aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy
Karo in the Kitchenłyżki mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 250 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia
Domowy Smak Jedzeniaużywając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe klasy III na sicie 4 mm -wieprzowe klasy II na sicie
Miód i pieprzdżemem śliwkowym, ale, gdy zobaczyłam u Kasi przepis na pleśniak z porzeczkami wiedziałam, że muszę wypróbować takiej wersji. Byliśmy na grillu u znajomych i oni na swojej działce mieli krzak porzeczek, dzięki ich uprzejmości mogłam się cieszyć porzeczkami prosto z krzaka. Dzieci miały frajdę, bo pomagały je zbierać, ja miałam frajdę, bo wreszcie mogłam upiec to ciasto. Zapach pieczenia był
dom-agi.plwolnym ogniu. Mięsko się dusi, a ja dodaję do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną cebulę. Duszę całość ok. 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Mielę siemię lniane, posypuję nim gulasz, mieszam dokładnie. Siemię lniane zagęszcza delikatnie gulasz, a przy okazji bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie ;-) Jeśli stwierdzamy, że gulasz jest zbyt rzadki, oprószamy dodatkowo
Wielopokoleniowoselera 25 dag kalafiora 25 dag kapusty włoskiej 25 dag marchewki 25 dag kalarepki 5 papryk czerwonych 5 papryk zielonych 1/2 kg soli Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy, mielimy i mieszamy z ½ kg soli. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze ubijamy i przenosimy w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniamiękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła, ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki. 2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy
Apetyczna babeczkazobaczycie szybującego minionka - dajcie znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :> Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii
breakfast of dreamszwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy o stół. Pozwoli to na pozbycie się łupin. Orzechy mielimy na drobny pył (użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy
VioletoweKucharzeniepasteryzować 6minut od zagotowania wody:) z trzech kilogramów pomidorów z wyciskarki wyszło mi dwa litry soku.Sok można gotowac dlużej na wolnym ogniu ,aż odparuje woda i wtedy będziemy mieli paste pomidorową.:) ps.zaletą wyciskarki jest to ,że nieliczne pestki dostają się do soku ,a sam sok szybko sie robi i nie traci cennych witamin. Sok pomidorowy Picie soku pomidorowego daje
w mojej kuchniDzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry
Full Smakuodkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 ząbkami czosnku. Nadziewamy pierogsy. Możemy też dodać ugotowanego ziemniaka. Wszystko to kwestia gustu. Gotujemy tradycyjnie
Karczma HonoriettyWczoraj tatuś miał imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego. Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś po swojemu. Miałyśmy zrobić ciasto malinowe , a mama w ostatniej chwili zmieniła zdanie i zrobiłyśmy misz masz. Biszkopt z przepisu Małej cukierenki , tylko zamieniłyśmy białą czekoladę na mleczną, mus z Cakes
Lili w kuchnimarchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy
paapilotkaałyżki masła tabliczka czekolady, u mnie gorzka 70% z kawałkami pomarańczy Ponadto: 4 banany 1 cytryna 1 puszka kajmaku 250 ml śmietany 30% karob lub kakao do oprószenia Biszkopty "mielimy" w blender ze kielichowym na piasek. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w temperaturze 60°C, bądź w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu wszystko ze sobą mieszamy, powstanie mokry piasek, którym
MamaOskarka