Ciasto fakturą, wyglądem i smakiem przypomina zwykłe brownie. Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które aksamitnie rozpływa się w ustach. Przepis podpatrzyłam w którejś telewizji śniadaniowej. Wydał mi się dosyć sensowny i faktycznie taki jest. Wykonanie nie nastręcza trudności i nie jest czasochłonne. Z podanych składników wychodzi duża blacha przepysznego ciasta. Składniki: 150 g masła(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu, i piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache. Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać do wysokiej temperatury - nie gotować. Wyłączyć ogień i wrzucić połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia
Ze smakiem bez glutenuMniammm.......uwielbiam nasze polskie jabłka i wypieki z ich wykorzystaniem.Tym razem zapraszam na pyszną tartę nadzianą mnóstwem jabłek. Ciasto: 360 g mąki pszennej 200 g masła 60 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Na stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzieli(...)dwie równe części,owinąć folią spożywczą i schlodzić w lodówce przez godzinę.Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm.Ciastem wykładamy formę o średnicy 25 cm, ( powinno wystawać za formę),ciasto nakłuwamy widelcem . Farsz jabłkowy: 2 kg jabłek 40 g masła 40 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy ze skórki
Anielskie wypiekimisce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się kula. Rozpłaszcz powstałą kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części, które rozpłaszcz i uformuj(...)kształt długiego prostokąta. Używając maszynki do makaronu, rozwałkuj każdą część ciasta na wąskim ustawieniu (jak na makaron), na 4 pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni. Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około
karmelowyZapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 duże jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchniświeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie: Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty. Dodaj(...)figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij mieszadło do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik
Codziennik Kuchennynasion dyni Do misy robota* dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze(...)minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut**. Wystudź chleb na ruszcie. *ciasto wyrabiałam ręcznie, głównie drewnianą łychą ** bałam się, że chleb wyjdzie zbyt mocno przypieczony, więc
Weekendy w domu i ogrodzieWróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze raz piekłam co zaowocowało pełnym brzuchem i świetnym humorem ale też nowymi przepisami i zdjęciami. Jako pierwsze upiekłam ciasto. Proste w przygotowaniu ale tak pełne smaku, ze aż trudno było mi uwierzyć. Czekoladowo-kawowa polewa podkręciła wilgotne, trochę jakby gliniaste, mocno kakaowe ciasto. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)wypieki . Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości ciasto: 140 g masła 2 szkl. mąki pszennej 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 2 duże jajka 3/4 - 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 180 ml mleka Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło roztpuszczamy w małym garnuszku i studzimy. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier
Dzieje kuchennej WiewióryTaki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu dodajemy gorącą kawę. Masa będzie płynna. Dzielimy ją na 2 części
Pani na deserPrzeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)dużej misce mieszamy ze sobą zakwas, 0,5 kg mąki żytniej oraz 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy
Pani na deserrozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam(...)mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukry, masło oraz rozczyn. Mieszamy łyżką, a następnie zarabiamy ręką, dodajemy śmietanę, ale tylko tyle żeby zarobić elastyczne ciasto, które odejdzie nam od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. MASA : Mak płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mak rozetrze nam się w palcach. Odstawiamy
Pani na deserciacha i mój ekspresowy sernik, ale tym razem z prawdziwego twarogu i ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek SER : 1,20 kg sera - użyłam(...)otarta skórka z cytryny, trochę soku rodzynki PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : dowolne owoce WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek
Pani na deserwyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim(...)masy budyniowej. Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę. DEKORACJA CIASTA : Częścią masy budyniową smarujemy boki ciasta. Obsypujemy rozdrobnionymi biszkoptami. Do reszty masy dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy
Pani na deserBardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy 3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki. ROBIMY POLEWĘ
Pani na deserPrzepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki zmielonego sezamu(...)kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrób zwarte i lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub mąki. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na około 15 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość
Via Gustopracy mi powiedzieli: "po co ciasto czekoladowe psuć cukinią, przecież w cale jej nie czuć ;-) Odpowiedź innych - jesz warzywa 😜 To ciasto jednak szybko zniknęło z talerza. Faktycznie puszyste, wilgotne i mocno czekoladowe no ideał. I pięknie rośnie :) Wszystkim niezdecydowanym, którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Nikt się nie zorientuje, że pod tą czarną czekoladową maską kryje się taka tajemnica. Składniki(...)Thermomix cukinię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować - czas 30 s/obr 5-6 dodać pozostałe składniki i wymieszać czas ok 60 s/obr 5-6 (po 30 s sprawdzić czy ciasta nie trzeba ściągnąć ze ścianek naczynia, tak żeby wszystko dobrze się wymieszało) tradycyjnie cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach masło zmiksować na puszystą masę stale miksując dodawać stopniowo olej
Gotowanie z pasją