mielone - 47549 przepisów (strona:2544/3170)

Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 168

które obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić. Mielimy je na małe kawałeczki. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki: dynię, starte na tarce o dużych oczkach tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę

Be Fit Be Strong
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 366

sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy

Kuchnia domowa Ani
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 220

kopiastej łyżki mąki pszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku 300 ml. Mieszamy to wszystko dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować.  W tym czasie mielimy sobie elegancko kaszkę kukurydzianą na mąkę, wsypujemy do miski: - 250 g mąki kukurydzianej, -  jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 213

mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek do kawy.Część można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a część posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać

kawawszklance
Mleko migdałowe 358

cynk, selen, potas, żelazo i wapń. Uwaga! Niestety nie jest to produkt niskokaloryczny, ale chyba z tych, jakie do tej pory robiłam najlepsze w smaku nawet bez dosładzania :) Migdały mieliłam w młynku, można też kupić gotowe zmielone. Składniki na  2 buteleczki : Użyłam 200 g. migdałów  - po zmieleniu zostało 120 g. (migdały można sparzyć i pozbawić skórki

apetytnapieczenie
Domowe masło orzechowe o idealnej konsystencji 166

kcal Prażymy orzeszki na patelni na średnim ogniu, stale podrzucając i sprawdzając czy się nie przypalają. Kiedy się ładnie przyrumienią i zaczną oddawać aromat - wrzucamy do blendera i mielimy jeszcze gorące . Dzięki temu  z orzeszków  będzie się wydobywał  naturalny olej , nadając masie bardziej lejącą, jedwabistą konsystencję. Dodajemy odrobinę soli - do smaku. *Jeśli Twój blender daje radę. Jeśli

Bazując na smaku
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 416

Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić

Bullio
Tatar dla dwojga 175

dawna planowany i obiecany sobie tatar.     Składniki: -ok. 40 dkg wołowiny -cebula -kilka ogórków konserwowych -2 żółtka -3 łyżki oleju -sól i pieprz do smaku Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy olej, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kule, w środku robimy wgłębienie na żółtka. Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wystarczy zmieszać mięsko

Maminek kulinarny
Suszenie warzyw i owoców - przybory kuchenne 235

pomyliłam się, młynek do kawy i....  przepraw. Część ususzonych warzyw i owoców dodaję do mieszanek przyprawowych i bardzo istotne jest dla mnie, aby były dokładnie zmielone. Do mielenia używam młynka z rozdrabniaczem MMK-06M firmy MPM (nie ma go jeszcze na stronie producenta, więc nie pokarzę Wam zdjęć, dopóki ich sama nie zrobię :D) Przechowywanie - i tutaj mam największy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 228

obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki. Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy. W moim wydaniu w pasztecie dominuje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z nadzieniem parówkowym . 217

jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka mące nie równa. W naszych stronach popularna jest mąka Bolesławiecka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia . Parówki wrzucamy do malaksera , dodajemy ketchup i mielimy. Pieczarki i cebulę  ścieramy na tarce i podsmażamy na odrobinie masła.Dodajemy do parówek, przyprawiamy solą i pieprzem .Jeśli dodacie łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili . Mieszamy razem

Sama słodycz i szczypta chili
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 224

ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Produkty z durum są bogate w witaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

My Chcemy Jeść
Kluski z mięsem 217

jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko

Gotowanie...to proste !
Siekane kotlety z indyka 179

Lekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo

Wiem co jem
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 188

take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie

Codzienne Gotowanie