ciasto - 164325 przepisów (strona:2587/10955)

Drożdżówki z serkiem, borówkami i białą czekoladą 231

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik?  Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)mleka Serek: 350 g twarożku naturalnego kremowego łyżka cukru pudru łyżeczka esencji waniliowej 2 żółtka   30 g budyniu waniliowego 15 dag jagód tabliczka białej czekolady   Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z margaryną, do rozpuszczenia margaryny. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać

Smakołyki Asi
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 220

Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)przykrywką. Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją  i podlewając wodą. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy

Gotowanie...to proste !
Przepis #21 Pizzerinki na mące żytniej 214

mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu  - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:)  Dodatki na jedną

Health-Fit-Life
Przepis #37 Ciasto z białej fasoli 260

Witajcie, większości z Nas pieczenie ciasta kojarzy się z użyciem mąki. Jednak nie koniecznie musi tak być! Równie pyszne ciasta wychodzą z... fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:) Składniki - 2 puszki białej fasoli -  2 banany(...)nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z czekoladą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wykonuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt wielu składników. Warto pamiętać aby dokładnie zmiksować fasolę tak aby jej cząstki nie były widoczne

Health-Fit-Life
Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free) 263

smaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki(...)Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę  www.uczymyjakslodzic.pl  gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat cukru i jego roli w naszym życiu. Składniki:  Na ciasto: 250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki  Polski cukier kryształ 2 papryczki chili 4 łyżki

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 237

Drożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą  konfitur ą s ą  idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie.  Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach.  Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą  bułeczkę i o każdy(...)tutto. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, stopniowo dodając letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.  Z ciasta formujemy

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 365

pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych(...)Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz

kruche babeczki
Bułeczki ziemniaczane. 216

lodówce bułki nabierają głębi smaku, a sam dodatek gotowanych ziemniaków nadaje im niepowtarzalną wilgotność i świeżość. Są bardzo proste do przygotowania.  Wymagają jednak leżakowania w lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki.  Polecam!  Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego menu.  Na około 20 średnich bułeczek będziecie potrzebować(...)letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie:  Mąkę wymieszać z drożdżami (suchymi instant- jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn) Dodać resztę składników i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajcie wody, jeśli za luźne odrobinę mąki. Ciasto dobrze wyrobić. Można w maszynie do chleba,  lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Przenieść do naoliwionej miski

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 250

pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta  w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa …tak miłe! Upieczony(...)kosza a na miejscu podawać już z czym tylko zechcie…mnie najbardziej smakuje posmarowany cieniutko margaryną lub solo. Gwarantuję, że zachwyci każdego…Polecam! Składniki na prostokątny bochenek 30 cm Ciasto: 40 dag mąki jasnej orkiszowej 1 opakowanie suchych drożdży 100 ml cieplej wody 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 2 płaskie

Wanilia i Kardamon
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 608

Takie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru  150 ml oleju(...)wsypywać porcjami przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Dyniowe bułeczki piknikowe 296

Ilość: 18 sztuk Czas przygotowania: 40min + rośnięcie ciasta Składniki: – 200g musu z dyni – 0,5 szkl. ciepłego mleka – 40g margaryny Omega Optima – 1 jajko – 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny(...)jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto: w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. 2. Następnie łączymy razem składniki suche oraz mokre i zagniatamy ciasto. 3. Gdy ciasto będzie już jednolite, umieszczamy je w misce i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem (u nas ciasto leżało całą noc w lodówce). 4. Gotowe ciasto

Podwójnaporcja
Cukinia w cieście naleśnikowym 165

niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty.  Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką po raz pierwszy. Dodałam nieco mieszanki curry oraz obowiązkowo wodę gazowaną, która sprawia, że ciasto delikatnie urośnie w trakcie smażenia.  Podobnie można przygotować tempurę, czyli lodowatą wodę gazowaną połączyć z mąką kukurydzianą, wybrać ulubione warzywa, zanurzyć w cieście i smażyć na gorącym oleju, pyszności(...)Cukinia w cieście naleśnikowym / 2 porcje Składniki: 1 cukinia, u mnie około 200 g na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 łyżeczka oleju 3 łyżki mąki około 1/4 szklanki mleka około 1/4 szklanki lodowatej, gazowanej wody mineralnej sól do smaku 2 szczypty mieszanki curry olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy. Odcinamy końcówki. Kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie

Moja smaczna kuchnia
Leśne babeczki z mascarpone 197

słodkiego 😍 A mianowicie pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy.  Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego rodzaju przyjęcia, ale również będą świetnym(...)deserem na piknik. Na łonie natury babeczki będą smakować jeszcze lepiej! Gwarantuje, że Wasza rodzinka i bliscy będą zachwyceni tym deserem.  Składniki (17 babeczek): ciasto: szpinak 250 g, jajka 4 szt, margaryna Optima Omega 3 pół opakowania, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sok z cytryny 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Pizza na owsianym spodzie 222

Zwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie*. Wegańska pizza na owsianym spodzie Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie(...)czasie jednego posiłku Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki

Lamarida.pl
Tort truskawkowy bez pieczenia 399

biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)zieloną piankę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki - na kilkanaście minut, aby masy trochę stężały. Na górę wylej zimną galaretkę agrestową, może być już lekko tężejąca, i udekoruj ciasto truskawkami tak, by zanurzały się w galaretce. Włóż ciasto na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc. Rano zdejmij obręcz tortownicy i ewentualny papier. Boki tortu posmaruj bitą śmietaną

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania