ciasto - 162322 przepisów (strona:2560/10822)

Ciasto czekoladowe OREO 217

drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je  30 min w formie. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa placki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę.  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serki oraz rozpuszczoną żelatynę. Za pomocą blendera 3 szt ciastek kruszymy na miał. Przekładamy następująco: - 1 placek

Kolejny blog o gotowaniu
Pizza serowa z kurkami 228

Córka zażyczyła sobie pizzę na kolację a ponieważ miałam w lodówce kurki to one powędrowały do pieca ;) Aby przyspieszyć sobie czas oczekiwania zrobiłam ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyszło kruche i dosyć cienkie. Osobiście wolę pizzę na grubym i puszystym spodzie ale jak żarłoczek był taki głodny to trzeba było zrobić coś na szybko ;) Ciasto na pizzę bez wyrastania(...)ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 200g kurek 2 łyżki masła 100 g żółtego sera  kulka mozzarelli sól, pieprz tymianek natka pietruszki do posypania   #MyVictorinox Ciasto: Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dolać ciepłe mleko i oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przykryć i w tym czasie przygotować dodatki. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle do odparowania płynu

Smakołyki Asi
Miękkie ciasteczka z malinami 214

mój hit tego lata! Nigdy bym nie pomyślała, że kiedykolwiek zrobię tak pyszne ciasteczka. Niestety ciasteczka mają jedną wadę. Nie wyglądają zbyt apetycznie. Podczas mieszania ciasta maliny puszczają sok, który ładnie barwi ciasto na różowo. Niestety po upieczeniu nie wyglądają już tak różowo! Dlatego ‘kocyk’ z serka śmietankowego

Słodki Pomysł
Tarta z kurkami i kurczakiem 194

pojedynczy filet z kurczaka - średnia cebula - 200 ml śmietanki 30% - 5 jajek - pęczek natki pietruszki - 80 g sera Pecorino Romano - łyżka masła - sól i grubo mielony pieprz do smaku ciasto: - 200 g mąki - 120 g masła - łyżka zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, żeby miało czas choć na chwilę wylądować w lodówce. Mąkę wsypujemy(...)smażymy jeszcze ok 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. DO miski wbijamy jajka, wlewamy śmietankę, dodajemy posiekaną natkę i drobno starty ser. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. DOkładnie mieszamy rózgą. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej masłem formie do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Ja dla pewności, żeby ciasto mi się nie podniosło, na wierzch wyłożyłam papier do pieczenia

Cook&Love
Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem 172

Tarta jest świetnym sposobem na niecodzienny obiad. W dodatku dowolność w doborze składników farszu czyni ją bardzo uniwersalnym posiłkiem. Kruche ciasto idealnie nadaje się zarówno do przyrządzenia na słono, jak i na słodko. Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem. Składniki Ciasto(...)łyżki śmietany 18% -mały pęczek szczypiorku -gałka muszkatołowa -sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć z tłuszczu. Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.  W miseczce

Zielona Kuchnia
Tartaletki z owocami i beszamelem. 204

owocami i beszamelem wybrała moja córka. Zresztą ku mojej radości, ponieważ nigdy dotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane. Spróbowałam odtworzyć ten deser teraz, przy okazji naszego obecnego hasła . Moja wersja różni się nieco od swojego krakowskiego pierwowzoru, ale też jest(...)godna polecenia. A jeżeli będziecie w Krakowie, to zajrzyjcie do Chimery. Na pewno nie pożałujecie :) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy

zadanie-gotowanie
Delikatny serowy torcik na zimno 194

masą, ale za to uwielbia wszelkie serniki. Dziś postawiłyśmy (wraz z córeczką), że torcik dla taty będzie miał smak poziomkowo-truskawkowy i stąd ten delikatny kolor. Polecam Wam to ciasto. Idealne nie tylko na przyjęcie, ale od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas znika w mgnieniu oka Składniki: (na tortownice 24 cm) 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej(...)chlapać). Masę wylewamy ostrożnie na biszkopciki. Najlepiej robić to chochelką. Najpierw wylewamy małą ilość i wstawiamy blaszkę na chwilę do lodówki. Po chwili powoli chochelka po chochelce wylewamy resztę ciasta (jakby biszkopciki się podnosiły należy je lekko docisnąć, po nasączeniu powinny się utrzymywać na dnie). Blaszkę wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zacznie ładnie zastygać nakładamy na wierzch biszkopciki, powinny się

Słodkie okruszki
Tarta z malinami 203

Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego cukier, masło i wysiekamy. Gdy powstanie nam kruszonka dodajemy do tego żółtka. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy(...)widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i na to kładziemy specjalne obciążenie. Powoduje to, że podczas pieczenia ciasto nam nie „wstanie”. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Przygotowujemy masę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ją przestudzamy i następnie miksujemy z serkiem

CookMag
Naleśniki z masłem orzechowym i bananami 243

ruchu na świeżym powietrzu, raz na jakiś czas, naleśnik w takim zestawieniu wart jest takiego grzeszku. Istny obłęd:) Przepis na naleśniki: 1,5 szklanki wody (jeśli użyjemy wody gazowanej ciasto jest delikatniejsze)  1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy 2 szklanki mąki  łyżeczka cynamonu 2 banany kilka łyżek masła orzechowego ok 2 łyżek miodu płynnego kilka(...)Przygotowanie: Jajka ubijam, dodaję 1,5 szklanki mleka oraz 1,5 szklanki wody gazowanej. Następnie wsypuję mąkę oraz łyżeczkę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie miksuję, dodając łyżkę oliwy. Tak przygotowane ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Naleśniki smaruję masłem orzechowym, dodaję pokrojone banany oraz orzechy. Zawijam i polewam łyżką miodu. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Bułka dwukolorowa 97

drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól,  mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Wlać do mąki   wyrośnięte drożdże i  dokładnie ciasto wyrobić aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto podzielić na dwie równe części . Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto dokładnie do połączenia się składników.Utworzyć(...)ciasta kulkę białą i drugą ciemną z kakao. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i każdą kulę podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałek na długość blaszki. Powstanie 12 wałeczków. W blaszce wyłożonej papierem  układamy wałek jasny, ciemny, jasny, ciemny. Na wierzchu układamy

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka Klawisze 262

idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru pudru(...)Białko utrzeć z cukrem pudrem, ręcznie lub za pomocą miksera. – Lukier ma być bardzo gęsty. Jeśli taki nie jest, to dodać jeszcze cukier puder. Ciasto – Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać żółtka i mąkę, przemieszać i zagnieść ciasto. – Ciasto zawinąć w folię

To co kocham
Śliwkowiec. 219

Witajcie kochani :) Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :) Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  około 500 g śliwek węgierek(...)wiórek kokosowych  blaszka o wymiarach  37/31 cm   WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem , następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę, następnie stroną z brzuszkiem układamy na cieście lekko dociskając

Sama słodycz i szczypta chili
rogaliki krucho drożdżowe z powidłem śliwkowym 318

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, sól, śmietanę oraz jajka, wszystko siekamy nożem. Dodajemy podrośnięty zaczyn, siekamy do połączenia się ze składnikami a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na k. 15 min. do podrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe babeczki z kruszonką 119

łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy(...)powstania kruszonki. Wyrośnięte babeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, obsypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. SMACZNEGO! Do wyrabiania ciasta polecamy silikonową, dużą stolnicę marki Galicja dostępną w sklepie Makowski Kredens . Silikonowa stolnica to idealna pomoc w kuchni. Nie wymaga natłuszczania, a po użyciu łatwo ją wyczyścić. Nie przywiera do podłoża

Smak mojej kuchni
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 155

pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką(...)rękoma kilka razy przewrócić ciasto i uformować okrągły bochenek (chleb nie powinien kleić się do podłoża, niemniej samo ciasto pozostanie klejące – nie należy podsypywać więcej mąki ani wyrabiać nadmiernie ciasta), bochenek delikatnie przenieść na przygotowaną blachę. Chleb naciąć „na krzyż”, ewentualnie wierzch posypać odrobiną płatków owsianych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 – 45 minut, aż skórka chleba stanie

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania