mielone - 47549 przepisów (strona:2547/3170)

Pieczone pierożki z mięsem. 184

lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki

Kuchnia Beaty
befsztyk tatarski 228

musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem, musztardą, maggi i olejem w miarę potrzeby dodając wody gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy

Miód i pieprz
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 379

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :))  Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone

Walijskie Pichcenie
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 256

cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy

Be Fit Be Strong
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 194

Wisły  Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pasztetowa z domowej wędzarni 258

Zagotowujemy wywar, wsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą, mielimy w maszynce  do mięsa. Na najdrobniejszym, pasztetowym sitku, razem z warzywami ( bez selera) i kaszą manną. Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania

Miód i pieprz
Jesienne tiramisu: z figami 201

bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację znalazłam na blogu Paleta smaku , ale zrobiłam po swojemu. Do kremu użyłam całych jajek, nie tylko żółtek, żeby był bardziej puszysty. Część fig skarmelizowałam, świeżymi udekorowałam całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczna kanapka 309

coś dobrego, a w sklepiku szkolnym tylko woda i jabłka. Rodzice widzą, co smaczne i zdrowe, więc na pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki

Karczma Honorietty
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 142

Sezon na wiśnie skończył się już dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety

Mango Papaja
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 154

składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie, a dzięki takiej rozpisce nie będziemy mieli problemu z proporcjami. Przygotowanie: Krem budyniowy. Do opakowania budyniu waniliowego dodajemy 4 łyżki mleka, cukier, żółtka i całość mieszamy do połączenia się składników. Resztę mleka zagotowujemy i ciągle mocno mieszając

KasiaiKrzysiu.pl
Torcik figowy 190

lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki

Ciastkozercy
Paprykowy sos 156

koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki) - 2 łyżki soli - 1 szklanka octu - 7 listków laurowych - 7 ząbków czosnku - 1/2 kg cukru - 1/2 litra oleju Przygotowanie: Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików

Zainspirowana w kuchni
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 216

masełko czosnkowe do omaszczenia Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki. 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się

Kuchnia w czekoladzie
Pomidorowe gofry na zdrowy lunch kids 276

dosłownie chwilkę. Zapychającą mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową mąką gryczaną i jaglaną które są po prostu zmieloną kaszą. Jeśli nie macie takiej mąki pod ręką to wystarczy Wam maszynka do mielenia (taka jak do kawy) i bez problemu zrobicie mąkę sami. Do tego jajka, odrobina proszku do pieczenia i gotowe :) Zupa jest dobrze doprawiona więc nie martwicie się już o doprawianie

Mienta blog
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 181

blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy

mojewypiekiinietylko