ciasto - 162322 przepisów (strona:2584/10822)

Dorsz w cieście francuskim 163

Wojciechowska, Jerzy Kukuczka, Marek Kamiński, Marcin Kydryński, Ryszard Kapuściński, Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska.  U nas na blogu do dobre j książki, wyśmienity pomysł na obiad. Dorsz w cieście franc uskim.  Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki oliwy(...)łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego  (350g) 1 jajko Pesto: Pęczek świeżej bazylii 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy  sól i pieprz Przygotowanie:   W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny

Moja Mama Gotuje
Chińskie pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami 160

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy(...)łyżka                   Świeża kolendra – 4 łyżki posiekanej Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka Wykonanie – ciasto: Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej.    Wykonanie – farsz: Pierś

Kuchnia Bon Appetit
Pączki z lime curd i bezą 185

jeden z moich ulubionych smaków i wariacji pączkowych. Pomysł zaczerpnęłam od "Moje Wypieki" , gdy ujrzałam te cudeńka na instagramie. Urzekły mnie w pierwszym mgnieniu oka. Absolutny "must have". Ciasto pączkowe: 1 jajko i 3 żółtka pół kilo mąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek pół szklanki cukru szczypta soli 70 g roztopionego masła łyżeczka esencji waniliowej(...)szklanki mleka Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, a zatem mąkę należy przesiać. Mleko podgrzać i w nim rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. Limonki, które później wykorzystamy do przygotowania nadzienia, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do miski z mąką. Wbijamy jajko i żółtka. 3 białka zostawiamy do naszej bezy - przeto nic nie może się zmarnować! Gdy drożdże zaczną się trochę pienić

Karczma Honorietty
Domowe krakersy serowe 188

pulsacyjnie, aż mąka z serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać piasek. Następnie dodać 3 łyżki bardzo zimnej wody i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek(...)grubości około 5 mm. Następnie, nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Pizza na grubym spodzie 188

Przed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną. Zaczyn:  100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką(...)zostawić w przykrytym naczyniu na 5 godz., w ciepłym miejscu. Składniki na ciasto:  cały zaczyn 125 g mąki pszennej typ 450 25 g drobnej mąki z pszenicy durum (semoliny) 5 g drożdży prasowanych 70 g wody  1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju Do zaczynu dodajemy obie mąki, rozpuszczone w wodzie drożdże i sól oraz oliwę/olej. Ciasto wyrabiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki Kajzerki Z Mąką Dyniową 191

Dodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie są upieczone, aż zanadto, ale tego nie widać ;) Składniki na około 10-12 bułeczek Zaczyn: 100 ml letniej wody 18 gr drożdży  1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 550 gr mąki pszennej 100 gr mąki(...)drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajo, sól i letnia wodę. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty składników. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot, trwało to około 5-7 minut ) podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Kiedy ciasto zaczyna odstawać/odchodzić od brzegów miski to znak  że jest już gotowe

Gotowanie...to proste !
Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 2017

chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin(...)Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu ale bez problemu można uformować z niego kulę i przenieść do naczynia, w którym będzie pieczone. Czytałam wiele wskazówek na temat pieczenia chleba. Garnek należy posypać mąką lub polentą aby chleb nie przywarł do dna. Według mojego doświadczenia samo oprószenie dna nie wystarczy, bo chleb przywiera również do boków. Lepiej więc wyścielić garnek papierem

codojedzenia
Makowiec z serowym nadzieniem 152

starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też  na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku(...)mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno

Praktyczna pl
ciasto "orzechowa delicja" 1043

Ciasto tortowe, zakropione alkoholem, z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki z dżemem z czarnej porzeczki 179

Według przepisu poprzedniego   (pączki pieczone)  przygotowałam ciasto na pączki smażone, choć tak prawdę mówiąc zrobiłam jedną porcję ciasta i  z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym.   Pączki z dżemem z czarnej porzeczki ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka(...)brązowego , 2 łyżek mąki  i oraz  rozkruszonych drożdży przygotuj  zaczyn. Mąkę  przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka  -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj  stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C

Gotuj Sam!
pączki kreolskie 116

letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz letnią wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, umieszczamy w natłuszczonej dużej misce, miskę przykrywamy folią spożywczą i całość wkładamy na ok. 8 godz(...)lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy na prostokąciki (ok.4×6 cm). Rozkładamy na desce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 178

drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne.  3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło(...)wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić ciasto na połowę. Rozwałkować pierwszą część na grubość ok. 2 cm. Wycinamy koło średnicy ok. 6 cm, następnie wycinamy środek ( małe kółeczko). To samo robimy z drugą częścią ciasta. 5)Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni. Piec pączki do uzyskania złotego koloru. 6)Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą

Marcepanowa kuchnia
Pączki babci Krysi 217

cukier puder Przygotowanie: Żółtka, jajka i cukier ubić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, ubite jajka i wymieszać. Dodać mleko oraz rozpuszczony tłuszcz, wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Ciasto wyrabiać  aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Po pierwszym wyrastaniu ciasto odgazować i chwile wyrobić, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na stolnicę i lekko rozpłaszczyć. Krążki na pączki wykrawać szklanka obtoczoną w mące. Krążek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, łyżeczką nałożyć powideł i sklejać pączki. Tak zrobione pączki układać na ścierce wysypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Upieczone pączki obtoczyć obficie w cukrze pudrze. Kilka babcinych porad : 1. Ciasto nie powinno być ani za gęste

Motylkowa Kuchnia
Mini Pączki o Smaku Pomarańczowym 194

smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Mini pączki o smaku pomarańczowym Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, na początku mieszam łyżką a następnie wyrabiam przez chwilę dłonią (ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest luźne), tak żeby składniki dobrze się wymieszały. Następnie w misce ciasto nakrywam folią spożywczą(...)odstawiam na około 30 minut. Formowanie pączków: Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem, urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka (o wielkości orzecha włoskiego), uformowanego pączka układam na tacce. Smażenie pączków: W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale pączki można smażyć na samym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 209

Proponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam  i do którego masła 😃 nie dodałam.  Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale   masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯.  Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę  dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴. Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩,  czyli wszystkie dania  🍞🍝🍗🍊  z głowy(...)każdy posiłek (no prawie każdy 👅) mi zastępują  i w tym dniu, jak nigdy najlepiej smakują 👄. Składniki ok. 25 szt: ciasto: ok. 450 mąki, 200 g mleka, 25 g drożdży, 50 g cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 całe jajko, 2 żółtka, 2 łyżki spirytusu, masa toffi: 200 g cukru, 4 łyżki wody, ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%. ponadto: olej

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania