Niedawny zakup mąki dyniowej daje mi nowe możliwości i sprawia, że używam jej na różne sposoby. Tym razem stała się dodatkiem do chleba na zakwasie. Ciasto podczas wyrabiania jest mniej kleiste niż normalne ciasto pszenne. Ma też niesamowity zielony kolor, który z lekka zanika podczas pieczenia. Składniki (na keksówkę): 120 g aktywnego zakwasu np. pszennego 80 g mąki dyniowej(...)wody garść pestek dyni Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, sól i mąkę dyniową. Wymieszać. Do zakwasu wlać ok. 50 g wody. Wymieszać i dodać do suchych składników. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę, ok. kilku minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, która daje się wyrabiać łyżką. Odstawić ciasto na kilka godzin do wyrośnięcia. Przykryć wilgotną ściereczką. Odłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieRyba w cieście naleśnikowym, robiłam taką już kilka razy, ale tym razem skorzystałam z przepisu Łukasza. 2 filety z ryby 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) 4 kopiaste łyżki mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek mleka 2 łyżeczki oleju Mąkę wymieszać z solą i proszkiem(...)pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym .Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez
Moje domowe kucharzenieWitam Was serdecznie po długiej, długiej nieobecności. W grudniu ubiegłego roku uległam poważnemu wypadkowi, z którego skutkami wciąż się zmagam. Masa dodatkowych spraw na głowie, niekończące
moj przepis natrochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa i ogórka kiszonego wbrew pozorom jest pyszne. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody 20 świeżych drożdży Dodatki: 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano 100 g fileta z kurczaka(...)puszki 50 g sera feta Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce na 40 minut aby ciasto wyrosło. Miskę przykrywamy suchą ściereczką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 25-30 cm. Wierzch ciasta smarujemy
VioletoweKucharzenietego przepisu. Zatem do dzieła... Składniki na bochenek: zaczyn (leaven): łyżka aktywnego zakwasu 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej ciasto właściwe: 100 g zaczynu 375 g letniej wody 450 g mąki pszennej jasnej 50 g mąki pszennej razowej 10 g soli Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę ściereczką lub folią(...)pływa po powierzchni to znaczy, że jest już aktywny i gotowy. Odmierzyć 100 g zaczynu i wymieszać go z 350 g wody. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść lepkie ciasto, aż nie będzie widać suchej mąki. Miskę przykryć i odstawić na 25 - 40 minut. Po tym czasie dodać resztę wody i sól. Ponownie wyrobić, przykryć i odstawić na około
wyzwania kuchennePolecam sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 100g masła szczypta soli Kruszonka: 20g masła(...)szklanki mąki 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 500g rabarbaru 3 łyżki wody 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru 1 jajko oliwa do smarowania blachy do pieczenia Wykonanie: 1. Ciasto: Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami
Szalona Kuchnia EwelinyMleko i masło to produkty mleczne, które bardzo często są postawą do wypieku ciast i deserów. Jednocześnie zawierają laktozę – cukier mleczny, który nie jest przez wszystkich tolerowany. Mimo to nigdy nie musimy rezygnować z przyjemności jedzenia. Wystarczy sięgnąć po produkty mleczne bez laktozy – Mlekovity, które pozwolą osobom z nietolerancją tego cukru, cieszyć się ich obecnością w swoim jadłospisie(...)Dlatego dzisiaj wersja tartaletek dla tych, którzy czasem z wyboru, czasem z konieczności wykluczają z diety laktozę. Na zdrowie!!! Składniki: Kruche ciasto (na 10 tartaletek o średnicy 10 cm): 200 g zimnego masła bez laktozy Mlekovita 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Krem chałwowy: 2 szklanki mleka 3,2% Wydojone bez laktozy
KierunekuchniaPierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi(...)ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 500 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszamy. Dodajemy cukier oraz sok z limonki, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę tryskawki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo(...)wzdłuż. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. wykończenie muffinek Wierzch każdej muffinki delikatnie ścinamy. Na każdą ściętą muffinikę wykładamy po ok. 1 łyżeczce ubitej śmietanki. Posypujemy pokruszonym ściętym ciastem i układamy po 1 połówce truskawki
Domowy Smak Jedzeniaszybko, a wychodzi ich całkiem sporo. Polecam podać z filiżanką kawy, przynajmniej ja tak lubię. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla dzieci czy nawet na piknik. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy pół małej łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mąka pszenna(...)posypania stolnicy cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy
Izabelawkuchniłyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka słodka - szczypta papryka ostra - duża szczypta sól, pieprz mąka - do obtoczenia Wykonanie: Domowe frytki belgijskie: Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych(...)kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie
Pogotujmy.plzbyt mało liści można zamrozić wszystkie. Po wyjęciu z zamrażarki te bardziej grubsze przed wyłożeniem foremki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni(...)150g letniej wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu w misce, pozostawiamy na minimum 12 godzin. Można zaczyn przetrzymać dłużej, jeśli zakwas jest zbyt młody, lub zauważymy, że fermentacja ciasta nie przebiegła do końca. Dobrą fermentację ciasta, poznamy po nieskończonej ilości pęcherzyków, po pulchnej delikatnej konsystencji, przy zamieszaniu łyżką. Ciasto właściwe 420g zaczynu, całość, 500g mąki żytniej typ 1400, 450g letniej wody
Leśny Zakątekdiecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉 Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu Radix-Bis 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł
Kuchnia MagdaLenydnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak troszkę grubsze niż te tradycyjne, przygotowane na słodko, czy do krokietów . Dodatkowo, proponuję Wam wersję bezglutenową, nie dlatego, że to teraz takie modne(...)dlatego, że mają ciekawszy smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki możecie sobie dobrać dowolnie. Ja postawiłam na tradycyję – kurczak i warzywa, ale równie dobrze możecie dodać inne, ulubione dodatki, np. odchudzone kotlety z feta i pesto , a do tego awokado, warzywa i sos Kombinacji jest wiele
365 dni dookoła kuchni