zębem. Taką półtwardą odcedzamy, będziemy ja jeszcze przesmażać więc dojdzie. Na rozgrzaną patelnie lub wok wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek i chwile smażymy. Jak już będziemy mieli podsmażone, dodajemy szpinak, mieszamy, dosypujemy soczewicę. Smażymy kilka minut i doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem, gałką i płatkami chilli. Przekładamy na talerz, na wierzch dajemy jajko sadzone
ladykitchenDziś mam dla Was pyszne i chrupiące bułeczki pszenno - żytnie na lnianym oleju. Wiem, wiem jeszcze ciepłe są niezdrowe ale takie są najlepsze. No a jeszcze jakbyśmy mieli do nich domowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy
Ewa w kuchnipatelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy
Ladylaura.gęstej śmietany 35 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka
Domowy Smak Jedzeniałyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ PAPRYKĘ z nasion. Jeśli chcesz możesz ręcznie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do przemielonego śledzia
Kuchnia bezglutenowa Lolismarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem
kgwjanczewomięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze
Marder&Marder Manufacturegładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat
VioletoweKucharzenieJuż w najbliższą niedzielę będziecie mieli okazję poznać najlepszą 44-kę tegorocznej edycji MasterChef !!! A gdzieś pośród nich ja :) Czuję się zaszczycona :))))) To wspaniali ludzie z wielką pasją do gotowania ! ! ! Trzymamy kciuki za wszystkich
Jemy Pijemystworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną. Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych dżemowych słoiczków. Przepis znalazłam na blogu: www.bookmeacookie.pl i go zmodyfikowałam
Mania Wypiekaniajajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze sobą: żółtka z cukrem, ubite białka, zmielone herbatniki, masło, pokrojone orzechy, kakao. Dodajemy aromat. Do masy
Mania Wypiekaniaśmietany 18% 1,5 łyżeczki skórki z cytryny 40ml soku z cytryny Dekoracja: kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie Wykonanie ciasteczkowego spodu: Rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy na "piasek" i dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wykładamy spód foremek Mocno wciskamy masę palcem, by porządnie się ubiła. Pieczemy 6-8 minut
Mania Wypiekaniasojowego laska wanilii sok z 2 cytryn 5 łyżek erytrolu lub innego słodzidła szczypta stewii (opcjonalnie) 6 g agaru Przygotowanie: Spód Migdały i morele zmielić na kleistą masę. Ja mielę w poziomej wyciskarce do soków, ale mozna z powodzeniem rozdrobnić je w malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić
pyszne zdrowościracji tego, że pomału kończy się sezon na szparagi, zapraszam wielkich fanów do spróbowania tego przepisu na Szparagi w zalewie octowo-miodowej, będziemy mieli zapas na zimę, dzięki za inspirację temu Panu https://www.facebook.com/szparagiprostozpola?fref=ts, najlepsze Szparagi na dolnymśląsku. A tu sposób na zrobienie. Produkty potrzebne; Szparagi - 1kg ocet - 2 łyżki cukier - 1 kg miód - 3 łyżki sól
pichcisztozestawiam z ognia, przykrywam całkowicie o zostawiam na 15 minut.Po tym czasie zbieram nadmiar tłuszczu (według uznania, ja wolę chudszy rosół), wyciągam delikatnie duże kawałki warzyw i mięso (zazwyczaj mielę je następnego dnia z częścią warzyw z tegoż rosołu i robię pierogi z mięsem lub krokiety), jeśli trzeba - przecedzam przez sitko, wyłożone gazą. Podaję z ugotowanym makaronem (krajanka lub nitki
Kuchnia Prezydentowej