wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek
Kuchnia w czekoladziejajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku Karczek kroimy w plastry i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa , niezbyt cienko . Solimy . W młynku do kawy , którego już nie używamy mielimy czosnek razem z papryczką chili i tą mieszanką grubo nacieramy mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie postępujemy jak z kotletem schabowym , obtaczamy każdy kawałek w roztrzepanym jajku , bułce
Ogrodnik w podróżyproblemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia
Moja smaczna kuchniajedzenie, które mogło było robione z tego co dostępne w domu i w obejściu. Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie. Dobre wiejskie kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku
Apetyczna babeczkaprzyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje
Ostra na Słodkominut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy
Miód i pieprzwystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy
mojewypiekiinietylkosię go łatwo kroić, by każdy kawałek tortu wyglądał na talerzyku deserowym elegancko. Ja mam trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy, że będziecie mieli dwie. Ja wykorzystałam formy o średnicy: 28 cm, 22 cm, 12 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt o średnicy 28 cm: 7 jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym
Passions hobbies lifeprzestudzeniu. Można posypać cukrem pudrem (są tacy, którzy mimo dużej słodyczy tych ciastek, jeszcze je słodzą) i cynamonem. A jeśli została Wam masa budyniowa, przelejcie ją do foremek - będziecie mieli budyń własnej roboty :) Lizbońska winda Elevador da Gloria Fasady kamienic Lizbony mnie urzekły Panorama Lizbony z punktu widokowego Miradouro de São Pedro de Alcântara Lizbona - zamek św. Jerzego
Weekendy w domu i ogrodziedziecka – tak, ale nie do kontaktu z żywnością. Wałki w tanich chińskich maszynkach są najczęściej niklowane – po pierwsze ich nie domyjecie, po drugie – za każdym wałkowaniem będziecie mieli ciasto z posmakiem metalu i z rdzą. Nie ma też mowy o tym, że zawsze wywałkujecie ciasto tak samo równo. Każda oryginalna włoska maszynka (polecam te firm Marcato i Imperia
Karo in the Kitchenśmietanki – to ona, odpowiednio napowietrzona, nadaje lodom jogurtowym puszystej konsystencji. Owoce muszą być mocno zmrożone i najlepiej nie rozmrażajcie ich wcześniej, wyjmijcie tylko na czas przygotowania. Byłoby idealnie, gdybyście mieli własne – najlepsze i najbardziej aromatyczne są te świeżo zamrożone. Ja korzystam z gotowej, sprawdzonej wielokrotnie mieszanki owoców jagodowych – z żurawiną, jagodami, jeżynami, truskawkami i malinami. Jogurt i śmietanę wyjmujemy prosto
Karo in the Kitchenantypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem oba narody uważają go za swój deser narodowy. Jego nazwa pochodzi od nazwiska
Karo in the Kitchensłużyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego
Karo in the Kitchenlemoniadzie pochodzą z XIV wieku, z Egiptu. Handlowano wtedy sokiem z cytryn na ogromną skalę. A mieszkańcy Egiptu jako street drink, tak jak my dzisiaj kawę czy colę, mieli świeży sok cytrynowy rozcieńczony wodą i dosłodzony cukrem, pakowany w małe, poręczne butelki. Jeśli tylko nie przeholujecie z ilością cukru – lemoniada jest super zdrowa. Nie tylko świetnie ochładza podczas upałów
Karo in the Kitchencurry potrzebna nam woda z kokosa. Połowę miąższu możecie obrać nożykiem do warzyw, pokroić w plasterki, uprażyć w piekarniku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. A połowę mielimy blenderem z odrobiną wody na pastę i dodajemy do mleka z puszki i pasty curry. Jeśli nie macie orzecha kokosowego, wystarczą zamiast niego wiórki kokosowe, około 2-3 łyżek, a zamiast wody
Karo in the Kitchen