ciasto - 162155 przepisów (strona:2577/10811)

Sernik rosa - sernik z kropelkami 186

Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1/2 szklanki cukru 5 żółtek (jajka rozmiar L) 3 łyżki oleju 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 0,5 litra mleka 2% Warstwa z kropelkami: 5 białek (jajka rozmiar L) 1/2 szklanki(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem. 2. Twaróg zmielić maszynką do mielenia mięsa (1-krotnie jeżeli lubisz grudkowatą konsystencję masy serowej lub 2-krotnie jeżeli wolisz kremową konsystencję). 3. Żółtka utrzeć z cukrem. 4. Kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
babeczki z pieczarkami do czerwonego barszczu 202

masła, schłodzonego 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy przez ok. 20 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy krążki lub przy pomocy foremek do babeczek i wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowy z lekką masą i malinami 463

mrożonymi malinami.  Torcik przypadł Babci do gustu. Skąd o tym wiem? Tort czekoladowy został już wczoraj napoczęty, przecież musiałam go sfotografować:) Na szczęście Babunia nie ma nic przeciwko. Ciasto można upiec w foremce o średnicy 16 cm wtedy otrzymamy 4 blaty lub o średnicy np 20 cm i podzielimy na 3 blaty. Moim zdaniem torcik wygląda okazalej(...)więcej warstw. Ciasto: 4 jajka rozmiar L 200 ml mleka 170 ml oleju 1,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 200 g mąki pszennej 80 g kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, aromat waniliowy i wymieszać aż do połączenia składników. Do drugiego naczynia

Rusty Fork
Biszkopt rzucany idealny 135

opadnie. Sukces polega na prawidłowym ubiciu białek, a po upieczeniu, opuszczeniu z wysokości formy z biszkoptem na podłogę. Istnieje teoria, że pęcherzyki powietrza, które nagromadzone są w cieście podczas studzenia powoli przechodzą do góry i zbijają się w większe. Czynność rzucania ciastem sprawia, że cały proces uwalniania się pęcherzyków jest znacznie przyśpieszony i dlatego ciasto nie opadnie.   Często zastanawiałam(...)połączenia się składników. Mąki mieszamy razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki. MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ OD DOŁU DO GÓRY. Gotowe. Ciasto wylewamy do formy, lekko je wygładzamy. Pieczemy ok 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, jeśli tak to wyciągamy formę i upuszczamy

Rusty Fork
SZYBKIE PRZEKĄSKI IMPREZOWE + FILMIK 178

Pyszne przekąski imprezowe gwarantują dobrą zabawę, dzisiaj moja wersja przygotowania       rozmaitych pyszności.        PRZYSMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO :   2 opakowania ciasta francuskiego kilka parówek kilka kabanosów 100 g żółtego sera  ketchup     SAŁATKA Z KURCZAKA I ANANASA :  1 pierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach(...)KORECZKI NA POMARAŃCZY :  1 pomarańcza  150 g sera pleśniowego 100 g kabanosów 50 g oliwek 100 g winogrona 50 g pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE :  Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na kawałki, zawijamy parówki, nacinamy i zlepiamy brzegi. powstanie okrąg. Układamy na blaszce z piekarnika. Kabanosy owijamy paseczkami ciasta, przekładamy an blaszkę.  Na połowie płatu ciasta francuskiego rozsmarowujemy ketchup

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską 643

pizzę, którą będą mogli zjeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Pizza doskonale sprawdzi się na domowej imprezie lub jako ciepła kolacja. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki pszennej (typ 650) 30 g drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki mleka owsianego rozcieńczonego wodą (pół(...)soli pieprz do smaku Dodatki do pizzy: szynka parmeńska (ok. 40 g) 15 oliwek 1 nieduża papryka pół czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych rukola Przygotowanie pizzy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, bazylię, oregano i tymianek. Dodajemy rozkruszone drożdże. W mące robimy zagłębienie i wlewamy 4 łyżki oleju oraz odrobinę rozcieńczonego mleka owsianego. Wyrabiamy ciasto

Dieta bez mleka
Piernik z mascarpone 159

dobrze ucieramy. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i dodajemy przyprawę do piernika. Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut(...)zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy. Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą

PatiGotuje
Drożdżówka z truskawkami i kokosową nutą 126

Zapraszam na ciasto drożdżowe, które robi się praktycznie samo. Pięknie wyrasta i obłędnie smakuje. Truskawki nawet zimą dostaniemy w większym sklepie ale możemy również użyć innych owoców. Polecam Składniki: 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kokosowej 200 g truskawek kruszonka(...)kokosowych 1/2 szkl cukru trzcinowego blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, mleko, olej, roztrzepane jajka i obie mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki, odstawiamy. W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka kakaowe lukrowane - choinki 174

dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają.  Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować. Moje choinki, może nie są idealne, ale ich zjadanie z pewnością(...)jest niebanalne. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jaja klasy M, 250 g margaryny do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao (30 g), 60 g cukru pudru, pon adto: mąka do podsypania, 2 białka, cukier puder, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: ciasto: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, cukrem pudrem i kakao. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy

Moniki Smakołyki
,,Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim’’ 116

Oliwki w cieście francuskim to idealna przekąska do piwa, świetna na karnawałową imprezę. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych) patyczki(...)szaszłyków Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce „pasków ciasta” nabijamy na patyczki z oliwkami i zawijamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Końcówki zlepiamy dociskając do siebie. Tak przygotowane szaszłyki

Podróż w kulinaria
Prosta sylwestrowa pizza i szybki sos chrzanowy 276

pizzę serwuję również bardzo często w weekendy czy inne wolne dni (ku radości mojego męża ). Spróbujcie i Wy. Polecam. P.s. Szukając innych sylwestrowych inspiracji zajrzyjcie tutaj (klik) . Składniki: Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży 2 szczypty soli ziołowej około szczypty czarnego mielonego pieprzu około 1/2 łyżki oliwy z oliwek około 4/5 szklanki(...)drobno posiekanych listków zielonej pietruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, suszone drożdże, oliwę z oliwek i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość zagniatamy dokładnie ręką, aż z ciasta do się utworzyć kulę. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie formę na pizzę smarujemy lekko margaryną (spód pizzy jest bardziej chrupki). Wykładamy ciasto, ugniatamy dłonią

Słodkie okruszki
Snikers -moja ulepszona wersja 202

Witajcie :)   Święta i po świętach, przejedzeni i kilka kilogramów więcej :) Mam dla was przepis na mój ulepszony Snikers z warstwą herbatników, masą orzechową, i masą czekoladową. Ciasto było przepyszne i wszystkim bardzo smakowało, zapraszam do wypróbowania, może kiedyś go wypróbujecie np : na rodzinną imprezkę:) Zapraszam :)  Składniki : około 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki lejącego prawdziwego(...)Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru  100 g masła 2 kropelki olejku waniliowego   Masa orzechowa na wierzch ciasta : 150 g orzechów włoskich lub pekan 3 łyżki cukru 110 g masła 2 łyżki miodu  1 puszka masy orzechowej Helio 1 puszka masy krówkowej o smaku czekolady około

Sama słodycz i szczypta chili
Pychotka jabłkowo-orzechowa 186

niego ogromny sentyment, umieszczajac go na blogu chronię od zapomnienia, być może przejdzie jeszcze z pokolenia na pokolenie, z moimi lekkimi modyfikacjami , od wielu lat żelazna pozycja wśród świątecznych ciast. Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką(...)jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką nowoczesności, tym przepisem walczę w konkursie swojej ulubionej firmy  #beko o swoje marzenie, trzymajcie kciuki za mnie a #ciastojakzobrazka   upieczcie może na Nowy Rok ? nie pożałujecie ! Duża blaszka 25/40 cm Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Masa

Wanilia i Kardamon
ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! 288

Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na pewno sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Rogaliki są podzielne, można je szybko zjeść i bawić się dalej Smakują zarówno dobrze na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Składniki: ciasto francuskie sos Folwark(...)kebab – gyros (ostry) szynka pomidor ser żółty ketchup Folwark Sposób przygotowania: Ciasto francuskie pokrój na trójkąty, z których będziesz formować rogaliki. Każdy trójkąt posmaruj sosem kebab – gyros, następnie ułóż nadzienie – trochę pokrojonej w kostkę szynki, pomidora oraz ser żółty. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka

Via Gusto
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 346

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 4 gramy świeżych drożdży Farsz: 200 gram kabanosów pieczonych 1 czerwona papryka 10 malutkich ogórków konserwowych(...)ilość mąki, dodajemy wodę, cukier oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy

Bajeczna Kuchnia