ciasto - 162155 przepisów (strona:2550/10811)

Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 134

podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu  HELIO . Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego wyrabiania. Sezam HELIO : Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się(...)sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3  i unikatowe substancje takie jak sesamol    i sesamolina, które

Sama słodycz i szczypta chili
TORT SŁONECZNIKOWY 184

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości

RAROSSA
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY (keto, LCHF, bez glutenu) 264

Placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się ciasta naleśnikowego z mąką pszenną. W wersji LCHF używam po prostu odpowiednich zamienników by cieszyć się smakiem tych pysznych placuszków. Składniki na placki z kiszonej kapusty: 300 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej(...)Jeśli jest odpowiednia to po prostu odcisnąć z nadmiaru soku a następnie drobno poszatkować. Jajka ze śmietana i przyprawami dokładnie zmiksować. Następnie dodać część mąki. Całość zmiksować sprawdzając konsystencję ciasta. Powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe ale trzeba uważać bo mąka ta mocno chłonie płyny. Kapustę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Jeśli istnieje potrzeba można dodać więcej

Ola la LCHF
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI LASKOWYMI 184

Wrześniowa pogoda wspaniale nas rozpieszcza i choć możemy się jeszcze cieszyć ostatnimi, cudownie ciepłymi dniami, jesień niewątpliwie nadciąga ze wszystkimi swoimi darami natury... Dziś na Blogu zatem pyszne ciasto w mocno jesiennym klimacie - ze śliwkami i prażonymi orzechami laskowymi... Pachnące, mięciutkie, wilgotne... Takie w sam raz do kubka gorącej herbaty... do popołudniowej kawki... na leniwy podwieczorek... Szybkie i łatwe(...)rośnie i pachnie tak wspaniale.  Przepis na nie znalazłam na stronie Malej Cukierenki (klik) i od razu wiedziałam, ze to będzie baaaaardzo udany wypiek... Autorka przygotowała ciasto z orzechami włoskimi, ja zaś pokusiłam się o zamianę na laskowe i wyszło pysznie, ale oczywiście możecie użyć Waszych ulubionych orzechów.  Ogromnie Wam polecam! SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza przepis podstawowy 130

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle(...)żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże z wodą, dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę.  Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez

Życie zaczyna się w kuchni
Rogaliki z ciasta twarogowego z nadzieniem ze śliwkami lub jabłkami 123

jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Na stolnicę wysypać(...)trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki. Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą nabrać rumieńców. Zimne rogaliki polać lukrem

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 160

Wrzesień to zdecydowanie czas śliwek i śliwkowych przysmaków. Dziś kruche ciasto ze śliwkami i bezą.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek(...)łyżki płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.   Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki

Kolorowa kuchnia Elki
Idealne ciasto na apple pie 142

wymieszaj z solą, następnie dodaj zimne masło i szybko posiekaj je nożem. Małe kawałeczki masła powinny zostać widoczne. Powoli partiami dodaj zimną wodę. Wymieszaj ręką, aż połączysz składniki. Podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny. Formę o średnicy ok 20 cm wysmaruj masłem. Jedną część ciasta rozwałkuj i umieść w formie(...)Jabłka wyłóż na spód ciasta, a wierzch udekoruj kratką wyciętą z drugiej części ciasta.   Artykuł Idealne ciasto na apple pie pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 92

dodanych do mąki migdałów. Uwaga:   Syrop klonowy występuje w kilku wariantach - od jasnego, o złocistej barwie i delikatnym smaku do bardzo ciemnego o mocnym, zdecydowanym smaku. Do ciast i deserów używam najczęściej jasnego syropu klonowego, aby smak nie zdominował i nie przytłumił pozostałych aromatów. Klasyfikację syropów klonowych (i syropy) możecie znaleźć na stronie Kuchnie Świata Natomiast jeśli chodzi(...)żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy.  Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka

Cztery Fajery
Wigilia Świętego Mikołaja 124

Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz

Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 128

wodę. Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Jak przygotować muffinki z czekoladą w Kohersen Mycook Nagrzewam(...)wykładam papilotkami. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 10 sekund, obroty 5 Dodaję pozostałe składniki i miksuję 15 sekund,  obroty 5 Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Muffinki z czekoladą

Cztery Fajery
Dyniowy placek z jabłkami 155

Dyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody(...)tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach

Passions hobbies life
RAJSKIE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 144

Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od  Polskie młyny CIASTO :   300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE :  CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.  KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta warzywna z kolorowych pasków 112

się sprawdzić też łopatka do krojenia sera (przynajmniej w przypadku cukinii) albo standardowo ostry nóż. Tarta warzywna w paski też ma swój urok. Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli i wody (jak prawdziwa włoska mama, hehe). Wyszło nie takie delikatne jak kruche ciasto z poprzedniej tarty , ale była bardzo smaczna(...)także zjedliśmy ze smakiem. Co do składników, to użyłam akurat tego co miałam w kuchni i żadne to wyszukane produkty, a efekt całkiem spoko. A do ciasta, osobiście preferuję jednak dodać masło. Składniki na 4 porcje : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 4-5 łyżek zimnej wody Farsz: 1 cienka

Dietolog
ZIOŁOWE BUŁECZKI DROŻDZOWE 132

Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę do szkoły, czy pracy.  Składniki: Rozczyn: 400 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek mąki pszennej Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 100 g masła Nadzienie: 1 pęczek świeżego koperku 1 pęczek świeżej natki 100 g żółtego sera np. gouda sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko Przygotowanie: Rozczyn(...)oczkach. Natkę i koper drobno posiekać i wymieszać żółtym serem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.  Masło rozpuścić na wolnym ogniu i odstawić do przestudzenia.  Ciasto - mąkę przesiać wraz z solą do miski. Następnie do mąki wlać masło i dołożyć wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką

Ciastka - domowe słodkości