ciasto - 162155 przepisów (strona:2546/10811)

Drożdżowe kopertówki z powidłami-pyszne drożdżówki 132

wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam SKŁADNIKI ROZCZYN -7 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -0,75 szklanki cukru -1 łyżeczka soli -4 jajka DODATKOWO -1 jajko do smarowania bułeczek -gęste powidła(...)rozczyn podrósł. Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy.  Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące. I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde.  Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając. Następnie odkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowo-jogurtowe ciasto z gruszką i mascarpone 116

jest comfort food, który ja absolutnie kocham! Czekolada, owoce, mascarpone - na ciepło i do tego w ekspresowym tempie! Miałam ochotę na małe słodkie porcyjki, ale to ciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański(...)pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu W miseczce mieszamy

Cooking Monster
Ślimaki drożdżowe 94

mąki i dwóch łyżek mleka robimy rozczyn, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, gdy rozczyn podrośnie dodajemy mąkę, cukier, sól ciepłe mleko z masłem (ale nie gorące), zagniatamy ciasto, zostawiamy pod przykryciem na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy dżemem lub powidłami, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, kroimy na plastry

KUCHNIA POLSKA
Pizzerinki na cieście francuskim 164

Mini pizzerinki z tego przepisu to świetna alternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda), 2 kule mozarelli, 1 koncentrat pomidorowy, ok. 20 czarnych oliwek drylowanych, salami pepperoni, szynka dojrzewająca(...)zioła prowansalskie, przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią", 12 pomidorków papryczkowych, rukola do dekoracji Do koncentratu pomidorowego dodaję ok. szklankę wody, sól, pieprz, zioła oraz czosnek Wszystko mieszam. Ciasto kroję na równej wielkości kwadraty. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty

Przepis na Dzień Dobry
Francuskie roladki z parówką i serem 141

Szybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy   zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać,   na ciepło lub zimno zjadać.   Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści(...)nać pietruszki, koperek, bazylia (można je pomieszać). Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą formę np. na tartę o średnicy ok. 28 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy   przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto

Moniki Smakołyki
Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) 264

fredde, meglio se accompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)cannella per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem

La grande e la piccola cuoca
Tort czekoladowy z kremem malinowym 154

jajek. Delikatnie, ale dokładnie mieszać - najlepiej przy pomocy szpatułki lub rózgi. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, boki pozostawić suche. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć tortownice z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć(...)pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Do ubitej z serkiem śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką kremu i dodać do pozostałego kremu

WSZYSTKO SMACZNE
Babeczki piaskowe ze śliwkami 104

Babeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się

Blog z Apetytem
MISSISSIPPI MUD PIE 159

jest bardzo płynny. Po upieczeniu i schłodzeniu zgęstnieje, tak, że można go będzie kroić nożem. Śmietankę usztywniłam żelatyną, ale nie jest to konieczne, pod warunkiem, że nie zamierzacie przechowywać ciasta w lodówce dłużej niż dzień. SKŁADNIKI SPÓD 220 g /1i1/2 szklanki mąki  4 łyżki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła 1 jajko KREM CZEKOLADOWY(...)napęcznienia. SPÓD : Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy palcami lub miksujemy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy

cool and minty
Tęczowy tort galaretkowy 197

mojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba, która

moj przepis na
Drożdżówka fantazyjna 184

świeżych drożdży 7 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 - 2 łyżki kakao pół łyżeczki soli           W naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto wymieszać  mąkę, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz sól. Zrobić wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i połowę przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostały płyn i jajka(...)Oddzielić skorupką część jednego jajka do posmarowania ciasta. Wyrabiać przez chwilę, do połączenia składników. Dodać około 2/3  rozpuszczonego masła i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć naczynie pokrywką i odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat i krótko wyrabiać. Podzielić na dwie równe części, rozwałkować koła o średnicy

Praktyczna pl
Tort pomarańczowy z truflami 214

masy żółtkowej dodajemy 1/3 porcji białek, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy kolejną porcję białek – ponownie mieszamy rózgą. Do pozostałej porcji białek przekładamy masę żółtkową. Delikatnie mieszamy rózgą, następnie szpatułką zgarniamy ciasto od spodu, aż obie masy dokładnie się połączą i nie będzie widocznych żółtych smug. Ciasto przelewamy powoli do przygotowanej formy. Formę wstawiamy do szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek(...)wysokości tortownicy. Wstawiamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika (grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu) i pieczemy 75 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozostawiamy w formie wyjętej z wody. Ostrożnie oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy. Dosuszamy przez 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku. Z wyglądu biszkoptu tym razem nie byłam zadowolona, bo opadł trochę więcej niż planowałam

mojewypiekiinietylko
Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL 166

Kolejna propozycja na obiad lub na spotkanie ze znajomymi :) Danie zaskakuje smakiem i wyglądem. Prosty przepis na domowy Fast-Food. Składniki: Ciasto Mąki pszennej 500 g Drożdże instant 6 g Jajko Woda ciepła 300 ml Olej 3 łyżki Sól szczypta Farsz Mięso mielone wołowe 400 g Cebula większa Ketchup 1/2 szklanki Musztarda 3 łyżki Ogórki konserwowe 6 sztuk Ser żółty(...)sól Pieprz Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Olej do smażenia Dodatkowo Odrobina mleka do posmarowania ciasta Garść sezamu Przygotowanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  W tym czasie podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą

Kulinarne przygody
Ciastka maślane PALUCHY WIEDŻMY 134

szkl. cukru pudru • 1 jajko • 1,5 szkl. mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • łyżeczka aromatu waniliowego • migdały PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na ok. 30 minut, wyjąć ciasto i formować palce, trochę mniejsze od naszych, bo w piekarniku urosną, połówki migdałów wciskamy

KUCHNIA POLSKA
Wytrawne galette z kurkami i serem pleśniowym 172

Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 260g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2  łyżeczka cukru pudru 1/2  łyżeczka soli Dodatkowo: 200g świeżych kurek 120g sera camembert(...)ząbek czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki natki z pietruszki jajko do posmarowania brzegów 2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny