ciasto - 162322 przepisów (strona:2554/10822)

Chleb pszenno żytni 141

odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba(...)Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do gęstych ciast. Będzie łatwiej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 i piec 15 minut. następnie zmniejszyć 200 C i piec jeszcze 40-45 minut. Sprawdzić stan upieczenia pukając w chlebek. skórka musi być chrupiąca. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba – zaczyn wyrobić jak wyżej. następnie

Kuchnia Pokoleń
Low Carb Pizza 139

posmarowania gotowej pizzy Oczywiście wybór składników należy do was :-) Sposób wykonania (pizza na średnią blachę) Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-) Nasmaruj blachę - może być oliwa  Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi  Piecz ok 15 minut(...)czym wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika podpieczone ciasto na pizzę low carb rozsmaruj na cieście sos pomidorowy i rozłóż swoje ulubione dodatki piecz całość w piekarniku kolejne 15 minut.  Gotowe! Pyszne i szybkie w wykonaniu.  Tak wygląda po wyjęciu z piekarnika Gotowa pizza Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pyszne, szybkie danie. Jedyna wada to ta, że szybka znika

Marta próbuje
drożdżowe z kruszonką 150

takie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą marmolady truskawkowej(...)która nadała trochę ciekawszego smaku. Ciasto jak u babci.   *blaszka 25*34 cm Składniki: na rozczyn: 60 g drożdży  2 łyżki mąki 2 łyżki cukru szklanka ciepłego mleka  na ciasto: 800 g mąki 150 cukru 6 żółtek 250 ml letniego mleka 200 g stopionego masła na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 132

Ciasto marchewkowe  z polewą czekoladową Lubię ciasta, które nie zajmują wiele czasu w kuchni, lubię takie z którego można wyczarować wiele innych ciast. Z ciasta marchewkowego możemy przygotować również tort marchewkowy, wystarczy przekroić go i dodać masę z serka mascarpone. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj mokre składniki, wymieszaj wszystkie razem, na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj razem(...)ciastem. Do  ciasta możesz dodać bakalie. Całość przełóż do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 35cm, piekłam w 180 stopniach i czasie ok 40 minut. Białą tabliczkę czekolady rozpuść z łyżką masła, rozprowadź po wierzchu. Składniki: 2 duże starte marchewki 2 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu

Kurnikowo
Maślano-mleczne rogale z makiem. 178

potrzeba więcej dodatków. Bardzo polecam, upieczcie, a zobaczycie jak są pyszne. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 kopiaste łyżki masła około 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki sypkiego maku mąka pszenna do posypania(...)posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto:  Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste

Izabelawkuchni
Przepisy z dynią - na słodko 463

Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe       Czekoladowo-dyniowy deser z korzenną nutą        Ciasto czekoladowe z dynią     Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami       Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną       Jesienny deser z kaszą jaglaną i dynią        Ciasto dyniowe z jabłkami(...)Leniwe dyniowe ze śmietaną i cynamonem              Kawa Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną          Ciasto z kaszy jaglanej z korzenną nutą        Kompot z dyni        Ciasto dyniowe z korzenną nutą

Passions hobbies life
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 175

Ryba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mini rogaliki z powidłem. 201

Zapraszam na pyszne rogaliki, idealnie kruche. Do wykonania ciasta wystarczą tylko trzy składniki. Przepis dziecinnie prosty w wykonaniu, więc udadzą się każdemu. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kawą lub herbatą. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka gęstej i kwaśnej śmietany 12 % 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder(...)oprószenia rogalików około 15 dag powidła śliwkowego Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy

Izabelawkuchni
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 180

Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (może być mrożony) kostka sera feta 100 g sera żółtego w kawałku 2 ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku  Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy(...)wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek.        Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Szybkie ciasto z jabłkami 132

Kochani. Piątek. Dom odkurzony? Gary pozmywane? Za czysto jakoś w tych Waszych kuchniach?   No to może by jakieś ciacho zakręcić? Zakręćcie, a ja podrzucam Wam przepis na szybkie ciasto z jabłkami.   Weź:   4 jabłka 4 jajka 1 szklankę cukru 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz(...)dodajemy olej. Do tak przygotowanej masy wkładamy jabłka, mieszamy delikatnie i przekładamy do foremki. Pieczemy 40 – 45 minut w temp. 180C   Mniam. Pyszne. Ja lubię jeść to ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe. Oj, w kuchni znów tyle do zmywania? – pytam męża. Teraz ty zmywasz , twoja kolej 😀 Ale dobre to ciasteczko

Niunioki
Dyniowy sernik z żurawiną i kremem czekoladowym 312

wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dynia , mascarpone , twaróg , żurawina

https:KKuchniaMniam
Ciasto z bogatym wnętrzem ;) 558

Ciasto z bogatym wnętrzem”, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw(...)stopni piekarnika na około 20-25 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy do brzegów – ewentualny nadmiar odkrawamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
CHLEB NOCNY 182

drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu,  posmarowany grubą warstwą masła.  Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym. Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym(...)mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników (bez widocznych grudek mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12-15 godzin do wyrośnięcia, na blacie kuchennym. Oprószonymi mąką dłońmi zgarniamy wyrośnięte ciasto pod spód i wykładamy na wysypany mąką blat. Ponownie zgarniamy boki ciasta pod spód tworząc kulę. Bawełnianą ściereczkę kuchenną dokładnie obsypujemy równą warstwą mąki i opcjonalnie także otrębów. Na środku

cool and minty
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO 151

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ Z PROSECCO Szarlotka to niewątpliwie, jedno z moich ulubionych ciast, o czym dobrze wiecie. Potrafię ją przygotować na wiele sposobów, i wciąż szukam nowych. Odkrywam nowe smaki, nowe połączenia i wciąż się pozytywnie zaskakuje. Podstawą dobrej szarlotki są kwaskowate jabłka, najlepsze te starej odmiany jak antonówka, czy szara reneta. Ale jeśli akurat nie masz jak ich kupić(...)mąki pszennej typ 480 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 60 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - dodatkowo mąka do podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco

SMYKWKUCHNI
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 185

minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako(...)jestem "leniwcem kuchennym" w wyrabianiu pomogłam sobie mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny - lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość do sitka lub durszlaka - no chyba

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania