ciasto - 162155 przepisów (strona:2560/10811)

ciasteczka budyniowe 188

waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń, cukier i mieszamy nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy

Domowy Smak Jedzenia
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 258

Cześć :D To jest coś, na czym się wychowałam. U nas nazywa się to prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Jednak dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy * 5 dkg drożdży * szczypta soli * do 1 kg mąki - mi wystarczyło 70 dkg ... * jajo lub dwa jajeczka(...)jajeczka, mąkę najpierw ostrożnie, sól i sypnęłam maku tak ok 1/4 szkl - niekoniecznie mak trzeba dodawać jakby co :) W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody. Zagniotłam wszystko porządnie. Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze....!!!!! toż ci zagadka :D  Za pierwszym razem jak go robiłam wyszedł mi taki

Pieprzyć z Fantazją
czebureki - czyli tatarskie po polsku 183

mięso mielone 50 dkg - to najdroższe składniki. Mając dziś troszkę więcej czasu niż zwykle zabrałam się za ich robienie. Okazało się, że robota poszła sprawnie. Na ciasto potrzebowałam: * 2 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Do farszu(...)chyba, że ktoś lubi odwrotnie  1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam

Pieprzyć z Fantazją
pierogi z truskawkami 127

trzeba zrobić to albo tamto. No dobra, nalepiłam pierogów z truskawkami :D Dostałam mąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego(...)przepisu: * mąka * gorąca woda * szczypta soli * odrobina oleju Do nadzienia: * truskawki Do polania: * śmietana albo jogurt naturalny do polania pierogów * cukier do posypania Zagniotłam z tych składników ciasto. Robię to na oko. Czasami przyuważę jakie ilości dodaję, ale dziś zwyczajnie zrobiłam ciach, prach i wyszło ciasto :D Ciasto ma być plastyczne. Nie może być za rzadkie ani za twarde. Rozwałkowałam

Pieprzyć z Fantazją
kajzerki 126

Także polecam :D Zaczęłam je sama piec. Tak też stało się i dziś. Była ku temu świetna okazja. Co najśmieszniejsze, miały być na niedzielny poranek.....chyba muszę rozrobić drugie ciasto :D Składniki: * 3 szklanki mąki * 3/4 szklanki ciepłej wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki(...)cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki mąki. Zaczyn rozrobiłam, przykryłam ściereczką  i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak drożdże zaczęły pracować połączyłam je z pozostałymi składnikami. Do mąki dolałam roztopione masło

Pieprzyć z Fantazją
Krem (baza) do ciast i tortów 231

Krem (baza) do ciast i tortów. Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniami dotyczącymi kremu do ciast czy tortów. Przeważnie pytacie o najłatwiejszą, bazową wersję, którą można później w prosty sposób modyfikować dodając kawę, owoce, kakao, sok, a nawet naturalne barwniki. Przepis, który znajdziecie poniżej jest niezwykle prosty. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania(...)muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot doskonale radzi sobie z ubiciem (w kilka

Słodkie okruszki
Pizza prosciutto z kaparami 177

Wytrawna i bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Z prosciutto, kaparami i oliwkami. Wszystko na sosie pomidorowo-chrzanowym z suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Jedna z moich ulubionych wersji domowej pizzy. Domowa pizza wcale nie taka trudna. Dla mnie najlepsza, w której do woli mogę komponować składniki. Polecam i już! Składniki na ciasto (u mnie dwie pizze o średnicy(...)pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek – wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie. Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki

Zasmakuj Kuchni
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 164

marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat(...)proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę i chwilę ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą

mojewypiekiinietylko
Pide - turecka pizza 143

Pide to bardzo popularny turecki specjał często nazywany turecką pizzą. Pewnie dlatego, że ciasto jest identyczne jak na pizzę, od włoskiej pizzy odróżnia tureckie pide tylko forma, bo zawsze ma kształt łódki. W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam(...)cebulka 1 łyżka oleju sól, pieprz mozzarella olej Wykonanie: w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY" 137

łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar . Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny(...)kształt. Na środku ciasta patyczkiem do szaszłyków tworzymy wgłębienie. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok 3-4 cm. Pieczemy 20 min w temp 170 st. C MOJA RADA: Po pół godzinie oderwałam 1/3 ciasta. 2/3 zostawiłam w lodówce a z 1/3 formowałam ciasteczka. Po wykorzystaniu ciasta wzięłam z lodówki kolejną porcję. Ciasteczka wtedy będą bardziej

Kuchnia w oparach
ciasto gryczane z rabarbarem (bezglutenowe) 164

Ciasto gryczane z rabarbarem Jeśli zaglądacie na blog to wiecie, że mam problem z rabarbarem. Tzn, jeśli nadmiar rabarbaru może być jakimś problemem Ostatnim hitem były migdałowe muffinki z rabarbarem. Jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu to kliknijcie TUTAJ albo w zdjęcie i czytajcie, ja poczekam…’ Wróciliście już? Ok. Ustaliliśmy, że miałem problem z rabarbarem, ale cały udało mi się(...)przerobić! Po muffinkach mieliśmy ochotę na ciasto, ale żeby nie było monotonnie to z jakąś mąką, której dawno nie było na blogu. Padło na gryczaną mam jej dużo, a wypieki z nią w roli głównej zawsze wypadają ciekawie. Miałem gdzieś zapisany przepis, więc postanowiłem go odrobinę zmodyfikować. Samo ciasto fajne, o ciekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane

PaleoLife
Pierogi z dynią IMBIR - KOLENDRA 238

słynie z tego że znakomicie oczyszcza organizm z metali ciężkich. Smaku bronić będzie jeszcze pomarańcza i ostry imbir :] Zaczynajmy Dla 3-4 osób Czas przygotowania ok. godzina Składniki Na ciasto wd. uznania - na pewno macie swój przepis na ciasto, ale kto nie ma to proszę: 2 szklanki mąki poznańskiej, 1/2 szklanki letniej wody, 1 jajko Farsz: 1 obrana pomarańcz(...)kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie mieszając i pieczemy ją aż do miękkości

Kuchnia PROzdrowotna
Pizzeriny z dynią i camembertem 153

papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku. Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach  Poltino PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ  I CAMEMBERTEM Składniki na ciasto: 2,5 szklanki  maki 3/4 szklanki letniej wody 40 g drożdży świeżych 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: około 100 g mrożonej  dyni(...)pokruszyć, wymieszać z cukrem i wodą. Oprószyć lekko mąką i odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować. Do drożdży z wodą, dodać oliwę i sól. Stopniowo dodawać mąkę - zagniatając ciasto. Ciasto zagniatać w robocie lub ręcznie, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne. Zagniecione ciasto na pizzeriny przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić

kolorowotorcikowo
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 164

kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi  Składniki na ciasto do pierogów 700g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 30g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 430g ciepłego mleka, 60g miękkiego masła, sól do smaku, rozbełtane jajko z odrobiną mleka(...)smarowania. Przesiewamy mąkę do miski. Robimy dołek, wkruszamy drożdże, odrobinę mleka i cukier. Mieszamy składniki, zabierając odrobinę mąki. Czekamy 15 minut, aż drożdże się uaktywnią. Dodajemy resztę mleka, wyrabiamy ciasto, na koniec dodając masło. Ponownie zagniatamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Przykrywamy ściereczką na 30 -40 minut lub do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto, urywając z niego po kawałku, wałkujemy

Leśny Zakątek
Proste ciasto z dżemem 134

Bardzo fajne ciasto do grilla, kawki czy herbatki. Proste. Smaczne. Zamiast dżemu można dać owoce (byleby nie miały w sobie za dużo soku) i powinno być super. Przepis trochę podobny do Pleśniaka , ale jednak to nie to samo. Zrobiłam je ze względu na tony dżemu, które mam w spiżarni i których próbuję się pozbyć na wszelkie sposoby. Ciacho bardzo zasmakowało(...)domownikom także na pewno niebawem będzie powtórka. Dla kogo: dla lubiących zwykłe ciasta dla szukających sposobu na wykorzystani dżemu dla ciastożerców Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 15g proszku do pieczenia szklanka cukru brązowego (np. jasnego demerara) 3 jajka 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukru waniliowego ) 200g miękkiego masła słoik dżemu lub świeże owoce Wykonanie

Mania Wypiekania