ciasto - 162155 przepisów (strona:2580/10811)

Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 178

roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione z tradycyjnej mąki. Składniki(...)złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. garnek Nature deska Paloma i nóż Santoku patelnia Nature Składniki ciasta: 700 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu 1850) dodatkowa mąka do podsypywania podczas rozwałkowywania 250 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec z kruszonką 225

czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego  1,5 łyżki gęstej śmietany 30 g świeżych drożdży(...)zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Ilość

Ala piecze i gotuje
Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny 226

Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej razowej 100 g letniej wody Do odżywionego 12 godzin wcześniej dodaj wodę i dokładnie(...)zmielonych goździków 100 g rodzynek Przygotowanie chleba: W misce umieść wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodaj masło i wyrabiaj kilka minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, obsyp z góry rodzynkami, następnie złóż i delikatnie wrób równomiernie rodzynki w ciasto, w taki sposób, aby ich nie pozgniatać. Uformuj z ciasta kulę

Grahamka, weka i kajzerka
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 149

zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta , a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 5) Po tym czasie, po kolei(...)każdą część ciasta równomiernie rozwałkować na około 2-4 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy w kształcie piernikowych ludzików lub innych i układać na blaszce wyłożonej

Fitsweet.me
Vörtbröd - świąteczny chleb w grudniowej piekarni 189

pszennego zakwasu 200 g wody 200 g mąki pszennej chlebowej Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc. Ciasto chlebowe (dwa bochenki) 450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli (użyłam ciemnego piwa miodowego) 100 g miękkiego masła (użyłam 50 g roztopionego masła) 50 g melasy (użyłam kwaskowatej(...)łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g żytniej mąki 100 g rodzynek Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciastoCiasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i roztopione masło. Ciasto przestaje się kleić. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
FIT Święta - Przepis #99 Piernik z kaszy przekładany domowymi powidłami śliwkowymi (bez glutenu) 179

Witajcie, ciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W  tym roku  zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto  LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu(...)Wartości odżywcze na jedną porcję (moje ciasto podzieliłam na 16 kawałków, jako słodzik użyłam ksylitol): 199kcal w tym B: 5,7g, W: 20g T: 11 g.   Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej (bezglutenowej)  - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 5 jajek 40 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego

Health-Fit-Life
Kawowy piernik 705

Piernik staropolski w innym wydaniu bo w połączeniu z kremem kawowym. Ciasto przypadnie do gustu miłośnikom kawy i piernika. Rodzina będzie zachwycona jak ugościmy ich w święta takim piernikiem. piernik: 250 g miodu prawdziwego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 125 g masła 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy(...)cukier, masło,i podgrzewam aż cukier rozpuści się. zdejmuję z palnika i studzę. Jak masa będzie letnia przesiewam do niej mąkę, dodaję sodę, mleko, jajka, sól, przyprawę do piernika. Ciasto zarabiam mikserem, jest klejące i ciężko zarobić rękoma. Ciasto przekładam do misy szklanej, przykrywam folią spożywczą w której robię dziurki i tak wstawiam do lodówki na 6 tygodni. Ciasto

wesoła kuchnia
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 149

Świąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części

kolorowotorcikowo
Szarlotka pychotka. 172

Bardzo lubię tę szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka i orzechy włoskie. Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna. Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :) Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto. Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek(...)łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru możecie zwiększyć, w zależności

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą i grzybami 172

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto(...)wody. Odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić

KuchniaWeDwoje.pl
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 188

mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę masy makowej Helio , resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, tak by przykryć masę makową. Pieczemy ok. 20 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie(...)zarumienione są gotowe Smacznego Wilgotna masa makowa z bakaliami do ciast HELIO . Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności

Zasmakuj Kuchni
Uszka z pieczarkami + film 122

czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie.     składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli farsz 500 g pieczarek 2 cebule czarny pieprz sól masło klarowane lub olej do smażenia(...)mąkę oraz sól, dodajemy żółtko, wlewamy olej oraz gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką, żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy z niego krążki ( ciasto można

Smakowite Dania
Keks marcepanowy z bakaliami 250

Marcepanowe ciasto, a w nim bogactwo bakalii i kandyzowanych skórek, czyli to co w keksie powinno się znaleźć. Smaczne ciasto, które można upiec nie tylko od święta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek(...)puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły. Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 215

sztuki, ale dziś oddając tort w ręce jubilatki czułam się szczęśliwa...  Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym(...)zamachem zrobiłam wszystkie.  Jeśli nie posiadacie tylu form, upieczcie w tortownicy i przekrójcie na połowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki z gwiazdką – zdrowe słodycze na święta 165

tradycyjnych „mince pies” robionych w Wielkiej Brytanii w okolicach Bożego Narodzenia, ale myślę że to w niczym nie przeszkadza. I tak są pyszne. Na zewnątrz chrupiące ciasto, a w środku miękkie, wilgotne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą. Poezja! Takie babeczki to całkiem zdrowe i odżywcze słodycze (głównie ze względu na obecność suszonych owoców), dlatego możecie sobie pozwolić(...)czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem, dodaj bardzo zimny olej kokosowy. Następnie ugniataj rękoma, dodając po łyżce lodowatej wody. wyrabiaj ciasto aż będzie plastyczne, a cały olej się rozpuści. Przygotuj foremkę do muffinów z 12 dołkami (lub np. 12 kokilek). Oderwij trochę więcej niż 3/4 ciasta, resztę schowaj do zamrażarki (posłuży

Powiedz dietom nie