Mąka pszenna – 500g Cukier – 80g Drożdże – 20g Sól – szczypta Masło – 150g Mleko – 200g Ekstrakt waniliowy Migdały – 50g Rodzynki – 50g Starta skórka z 1 pomarańczy Marcepan – 200g Jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem i solą. Roztopić masło. Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać go z mąką, esencją waniliową i roztopionym(...)masłem (nie może być za gorące). Ciasto zagnieść tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodać do ciasta rodzynki (można je wcześniej namoczyć w alkoholu), posiekane migdały i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na środku ułożyć marcepan uformowany w wałek. Ciasto zawinąć
Kuchnia Bon AppetitDzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania, bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia dajcie. Wy, ciasto rozwałkujcie, piekarnik pilnujcie, a dzieci niech wzorki wycinają i swój wkład w pieczeniu ciasteczek mają. Więcej nie będę tu pisała, czasu Wam zabierała, tylko za ciasteczka się zabierajcie(...)rodziną wspólnie czas spędzajcie. Składniki: 250 g margaryny do pieczenia ciast, 600 g mąki tortowej typ 405, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajo średniej wielkości, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, schłodzoną margarynę, kroimy ją drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy żółtka, całe jajo, (jajko z żółtkami można wcześniej wymieszać) cukier
Moniki SmakołykiMiód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce(...)Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz wałek olejem, który powoduje, że ciasto nie klei się a pierniczki są smaczniejsze. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMusicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut
Kardamonovyroku i jeszcze nie doszłam do perfekcji, co roku eksperymentuję, bo nie ma opcji, żebym użyła gotowego miksu. Główny problem z bezglutenowymi pierogami jest taki, że ciasto nie jest elastyczne i że bardzo szybko schnie. Trzeba je trzymać zawinięte w folię i wałkować bardzo małymi partiami, takimi na 2 pierogi, szybko zaklejać, nie można też rozwałkowywać go zbyt(...)cienko, ani rozciągać, bo jest zbyt kruche. Może jeszcze wymyślę lepsze ciasto, na razie jest jakie jest, ważne, że się dało ugotować i zamrozić na Wigilię, to już duży sukces, bo jednego razu całkiem mi popękały i się rozwaliły, za to farsz pierwsza klasa, polecam też do bezglutenowych pasztecików, albo krokietów. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki
Quinoa Raz!jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wyżej wymienionych składników robimy ciasto. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy(...)cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa
Jak u mamyzawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli - 90 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2 szczypty cukru Drożdże rozmieszaj w mleku, mąkę umieść w misce(...)zrób wgłębienie wlej mleko i wymieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Masło rozpuść w rondelku, powinno być letnie. Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka
SMYKWKUCHNIfetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam! Babeczki z fetą i oliwkami Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta ser feta 1 jajko pół szklanki śmietany 2 łyżeczki przyprawy za'atar* czarne oliwki pieprz Przygotowanie: Do przygotowania babeczek będzie potrzebna blacha z (12) zagłębieniami. Zagłębienia lekko natłuścić. Ciasto(...)kruche rozwinąć i wykroić kółka tak, aby pasowały do zagłębień w formach. Można to zrobić szklanką lub dekoracyjnym kółkiem do wycinania ciasta, jeżeli takie posiadacie, nie jest to jednak konieczne. Z gotowego arkusza ciasta powinno wyjść około 20-24 babeczek. W miseczce rozkłócić jajko ze śmietaną, pieprzem i przyprawą za'atar (lub ziołami). Wykrojone kółka ciasta ułożyć w zagłębieniach
Codzienne Gotowaniegorącej wody • 3 łyżki oleju • szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą (taka kilka minut po zagotowaniu), dodać olej i wymieszać, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (żeby odpoczęło). Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być
KUCHNIA POLSKAmałych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę(...)szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy
Dieta bez mlekaprzepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami(...)Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie
Blog z ApetytemJedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką
Zrób to smacznieziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie się sprawdzą jako przekąski sylwestrowe. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki graham Radix-Bis 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Dodatki: 2 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek(...)sera żółtego majonez rozmaryn Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy
Słodkie zapomnieniemąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde. na koniec do wyrobionego ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, startą(...)skórkę z cytryny oraz bakalie, całość jeszcze raz wyrabiamy , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość formę do babki z kominem, smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto ( nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu o temperaturze 150ºC , pieczemy
Słodkie zapomnienie