ciasto - 162155 przepisów (strona:2587/10811)

Bezglutenowe brownie z burakami czerwonymi 137

Ciasto fakturą, wyglądem i smakiem przypomina zwykłe brownie.  Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które aksamitnie rozpływa się w ustach.  Przepis podpatrzyłam w którejś telewizji śniadaniowej.  Wydał mi się dosyć sensowny i faktycznie taki jest.  Wykonanie nie nastręcza trudności i nie jest czasochłonne.  Z podanych składników wychodzi duża blacha przepysznego ciasta. Składniki: 150 g masła(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu, i piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache.  Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać do wysokiej temperatury -  nie gotować. Wyłączyć ogień i wrzucić połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia

Ze smakiem bez glutenu
Tarta nadziana farszem jabłkowym 141

Mniammm.......uwielbiam nasze polskie jabłka i wypieki z ich wykorzystaniem.Tym razem zapraszam na pyszną tartę nadzianą mnóstwem jabłek. Ciasto: 360 g mąki pszennej 200 g masła 60 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Na stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzieli(...)dwie równe części,owinąć folią spożywczą i schlodzić w lodówce przez godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno wystawać za formę),ciasto nakłuwamy widelcem . Farsz jabłkowy: 2 kg jabłek 40 g masła 40 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy ze skórki

Anielskie wypieki
Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli 185

misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się kula. Rozpłaszcz powstałą kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części, które rozpłaszcz i uformuj(...)kształt długiego prostokąta. Używając maszynki do makaronu, rozwałkuj każdą część ciasta na wąskim ustawieniu (jak na makaron), na 4 pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni. Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około

karmelowy
Biszkoptowe ciasto z malinami. 157

Zapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 duże jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Izabelawkuchni
Jesienny chleb z dynią i figami. 150

świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie: Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty.  Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty. Dodaj(...)figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij mieszadło do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C  na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik

Codziennik Kuchenny
Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni 160

nasion dyni Do misy robota* dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze(...)minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut**. Wystudź chleb na ruszcie. *ciasto wyrabiałam ręcznie, głównie drewnianą łychą ** bałam się, że chleb wyjdzie zbyt mocno przypieczony, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 194

Wróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze raz piekłam co zaowocowało pełnym brzuchem i świetnym humorem ale też nowymi przepisami i zdjęciami. Jako pierwsze upiekłam ciasto. Proste w przygotowaniu ale tak pełne smaku, ze aż trudno było mi uwierzyć. Czekoladowo-kawowa polewa podkręciła wilgotne, trochę jakby gliniaste, mocno kakaowe ciasto. Przepis pochodzi ze strony  Moje(...)wypieki . Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości  ciasto: 140 g masła 2 szkl. mąki pszennej 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 2 duże jajka 3/4 - 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 180 ml mleka Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło roztpuszczamy w małym garnuszku i studzimy. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
TORT CZEKOLADOWY 128

Taki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE  POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części

Pani na deser
CHLEB PYTLOWY 157

Przeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)dużej misce mieszamy ze sobą zakwas, 0,5 kg mąki żytniej oraz 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.  Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy

Pani na deser
MAKOWA ROLADA 146

rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko  śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam(...)mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukry, masło oraz rozczyn. Mieszamy łyżką, a następnie zarabiamy ręką, dodajemy śmietanę, ale tylko tyle żeby zarobić elastyczne ciasto, które odejdzie nam od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy

Pani na deser
SERNIK Z PIANKĄ I OWOCAMI 150

ciacha i mój ekspresowy sernik, ale tym razem z prawdziwego twarogu i ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  SER : 1,20 kg sera - użyłam(...)otarta skórka z cytryny, trochę soku rodzynki PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : dowolne owoce WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek

Pani na deser
CIASTO TORTOWE Z CHRUPIĄCĄ CZEKOLADOWĄ WARSTWĄ 225

wyczerpania.  ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy.  SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim(...)masy budyniowej. Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia.  Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę. DEKORACJA CIASTA : Częścią  masy budyniową smarujemy boki ciasta. Obsypujemy rozdrobnionymi biszkoptami. Do reszty masy dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy

Pani na deser
CIASTO LION 122

Bardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy.  SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy  3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki.  ROBIMY POLEWĘ

Pani na deser
MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) 198

Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki zmielonego sezamu(...)kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrób zwarte i lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub mąki. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na około 15 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość

Via Gusto
czekoladowe ciasto z cukinią 160

pracy mi powiedzieli: "po co ciasto czekoladowe psuć cukinią, przecież w cale jej nie czuć ;-) Odpowiedź innych - jesz warzywa 😜 To ciasto jednak szybko zniknęło z talerza. Faktycznie puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe no ideał. I pięknie rośnie :) Wszystkim niezdecydowanym, którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Nikt się nie zorientuje, że pod tą czarną czekoladową maską kryje się taka tajemnica. Składniki(...)Thermomix cukinię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować - czas 30 s/obr 5-6 dodać pozostałe składniki i wymieszać czas ok 60 s/obr 5-6 (po 30 s sprawdzić czy ciasta nie trzeba ściągnąć ze ścianek naczynia, tak żeby wszystko dobrze się wymieszało) tradycyjnie cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach masło zmiksować na puszystą masę stale miksując dodawać stopniowo olej

Gotowanie z pasją