkanie ze znajomymi :) Danie zaskakuje smakiem i wyglądem. Prosty przepis na domowy Fast-Food. Składniki: Ciasto Mąki pszennej 500 g Drożdże instant 6 g Jajko Woda ciepła 300 ml Olej 3 łyżki Sól szczypta Farsz Mięso mielone wołowe 400 g Cebula większa Ketchup 1/2 szklanki Musztarda 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 sztuk Ser żółty(...)sól Pieprz Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Olej do smażenia Dodatkowo Odrobina mleka do posmarowania ciasta Garść sezamu Przygotowanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą
Kulinarne przygodyszkl. cukru pudru • 1 jajko • 1,5 szkl. mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • łyżeczka aromatu waniliowego • migdały PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na ok. 30 minut, wyjąć ciasto i formować palce, trochę mniejsze od naszych, bo w piekarniku urosną, połówki migdałów wciskamy
KUCHNIA POLSKASłodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 260g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: 200g świeżych kurek 120g sera camembert(...)ząbek czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki natki z pietruszki jajko do posmarowania brzegów 2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym
Szalona Kuchnia Eweliny