sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału, czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1 jajko Dodatkowo: Cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli(...)takiej formie odstawić w ciepłe miejsce na koło 15 min, by drożdże "ruszyły". Gdy rozczyn jest gotowy, do miski dodać pozostałe letnie mleko, lekko roztrzepane jajko i wymieszać. (Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka, jeśli natomiast jest zbyt luźne należy dodać 1-2 łyżki przesianej mąki). Przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godz
My sweet a lifepomidorki to dodaki, które stanowią podstawę mojego quiche z kozim serem i warzywami. Wypróbuj przepis i podziel się opinią na temat tego warzywnego quiche. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 1 średniej wielkości bakłażan – 2 czerwone papryki – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 150 g świeżego sera koziego(...)pomidorków koktajlowych – ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i pokrojony w plasterki lub kostkę ser kozi lub pleśniowy. Całość dopraw solą i pieprzem. Paprykę, bakłażana i pomidorki umyj. Pomidorki przekrój na pół. Bakłażana
I LOVE LIFEfarszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion. Porcja na ok 26 pierogów Składniki: ciasto 1 kg twarogu tłustego 950 g mąki 1 jajko 1 żłótko 1,5 łyżeczki sody 400 ml śmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe) 2 ząbki(...)czosnku 450 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: farsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość
Niezły Młynekcukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1) . Piec w piekarniku
Świat Ciastaskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym
Domowy Smak Jedzeniaprzepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Cebulę obieram(...)kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem. 2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze, sam proces przygotowania(...)jest bardzo prosty. Żurawiny które dodałam do środka namoczyłam wcześniej w alkoholu. To oczywiście daje dodatkowy smak ciastu. Do namoczenia nadaje się doskonale rum, ale tym razem zdecydowałam się na whisky. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka
nietylkopasta.plpiekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki soli 1/2 szkl siemienia(...)400ml ciepłej wody Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zakwas żytni i kontrolując stopień wilgotności, stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrobić na ciasto o elastycznej konsystencji, tak aby odchodziło od boków miski. " W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny
Ukojenie Podniebieniadzisiaj czekam na ciąg dalszy, bo takie wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób(...)cytryny 1-2 łyżki wrzącej wody 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masło, mąki pszenną i ryżowa, amoniak, cukier, wiórki kokosowe i kardamon zmiksować w malakserze do połączenia. Zagnieść z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek nieco krótszy niż blacha. Blachę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy
Moniki Smakołykiwody 18 g soli kamiennej 18 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść drożdże w wodzie. W dużej misce wymieszaj zaczyn, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami i sól. Wyrabiaj ciasto około 5 - 8 minut. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w lekko natłuszczonej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wstępnego wyrastania na 2,5 godziny. Co 50 minut(...)wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy, ciasto rozciągnij i złóż, następnie włóż z powrotem do miski i kontynuuj fermentowanie ciasta. Wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj bochenek podłużnym kształcie. Uformowane chleby ułóż w poprzek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie oprósz bochenki mąką. Wzdłuż bochenków ułóż zrolowane ściereczki
Grahamka, weka i kajzerkasię także na zimno na piknik czy wycieczkę. To jest u mnie taki pewniak, który zawsze mam w zamrażalce i wiem, że moje dziecko z chęcią zje. Pychotka Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny 1 szklanka śmietany 4 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg mięsa gotowanego 2 średnie cebule 1 łyżka(...)masła sól, pieprz śmietana 200g grzybów lub pieczarek olej Sposób przygotowania: 3/4 mąki posiekać z margaryną. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto (reszta mąki będzie potrzebna do podsypania przy gnieceniu i rozwałkowaniu ciasta). Cebulę poddusić na maśle. Grzyby lub pieczarki poddusić na oleju. Przepuścić przez maszynkę cebulę, mięso i grzyby. Dodać sól, pieprz, śmietanę (kilka łyżek
Cukiernia Pychotkiłyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli himalajskiej. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji(...)godziny. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku . Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut
Pieguskowa Kuchniamąki orkiszowej ciemnej, 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 350 g wody. Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki orkiszowej) 185 g wody (użyłam 160 g) 2 łyżeczki suchych drożdży (zrezygnowałam(...)soli himalajskiej (użyłam zwykłej soli kuchennej). Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 - 3 godziny. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki. Na jednym z bochenków zaznaczyć palcami 2 wgłębienia dzielące bochenek na 3 równe części
Weekendy w domu i ogrodzieMój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam
moj przepis na