mielone - 47549 przepisów (strona:2559/3170)

Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 304

Kupiec 1 jajko   2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu   Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Bób gotujemy, łuskamy

Symfonia smakowa
Wołowe klopsiki z daktylami 153

pokrojonych daktyli – garść ogrodowej rukoli (dostałam od znajomych) – słoiczek koncentratu pomidorowego – 1/2 kubka czerwonego wytrawnego wina – sól, pieprz, cząber Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy (ja użyłam w tym celu blendera). Dodajemy 1/2 posiekanej cebuli, jajko, daktyle i przyprawy, po czym wszystko raz jeszcze blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu

Szybko Tanio Smacznie
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 176

siemienia lnianego 50 g nasion sezamu 50 g łuskanych pestek słonecznika 50 g drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 229

prozdrowotnej mąki owsianej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą pszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :)  Składniki : pół szklanki mąki owsianej pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu

Chocolate Muffin Blog
Marder's Gin i White Meadow Gin - dwa przepisy na jałowcówkę, czyli gin. 166

służą, ani nie smakują zbyt dobrze. Ale taki gin z tonikiem to jest coś! Oboje z Madzią uwielbiamy. Tak sobie mówiliśmy wiele razy, że jak byśmy mieli zostać alkoholikami to tylko za sprawą ginu z tonikiem. Więc teraz mamy ku temu okazję. Zrobiłem dwa rodzaje ginu. To znaczy może nie dwa rodzaje tylko na dwa sposoby. Bardziej i mniej naturalny

Marder&Marder Manufacture
Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza 218

jednak być miękki. Najlepszym sposobem jest uderzanie w masło wałkiem, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie trzeba je uformować w kwadrat, bo przy wałkowaniu z ciastem ważne jest, abyśmy nie mieli rogów z samym tylko ciastem. Jak już przygotujemy ciasto, należy obchodzić się z nim delikatnie. Nie po to wałkowaliśmy przez 15 minut, żeby teraz zniszczyć piękne dwadzieścia siedem warstw

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Kilka" słów o czereśni. 299

może być wcześniejsze lekkie podgotowanie czereśni. Kolejną ciekawostką jest to, że jeżeli planujemy mięsny posiłek, powinniśmy pominąć wcześniejsze zjadanie tych owoców, gdyż, utrudniają trawienie białka zawartego w mięsie. Gdybyście mieli chwilę czasu i chcieli wykorzystać czereśnię w całości, śmiało! Nie tylko sam owoc zasługuje na uwagę :) Mówię całkowicie szczerze, choć wiele osób którym sprzedaję na targu czereśnie, uważa, że żartuję

Słodkie Przyjemności
Torcik czekoladowo-truskawkowy 226

wysokiej temperatury, szczególnie że ciasto miało być transportowane samochodem na drugi koniec miasta, na urodzinowe przyjęcie, które organizowałam z koleżanką. Poza tym szykowałam je dla bardzo wymagających gości bo mieli go kosztować blogerzy kulinarni. Ręce mi się trzęsły, masa nie chciała współpracować, ogólnie nerwy i pod górkę jak zawsze kiedy bardzo się staram. Na spotkanie zrobiłam też Sernik truskawkowo-bazyliowy

Smaczna Pyza
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 286

orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się

Be Fit Be Strong
Pierogi z mięsem drobiowym 164

mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę

R'n'G Kitchen
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 186

pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 229

małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki. Ciasto

R'n'G Kitchen
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 211

plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez

R'n'G Kitchen
Domowa wędlina z łopatki 196

czubate łyżki żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu 5 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki zimnej wody Przygotowanie   Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin

R'n'G Kitchen
Gołąbki z czerwonej kapusty 244

wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia i po 5-6 min wyjmujemy je i odcedzamy. Kaszę przygotowujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości i mielimy na największych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz

R'n'G Kitchen