mielone - 47549 przepisów (strona:2545/3170)

Pieczone buraki 173

jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy:  Panna Malwinna ,  Lejdi ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Bartoldzik ,  Aleksandra . Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka zabkow czosnku 2 lyzki oliwy

Codzienne Gotowanie
Paprykarz warzywny 206

ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko do końca ostygnie, wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wszystko mielimy za pomocą blendera. Odkładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do połączenia się smaków. Smacznego

VegUlka
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4739

Dodać mąkę, miód, kakao, cukier puder, aromat waniliowy i wymieszać. Mak namoczyć i zmielić 2 razy, dodać do masy razem z rodzynkami (maku z puszki nie trzeba namaczać, ani mielić). Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć na 2 takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym

Trzeci talerz
sernik z nutą dyniową 222

masę serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree z dyni 4 jajka 200 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru wykonanie: Twaróg mielimy dwu krotnie, następnie łączymy z puree dyniowym i miksujemy. Dodajemy przyprawy, mąkę, cukier oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Gotową

Domowy Smak Jedzenia
Pulpeciki ze schabu z warzywami 149

tahiny – 2 łyżeczki płatków drożdżowych – 2 jajka – sól, pieprz, curry, tymianek, kminek – opcjonalnie mąka gdy konsystencja byłaby ciut rzadka Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 198

Wykonanie : Ugotowane na twardo jajka mielmy lub ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Natkę pietruszki myjemy , osuszamy i drobno siekamy.  Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser  roztrzepane jajka i mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej

Sama słodycz i szczypta chili
Smalec śliwkowo-rozmarynowy 140

podgardla 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 15 suszonych śliwek 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka soli   Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na niezbyt dużym ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając

Marder&Marder Manufacture
Schab pieczony z warzywami 173

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem. SKŁADNIKI 2 kg. schabu bez kości  po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Boczek z chrupiącą skórką do chleba 168

Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka z boczkiem i groszkiem 262

boczku wędzonego 1/2 szklanki mrożonego groszku parmezan Przygotowanie: Obrane ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy aż masa będzie gładka, lekko klejąca. W między czasie w dużym garnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puder pomarańczowy. 227

minutach wyłączam, po całkowitym wystudzeniu znów sprawdzam i tak do skutku). Gotowe skórki przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę przesianego cukru pudru i blendujemy (lub mielimy w młynku do kawy). Po chwili dodajemy drugą łyżkę przesianego cukru i znów blendujemy. Gotowy proszek przesiewamy, przekładamy do suchego słoiczka i szczelnie zakręcamy. Puder pomarańczowy gotowy

Rozpustne gotowanie
Sernik pod truskawkową pianką 170

warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto.  3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel

Apetyczna babeczka
Kasztany 205

chcecie. Do dzieła!!! :) Składniki: 400 g herbatników petit 150 g orzechów włoskich 200 g masła kieliszek wódki szklanka cukru 3 łyżki kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze. Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia. Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę. Kulamy kulki wielkości

na moim stole...
,,Tarta arbuzowa’’ 160

arbuza 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Opakowanie mini rolady Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Masa arbuzowa: Wypestkowany miąższ z arbuza kroimy w kostkę

Podróż w kulinaria
Czerwona fasola z papryką, cukinią i pomidorami 214

fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu. Jeśli więc będziecie mieli kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki.  Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka

Codzienna kuchnia niecodzienna