ciasto - 163312 przepisów (strona:2540/10888)

Tartaletki z pastą łososiową 157

ustach. Małe mini tarty można nadziać dowolną pastą i udekorowac wedle uznania. Nie posiadam foremek do tartaletek więc do upieczenia spodów wykorzystałam metalową formę do muffinek. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli pasta łososiowa 200 g wędzonego łososia 300 g zmielonego sera ( jak na sernik ) 3-4 łyżki jogurtu naturalnego(...)oliwki koperek czarny sezam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią słodka papryka Spody do tartaletek Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta kółka

Monia miesza i gotuje
Ciasto z jabłkami i masą migdałowo -cytrynową 171

Pyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło  za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę!  Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników, które na pewno macie(...)szklanka migdałów - 3/4 szklanki śmietany (powyżej 18% tłuszczu) -1/3 szklanki mleka Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i 3 całe jajka + 1 białko, zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciastem wylepiamy formę do pieczenia, np. żeliwną patelnię lub tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy otartą skórką z cytryny. Migdały, mleko, śmietanę

SMYKWKUCHNI
Chleb jaglany z siemieniem lnianym 190

wypróbowała. Powiem Wam że jest przepyszny i jak napisała robi się go w 10 minut. Naprawdę prosty w wykonaniu z tm że w przepisie Kasia podała wyrastanie ciasta przez noc w lodówce a  ja zarobiłam ciasto po południu i za godzinkę upiekłam,efekt sami widzicie :) Przepis troszeczkę zmieniłam. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 woreczek (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju Wykonanie : Do miski wlewamy wodę, dodajemy kaszę jaglaną cukier, drożdże, sól, siemię lniane i olej,wszystko mieszamy, następnie przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut, ciasto ma być lekko luźne ale nie kleić się do rąk. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki luksusowe 170

przesiałam na deskę, dodałam sól. Zrobiłam dołek, do którego wlałam jajka i żółtka,   dodałam masło i śmietanę, wlałam rum i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam, żeby   ciasto stało się gładkie. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 – 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dokładnie wyrobiłam ciasto, żeby było jedwabiste i lśniące. Następnie wałkowałam, składałam i znów(...)wałkowania i składania wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki czemu nasze faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche. Czynność tę powtarzałam do czasu, aż na jego powierzchni powstały pęcherzyki powietrza. Ponownie ciasto zawinęłam w ściereczkę i wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Ciasto   odkrawałam po kawałku i każdą porcję bardzo cieniutko rozwałkowywałam. Nie miałam potrzeby podsypywać mąką, ponieważ ciasto było

Kuchnia u Krysi
Ai Cecinelli czyli rybna pizza 217

Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków. Składniki: Ciasto: 42g świeżych drożdży 300g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)krewetek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 150g pieczarek 1 garść kukurydzy z puszki kilka czarnych oliwek 300g żółtego sera gouda sól pieprz oregano Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wodę i drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 165

karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki proszku(...)grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie

Korniszonki
Parówki w cieście twarogowym 143

Ciasto twarogowe bardzo przypomina ciasto francuskie, a jest przy nim o wiele mniej pracy. Nawet proporcje są tak łatwe do zapamiętania, że nie potrzeba wielkiej filozofii. Zagniatasz ciasto i gotowe! Przy cieście francuskim jest sporo pracy, a nie zawsze jesteśmy w stanie uzyskać zadowalający efekt. Można je przygotować zarówno w wersji na słodko jak i na słono, ale samymi dodatkami(...)twarogu półtłustego 250 g mąki pszennej 2 opakowania parówek classic Henryk Kania Ser rozkruszamy w dłoniach, masło kroimy na mniejsze kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski o szerokości 1/3 parówki. Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta

MamaOskarka
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 199

zioła, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zabieramy się za kluski, do misy miksera wlewamy jogurt, ocet i mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, całość wyrabiamy hakiem do ciasta przez kilka minut ( u mnie około 3 – 4 minut ). Ciasto gotowe. Na stolnicy rozsypujemy niedużą mąki i wałkujemy ciasto na prostokątne kawałki, każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem(...)moja inwencja żeby było bardziej wyraziste do mojego dania, posypałam ciasto świeżo grubo mielonym pieprzem, potem zwijamy ciasto od dłuższej części w rulon. Rulonik kroimy nożem na plasterki u mnie około 1 cm – a widzicie na zdjęciach jak urosło. Ciasto gotowe, wracamy do patelni. Podnosimy pokrywkę, dolewamy cydr i mieszamy, potem na mięsie układamy kluski, nie za blisko siebie

Kuchnia na wzgórzu
Galette z pieczarkami i porem 254

Donny Hay. Galette z pieczarkami i porem to prosta, rustykalna, wytrawna tarta. Odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy. Galette z pieczarkami i porem – ciasto: 2 szklanki mąki 2 duże żółtka ok. 170 g masła 1 płaska łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki wody Galette z pieczarkami i porem – farsz: 8 dużych pieczarek (np. portobello(...)ząbki czosnku ok. 1/3 obranego pora 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki listków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska, pieprz Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki

Poezja smaku
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 187

Pizza calzone, na życzenie syna :) Długo nie musiał mnie przekonywać. Pomyślałam, że będzie to propozycja dla Was, ponieważ na blogu jeszcze takiej nie ma. Ciasto zrobiłam jak na tradycyjną pizzę, dodałam tylko ciut więcej oleju. Farsz to pieczarki, cebula, tuńczyk i oliwki. Składniki na ciasto: 400 g. maki 1 łyżeczka soli 30 g. drożdży 250 ml. ciepłej wody z mlekiem(...)ciepła wodą z mlekiem. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Na koniec dodać olej i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone

Agusiowe smakołyki
Pierogi z mięsem z rosołu 659

zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów.  A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki(...)oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka  opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie

Obiad gotowy
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 160

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką(...)doniczka świeżej bazylii 2 łyżki parmezanu, utartego 25 czarnych oliwek, mały słoik 2 łyżki oliwy Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki

codojedzenia
Ciasto kakaowo-waniliowe – bez pieczenia 1024

Szybkie i proste ciasto bez pieczenia? Szukałam takiego i skusiłam się na przepis od Kuchcik gotuje . Oczywiście namotałam coś w sposobie składania i u mnie wyszło biało-brązowe ciasto, a nie przekładane, ale co tam;) Przepis faktycznie dosyć szybki. Z całym ciastem uwinęłam się w 30 minut – i to łącznie z myciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć(...)ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 1 łyżka rumu lub spirytusu 50 g płatków migdałowych Schłodzoną

Smaki Na Talerzu
Korzenne ciasto pomarańczowe 236

Korzenne ciasto pomarańczowe. Idealne do kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie najbliższych. Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii(...)proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników. Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu). Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym 256

coś nie dla mnie Zdecydowanie byłam w dużym błędzie ! Ta tarta jest po prostu przepyszna. Przekonajcie się sami i podzielcie się wrażeniami w komentarzach.   Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 300 g mrożonego zielonego groszku – 90 ml mleka – 250 g sera pleśniowego – 2 duże jajka(...)pokrojone szalotki lub małe cebulki – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Na rozgrzana patelnię wlej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone szalotki. Następnie dodać groszek cielony i dusic ok. 5 minut, póki nie zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić

I LOVE LIFE