roku i jeszcze nie doszłam do perfekcji, co roku eksperymentuję, bo nie ma opcji, żebym użyła gotowego miksu. Główny problem z bezglutenowymi pierogami jest taki, że ciasto nie jest elastyczne i że bardzo szybko schnie. Trzeba je trzymać zawinięte w folię i wałkować bardzo małymi partiami, takimi na 2 pierogi, szybko zaklejać, nie można też rozwałkowywać go zbyt(...)cienko, ani rozciągać, bo jest zbyt kruche. Może jeszcze wymyślę lepsze ciasto, na razie jest jakie jest, ważne, że się dało ugotować i zamrozić na Wigilię, to już duży sukces, bo jednego razu całkiem mi popękały i się rozwaliły, za to farsz pierwsza klasa, polecam też do bezglutenowych pasztecików, albo krokietów. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki
Quinoa Raz!jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z wyżej wymienionych składników robimy ciasto. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie olej i delikatnie wymieszać. Ciasto dzielimy rozlewamy(...)cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa
Jak u mamyzawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli - 90 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2 szczypty cukru Drożdże rozmieszaj w mleku, mąkę umieść w misce(...)zrób wgłębienie wlej mleko i wymieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Masło rozpuść w rondelku, powinno być letnie. Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka
SMYKWKUCHNIfetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam! Babeczki z fetą i oliwkami Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta ser feta 1 jajko pół szklanki śmietany 2 łyżeczki przyprawy za'atar* czarne oliwki pieprz Przygotowanie: Do przygotowania babeczek będzie potrzebna blacha z (12) zagłębieniami. Zagłębienia lekko natłuścić. Ciasto(...)kruche rozwinąć i wykroić kółka tak, aby pasowały do zagłębień w formach. Można to zrobić szklanką lub dekoracyjnym kółkiem do wycinania ciasta, jeżeli takie posiadacie, nie jest to jednak konieczne. Z gotowego arkusza ciasta powinno wyjść około 20-24 babeczek. W miseczce rozkłócić jajko ze śmietaną, pieprzem i przyprawą za'atar (lub ziołami). Wykrojone kółka ciasta ułożyć w zagłębieniach
Codzienne Gotowaniegorącej wody • 3 łyżki oleju • szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z solą i zalać gorącą wodą (taka kilka minut po zagotowaniu), dodać olej i wymieszać, następnie zagniatamy ciasto przez kilka minut, gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut (żeby odpoczęło). Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być
KUCHNIA POLSKAmałych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę(...)szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy
Dieta bez mlekaprzepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami(...)Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ *** Makowiec na kruchym cieście PRZEPIS TUTAJ *** Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ *** Murzynek PRZEPIS TUTAJ *** Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ *** Cielaczek, pyszne połączenie
Blog z ApetytemJedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką
Zrób to smacznieziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie się sprawdzą jako przekąski sylwestrowe. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki graham Radix-Bis 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Dodatki: 2 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek(...)sera żółtego majonez rozmaryn Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy
Słodkie zapomnieniemąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde. na koniec do wyrobionego ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, startą(...)skórkę z cytryny oraz bakalie, całość jeszcze raz wyrabiamy , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość formę do babki z kominem, smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto ( nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu o temperaturze 150ºC , pieczemy
Słodkie zapomnieniearomatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :)) Składniki: Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami Ciasto: 350g mąki 200g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstej kwaśnej śmietany *** W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu) *** *** Następnie przygotowujemy ciasto(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu *** *** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta *** *** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy
Blog z ApetytemZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru Składniki(...)ciasto łączymy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy - ja używam robota kuchennego. Gotowe jest gdy można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz
BezglutenowaIzabelaMurzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm. Inspiracja(...)dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C
Kulinarne PrzebojePachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie. Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊 No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie... Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami. A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą(...)całość. Można to zrobić mikserem. Całość będzie bardzo sucha ale nie należy się tym przejmować. Dodać miód i zmiksować całość. Można użyć miodu płynnego lub gęstego. Miód sprawi, że ciasto nabierze lejącej konsystencji. Następnie dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy lub aromat i kakao - opcjonalnie. Całość porządnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Nie należy za długo miksować ciasta ponieważ mocno się
Ze smakiem bez glutenu