jest bardzo popularna kuchnia indyjska, więc zrobiłam dla Was wersję po Polsku. Wersja indyjska zrobiona również dla mnie. Wystawię wieczorem. Wykonanie sosu Raita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być gładka. Ciasto jak na nasze pierogi. Ciasto rozwałkować(...)cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty 8×8 cm Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie nadzienia w thermomix włożyć kawałki sera i zmiksować, obroty 6, czas 3-4 sekundy do naczynia miksującego dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, cebulę pokrojoną
Kuchnia PokoleńBliny wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (najczęściej z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach ) mniej więcej wielkości spodka od filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych patelkach - „ patelki nie mogą być inne, jak czarne żelazne ”. Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem. Według Heleny Mołochowiec „głównym przysmakiem na ostatki uważa się u Rosjan(...)Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku, na bliny pszenne z ubitą śmietanką . Ilości produktów podaję w mililitrach, przeliczając szklanki (z oryginalnego przepisu). „ Ciasto powinno być gęste, jak dobra śmietana ”. ok 500 ml ciepłego mleka, 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej) , 750 ml mąki pszennej krupczatki, 2 jajka
królestwo garówjajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wyżej wymienionych składników robimy ciasto. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy(...)cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa
Jak u mamymożna dać nieco mniej, bo ciasteczka są dość mocno słodkie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka zimnej wody (można pominąć lub dodać więcej, w zależności od suchości ciasta) Wykonanie: - masło do ciasteczek powinno być schłodzone - białą czekoladę należy rozpuścić, ostudzić - do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać - do składników suchych dodać zimne(...)pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz ostudzoną (ale ciągle płynną) białą czekoladę - składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest mocno kruche i sypiące się, dodać 1 łyżkę (lub nieco więcej) zimnej wody i ponownie zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 20 części - każdą formować w kulkę, którą następnie spłaszczyć w dłoni
Smakołyki Berenikipolewa z cukru pudru 125 ml cukru pudru+ 1,5 łyżki gorącego mleka kolorowe posypki Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, sól, jajko i zarób elastyczne ciasto. Wlej rum i rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyrośnięte(...)ciasto złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij okrągłe kółka o średnicy 7 cm, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki. Przykryj dougnuts ściereczkę do podwojenia objętości na 40 minut. Rozgrzej smalec w małym garnku i smaż doughnuts po obu stronach, około 30 s po każdej stronie. Wyjmuj donuty na papierowy
codojedzeniaprawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie. Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej(...)przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Do przesianej mąki dodać roztrzepane w ciepłym mleku jajko, cukier, olej, podrośnięte drożdże i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić
Kuchcik gotujewyszła super i jestem pewna, że Wam zasmakuje! Ravioli zawsze robię z przepisu Gwyneth Paltrow, która swojego czasu wydała książkę ze swoimi przepisami, notabene bardzo ciekawą. PRZEPIS NA CIASTO DO RAVIOLI wg. Gwyneth Paltrow - 2 duże jajka eko - 10 żółtek z jaj eko - 300 g mąki typ 00 albo 250 g mąki typ 480 Całość zagniatamy na jednolite(...)ciasto. ciasto dzielimy na 8 części i formujemy walkiem w prostokąt. Wałkujemy na cieniutki blat ciasta albo maszynka albo wałkiem. Na każdy prostokąt nakładamy farsz, przykrywamy kolejnym prostokątem i wycinamy radełkiem ravioli. Podaje Wam też alternatywny przepis na ravioli, jeśli nie chcecie używać aż tak dużej ilości jaj. - 4- 5 żółtek - 200 g mąki pszennej typ 480 - łyżeczka oliwy
SMYKWKUCHNIczęsto jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie powstaje po kilka pierogów. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany(...)placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach układamy porcje nadzienia - jeśli nadzienie jest gęste (np. na pierogi ruskie) można nakładać go więcej. Jeśli jest rzadkie nie należy przesadzać z ilością. Następnie zawijamy ciasto po dłuższym boku, przykrywając rozłożone nadzienie. Placek należy nałożyć tak aby nadzienie znalazło się tuż przy miejscu zagięcia ciasta. Dociskamy
Ze smakiem bez glutenuLekko kwaskowaty rabarbar, kremowy budyń i kruche ciasto idealnie się komponuje oczywiście w towarzystwie pysznej kawy :) Nie wierzysz? Spróbuj :D Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń: 2 opakowania budyniu 700 ml mleka(...)waniliowego Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść
Kulinarna (nie)codziennośćjabłek Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnuszka , zasypać cukrem ( ok 1 szkl cukru lub mniej- w zależności od słodkości jabłek). Jabłka uprażyć na małym ogniu, Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki , wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku. Nałożyć farsz(...)jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie przenieść na jabłka. Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp
Z Marcepanemsłodkiego karnawałowego szaleństwa. 2 szklanki mąki 4 żółtka ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 2-3 łyżeczki wódki Szczypta soli Garnek oleju Cukier puder Wszystko ładnie należy ze sobą wymieszać, wyrobić ciasto. Następnie ciasto musimy zbić. Tak, drogie Panie, i Panowie. Pobić do nieprzytomności. Wyżyć się, za całe zło tego świata. Za to że, mąż się nie domyśla(...)słona, za to że, ta stara sąsiadka spod piątki znowu się czepiała, o Waszego czworonoga, że za głośny, że za mały, że za duży.. Wałkiem uderzamy o ciasto i/lub wkładamy ciasto do siateczki, zawiązujemy i rzucamy o podłogę, przez kilka minut w celu napowietrzenia ciasta. Następnie rozwałkowujemy ciasto, im cieńsze tym wydaje mi się, że lepsze
Pora na poraZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru Składniki(...)ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego. Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz
BezglutenowaIzabelakoniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . Jednak Małopolska, jak zwykle musiała być oryginalna, i ten dzień nazywany był Combrowym Czwartkiem(...)się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie
Kate's Kitchenjest czekoladowym ganache. W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami. Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali. Cztery blaty ciasta czekoladowego. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc(...)foli aluminiowej dostępnej w markecie, lub upieczcie w tortownicy i przekrójcie na połowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrównież cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę i po ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne. Ciasto można też zrobić spokojnie(...)jeśli nie podajemy ich od razu po ugotowaniu, polecam dodatkowo podsmażyć tak, jak się to robi w Japonii. Są pyszne! * SKŁADNIKI na ok. 50 pierożków gyoza (5-6 porcji) Ciasto: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki
Food Square