Domowa wersja jednego z najpopularniejszych batonów na świecie. Ja osobiście wolę Marsa, ale ciasto z nim jako głównym składnikiem jest zdecydowanie za słodkie, nawet dla mnie:) Snickers powstał z batonów, pysznej masy z mleka w proszku, krówki i polewy. Same pyszności. Polecam fanatykom cukru:D foremka o średnicy 20 cm 40 minut spód: 3 batony snickers(...)bardzo energicznie wymieszać rózgą, tak aby nie powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Posypać orzeszkami ziemnymi, wciskając je w mleczną masę. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Wyjąć ciasto i rozprowadzić na nim masę krówkową. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście Słodkości
Ania i Marcin gotująjogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie róg i obrysować kontury. Wstawić pandki na 2 minuty do piekarnika i piec w 150’C. kliknij aby powiększyć BISZKOPT(...)Następnie dodawać po łyżce oleju i również miksować ale na najniższych obrotach. Obie mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Wlać ciasto na upieczone pandki i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 160’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu
Candy PandasDZIĘKUJEMY wszystkim komentującym i tym, którzy czytają, inspirują się i trzymają za nas kciuki :) Niestety nie miałyśmy czasu na upieczenie tortu, jednak postanowiłyśmy uczcić ten dzień pandzimi słodkimi tartami. Ciasto jest kruche i orzechowe, galaretka jest kokosowa i delikatna a słodki krem między nimi idealnie dopełnia całość :) Składniki: Tarty konopne (2szt śr: 14cm) -70g masła orzechowego -1 łyżka(...)TARTY KONOPNE Nasiona konopi zmielić w młynku do kawy na mokry piasek, wymieszać z pozostałymi mąkami i lnem. Do suchych składników dodać masło orzechowe, melasę, olej i wszystko zagnieść (ciasto jest mało słodkie, ponieważ później pokrywamy je bardzo słodkim kremem, można dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy
Candy Pandasjest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej o tym na www.uczymyjakslodzic.pl :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 300 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 100 g masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną(...)mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić możemy dolać kilka łyżek zimnej wody. Gotowe ciasto
Kuchnia od dwojgajedzenie. Oprócz tego, że wprowadziła tam całkiem sporo nowych składników, to zaczęła zmieniać zwyczaje kulinarne, czego efektem był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem(...)przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się w podróży, ze względu na zwartą konstrukcję. Ostatnio miałem taką sytuację, że musiałem gdzieś wyjechać
Kryzysowa Książka KucharskaDawno nie było u nas ciasta drożdżowego. Zatęskniłam więc upiekłam :) Wrzucam przepis, bo jest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki(...)wyrośnięcia. Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wbić jajka i wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Margarynę rozetrzeć w rękach z mąką i cukrem. Morele umyć, usunąć pestki
Agusiowe smakołykisztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio(...)upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Biszkopt ciemny Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać
RAROSSAmiodem skoro same w sobie są wystarczająco słodkie? Jeżeli "utniecie" kilka dodatkowych łyżek cukrów prostych w ciągu dnia z posiłków w których niekoniecznie jest on potrzebny- taki kawałek owsianego ciasta z pewnością Wam nie zaszkodzi a jedynie umili dzień. Ciasto owsiane z dodatkiem żurawiny na bazie oleju rzepakowego i jogurtu z ricottą, truskawkami i wiśniami to deser pełen zdrowia(...)który może przy okazji stanowić samodzielny posiłek, ze względu na to, że jest to bardzo pożywne ciacho. Taki jeden kawałek ciasta spokojnie zaspokoił mój głód rano i dał poczucie sytości na kilka kolejnych godzin. To kolejna zaleta tej słodkości. Jako dietetyk- polecam Wam ten przepis. Składniki (na formę keksową o wymiarach
Mango PapajaJeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik? Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)mleka Serek: 350 g twarożku naturalnego kremowego łyżka cukru pudru łyżeczka esencji waniliowej 2 żółtka 30 g budyniu waniliowego 15 dag jagód tabliczka białej czekolady Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z margaryną, do rozpuszczenia margaryny. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać
Smakołyki AsiTakie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)przykrywką. Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy
Gotowanie...to proste !mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną
Health-Fit-LifeWitajcie, większości z Nas pieczenie ciasta kojarzy się z użyciem mąki. Jednak nie koniecznie musi tak być! Równie pyszne ciasta wychodzą z... fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:) Składniki - 2 puszki białej fasoli - 2 banany(...)nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z czekoladą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wykonuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt wielu składników. Warto pamiętać aby dokładnie zmiksować fasolę tak aby jej cząstki nie były widoczne
Health-Fit-Lifesmaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki(...)Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę www.uczymyjakslodzic.pl gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat cukru i jego roli w naszym życiu. Składniki: Na ciasto: 250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki Polski cukier kryształ 2 papryczki chili 4 łyżki
vaniliowoczekoladowaDrożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą konfitur ą s ą idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach. Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą bułeczkę i o każdy(...)tutto. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, stopniowo dodając letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Z ciasta formujemy
La grande e la piccola cuocapyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych(...)Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz
kruche babeczki