ciasto - 162322 przepisów (strona:2552/10822)

Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 313

Babka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują(...)Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ).  #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotować
Pierogi ruskie 125

smażymy razem do momentu, aż cebulka się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto(...)Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 156

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało, by nie marnować owoców. Choć nie kupuję ich zbyt dużo, to i tak zawsze pozostanie coś z tych niezbyt dużych zapasów bananów. Tak więc, by nie wyrzucać (już i tak zbyt dojrzałych) owoców, postanowiłam przygotować z nimi ciasto. Wybór padł na ten przepis z dwóch powodów: 1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy(...)żurawinę. Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej formie, o śr. 16-17cm Składniki: - 110g mąki orkiszowej typ700  lub 100g pszennej - 1 mniejsze jajko - 2 dojrzałe banany - 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 25g masła (stopionego) - 1 łyżka gorzkiego kakao - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50g orzechów (u mnie

Smaczne Zdrowe
Domowa shoarma z kurczaka 232

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb pszenny razowy 218

bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 230 g mąki pszennej typ 650 150 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 450 g mąki pszennej razowej 230 g mąki pszennej typ 650 460 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 30 g miodu cały zaczyn Wskazówki wykonania Zaczyn. Drożdże(...)sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto poza zaczynem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu ciasto wyrabiać jeszcze przez

Chlebki.pl
Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku 304

Mojprzepisna.pl | Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku Jako że od tygodnia jestem na poście dr. Dąbrowskiej mam kilka sprawdzonych przepisów którymi chciałbym się z

moj przepis na
Miodownik Latte 824

Miodowe kruche blaty, jasna masa grysikowa i biszkoptowe języczki  nasączone kawą,   na wierzchu pyszni się warstwa śmietanki posypana gorzkim kakao-ciasto z klasą , aromatyczne, słodkie i obłędnie pyszne, na pewno będzie hitem wśród świątecznych wypieków.  Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą. Blaszka 24/24 cm Miodowe blaty(...)stolnicę lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem  oraz kawałkami masła, dodać miód, wbić jajko oraz żółtko, wlać rum oraz zimne mleko, zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć w folię spożywcza, schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki lub wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
domowe precle 140

ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą

Domowy Smak Jedzenia
CYNAMONOWE ROLOWANE BUŁECZKI 134

drożdży instant Drożdże zmieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 5-10 minut, powinny się spienić. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko z drożdżami, cukier i jajka, zacznij zagniatać ciasto. W mikrofali rozpuść masło i zacznij dodawać do ciasta. Ciasto powinno być zagniatane minimum przez 15 minut, najlepiej 20 min.  Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli będzie(...)się kleić do rąk to dodaj 50 gram mąki. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel na pól. Rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt, który smarujemy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem i odrobiną kakao. rolujemy i tniemy rolkę na ślimaki. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy roztopionym masłem.  Z tej porcji wyjdzie Wam duża blacha około

SMYKWKUCHNI
Domowa pita z czarnuszką 160

pieczoną kaczką i  świeżymi  warzywami.  Efekt przerósł moje oczekiwania.  Nawet najmłodszej bardzo smakowało.   Upieczecie pity szybciej niż Wam się wydaje, bo to proste ciasto drożdżowe.  Polecam spróbować ! Przepis na cztery całkiem spore pity 250 g mąki pszennej(najlepiej chlebowej) plus ekstra do podsypywania 5 g soli 7 g suchych drożdży instant 15 g nasion(...)wody ( nie musicie użyć całej wody- polecam dodawać stopniowo mieszając) 2 łyżeczki oliwy z oliwek  Z mąki, wody (wodę dolewajcie stopniowo, aby uzyskać miękkie elastyczne ciasto) drożdży, soli, nasion czarnuszki zagnieść miękkie elastyczne ciasto, na końcu dodać oliwę z oliwek.  Wyrabiać ciasto około 6-10 minut. Można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
kluseczki z jabłkami 132

kosteczkę. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do jabłek i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta z jabłkami i mieszamy, aż się połączą. Gotowe ciasto nabieramy porcjami łyżką i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 4 min. Podajemy z roztopionym masłem i bułką tartą

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 243

Rogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :)  Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki(...)jajko słoiczek kremu czekoladowego LUKIER: przepis tutaj (klik) Jeśli mamy robota, wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli robota nie posiadamy to margarynę sikamy nożem z mąką. Dodajemy jajko oraz twaróg i wyrabiamy na elastyczne ciasto.  W jednym i drugim przypadku wkładamy ciasto na 1 godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części

Kuchnia od dwojga
Pizza orkiszowa z rukolą i szynką szwarcwaldzką 202

Pyszna, domowa pizza na cienkim, orkiszowym spodzie. Składniki na 2 duże pizze na cienkim cieście: ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli ok 280 ml ciepłej wody 1 saszetka drożdży instant 2-3 łyżki oleju sos pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli(...)wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy olej. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, starając się nie dosypywać mąki ani nie dolewać wody.  Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok godzinę

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 170

zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico z siłą wodospadu. Ostatkiem dobrego wychowania powstrzymałam się przez zrzuceniem tego szatana ze schodów(...)partiami i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby nie stracić powietrza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ja kładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczkiem, patyczek jest suchy, to wyciągamy

ladykitchen
Szybki jabłecznik 150

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie(...)Szybki jabłecznik Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania